marți, februarie 27, 2024
AcasăRăzboi în UcrainaCe înțeleg rușii prin acord de pace "realist": anexarea a 20% din...

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

-

Rusia a desfășurat în ultimele zile una dintre abilele sale acțiuni de manipulare a opiniei publice la nivel mondial, prezentându-și lista de 15 revendicări ca bază de negociere acceptată la tratativele de pace cu Ucraina. În realitate, conducerea statului ucrainean are propria sa viziune care nu include pretențiile rușilor, iar serviciile de informații occidentale estimează că, din contră, Putin este “supărat și frustrat” și își va intensifica atacurile.

Așa-zisa „apropiere a punctelor de vedere” și lista lucrurilor „convenite” cu care a fost umplut Internetul este, de fapt, viziunea rusească a rezolvării crizei. O analiză Reuters arată că Moscova consideră că un compromis înseamnă ca Ucraina să piardă minimum 120.000 de kilometri pătrați din teritoriul său: Crimeea, regiunea Donbass și o largă fâșie de pământ din sud, în special zona care ar urma să unească Rusia de Crimeea. Accesul Ucrainei la Marea Neagră ar deveni astfel foarte fragil și restrâns, iar cel la Marea Azov ar dispărea cu totul.

Teritoriul pe care Putin vrea să-l rupă din Ucraina (cel puțin 120.000 km²) reprezintă 20% din întreaga suprafață a țării (603.548 km²), echivalentul a jumătate din suprafața României (237.500 km²)!

Rusia mai pretinde ca Ucraina să devină neutră și să renunțe oficial la planurile de aderare la NATO. Aceasta este o condiție pe care președintele ucrainean Volodimir Zelenski pare dispus s-o accepte. Acesta a afirmat că Ucraina este pregătită să accepte garanții de securitate din partea Occidentului, dar care să nu includă aderarea la NATO.

- Advertisement -

Alt tratat, cu alte asigurări „ferme” privind noile granițe ale Ucrainei, dar care ar trebui să păstreze doar forțe armate simbolice, precum Austria

Dar lucrurile nu se opresc aici și înaintează către o zonă periculoasă. Vladimir Medinski, negociatorul-șef al Rusiei la tratativele cu Ucraina, a afirmat miercuri, pentru televiziunea de stat de la Moscova, că „Ucraina oferă o versiune austriacă sau suedeză a unui stat neutru, demilitarizat, dar în același timp un stat cu propria sa armată și flotă”.

Putin a declarat în aceeași zi că Rusia rămâne deschisă pentru discuțiile privind neutralitatea Ucrainei și demilitarizarea acesteia.

Marea problemă este tocmai comportamentul Rusiei. Un stat cu armată simbolică, precum Austria, ar însemna sinucidere curată când la granițe este un stat criminal și terorist precum Rusia, renumit în istorie pentru faptul că nu și-a respectat niciodată angajamentele internaționale, consfințite prin tratate.

- Advertisement -

Ucraina a primit garanții ferme din partea Rusiei, în 1994, prin Tratatul de la Budapesta, privind integritatea sa teritorială. În baza acestui cuvânt scris la Moscovei, ucrainenii au acceptat atunci să renunțe la arsenalul lor militar moștenit după destrămarea URSS. Ucraina era, în 1994, a treia putere nucleară a lumii, după SUA și Rusia, dispunând de un număr uriaș de bombe atomice.

Numai că, la 20 de ani după acel tratat, Rusia și-a încălcat propriile promisiuni și a invadat Ucraina, anexând Crimeea și Donbass. Alți 8 ani mai târziu, Putin a negat pur și simplu dreptul la existență al statului vecin și a declanșat o nouă invazie, de data aceasta totală, cu scopul de a șterge de pe hartă Ucraina și a o anexa cu totul.

Americanii sunt sceptici. Estimările făcute marți de directorul CIA se confirmă: în timp ce negociază, Putin intensifică bombardamentele asupra civililor și transferă noi trupe în Ucraina

Nu e clar ce gândesc ucrainenii. Mihailo Podoliak, negociatorul-șef al Kievului, spune că pe masa negocierilor este un model de garanții de securitate obligatorii din punct de vedere juridic, care ar oferi Ucrainei protecție în fața unui atac viitor. Dar același tip de tratat a fost semnat și în 1994 fără niciun efect.

