Sondaj. 59% din români, de acord cu referendumul lui Iohannis. 39% vor vota la europarlamentare. PSD şi PNL, bară la bară

2
4318

Peste 39% dintre români vor merge „sigur” la vot, pe 26 mai, arată Barometrul de Opinie Publică al României lansat luni, iar PSD şi PNL au fost alese în egală măsură de aceştia, având scoruri apropiate în intenţiile de vot.

Barometrul a fost realizat de Academia Română, LARICS – Laborator pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române „Ion I. C. Brătianu”.

Datele au fost culese în perioada 12 aprilie – 3 mai 2019, iar la sondaj au participat 