Americanii sunt sceptici. William Burns, directorul CIA și fost ambasador al SUA la Moscova, a menționat că „Putin este supărat și frustrat în acest moment”. Marți, directorul CIA estima că Putin își va intensifica asaltul: „Este probabil să dubleze ofensiva și să încerce să distrugă armata ucraineană fără a ține cont de victimele civile”.

Deocamdată, evaluarea lui Burns se dovedește corectă. Joi dimineața, Rusia a bombardat deliberat Teatrul din Mariupol, deși autoritățile scriseseră mare în fața și spatele acestuia, în rusește, „Copii”, ca piloții ruși să vadă că acolo sunt adăpostiți copii.

Clădirea a fost distrusă, iar în cursul prânzului operațiunile de scoatere a victimelor din adăpostul de sub teatru erau în derulare.

Bombardarea Kievului și a altor orașe continuă, iar informațiile sunt că Putin a ordonat transferarea de noi trupe pe frontul din Ucraina. În acest moment, oameni și echipament militar sunt aduși din Caucaz și Extremul Orient, cu trenurile, pentru a fi desfășurați în Ucraina.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Vom începe contraofensiva. Vom împinge inamicul peste graniță. Avem nevoie de o înfrângere militară completă a Rusiei”

COMUNICAT: „Putin se confruntă cu demiterea forțată sau cu distrugerea fizică din partea celor din jur”. Tiranul a fost izolat, dictatura sa se apropie de sfârșit. Doar trei oligarhi mai comunică personal cu el. Nici ministrul Apărării nu mai are acces direct la scelerat

Povestea teribilă a unei mame-eroină. Olga avea 12 copii, dar a plecat la război. A murit împușcată de ruși, la 48 de ani. Alți 5 membri ai familiei luptă cu arma în mână

AUDIO. Disperare în armata rusă: „Este un război dat dracului! Avem 80% pierderi. 80%! Pe Arsalan l-au luat fără picioare și un braț. Altuia i-au smuls capul. Dorjik a rezistat, dar este invalid pe viață”

„Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri!” Detașamentul „Azov” l-a ucis pe generalul rus Mitaev – al 5-lea general lichidat de ucraineni în 3 săptămâni de război

* Comandantul Legiunii Naționale Georgiene: „Rusia va înceta să mai existe cu o populație atât de teroristă precum cea de astăzi”

Rușii au suferit o înfrângere cruntă lângă Nikolaev. Au fugit înapoi în Crimeea anexată. „Puteți fi 99% siguri că inamicul nu va fi lăsat să ajungă la Kiev”

„Ce e în neregulă cu armata rusă?” Analiza amiralului Stavridis, ex-comandant NATO: „Rușii se prezintă nu ca o armată sofisticată din Secolul XXI, ci ca o forță brută din Al Doilea Război Mondial. Modernizarea a eșuat”

Ilustru academician rus: „Putin e criminal de război la toate categoriile!” / „Are o imaginație iremediabil bolnvă” / „Nu știe nici cât costă înghețata în țara sa. A cumpărat-o de la o angajată a FSB” / „Armata lui e comandată de un parvenit care n-a slujit-o nici măcar o zi”

Surse militare britanice: armata Rusiei mai are resurse pentru ofensivă „cel mult 14 zile”, după care „forța de rezistență a Ucrainei ar trebui să devină mai mare decât forța de atac a Rusiei”

Putin și Șoigu au ordonat „tăierea totală” a pădurilor și parcurilor din Ucraina, pentru a finanța astfel armata rusă invadatoare

China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

Ucrainenii l-au lichidat pe odiosul colonel rus Porohnia, „măcelarul din Cecenia”. În 1994-1999 a ucis civili pașnici în războaiele din Caucaz

Putin a fost trădat, în capturarea Ucrainei, chiar de finul său, care a furat un miliard de dolari din banii alocați „activităților subversive”. După eșecul „Coloanei a 5-a”, Medvedciuk a vrut să se sinucidă

Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

Marele trădător al Ucrainei ar fi agent KGB! Au apărut documentele

Gravida rănită în bombardamentul maternității din Mariupol a murit. Rușii pretindeau că era o actriță ucraineană pusă să joace rolul mai multor victime

AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -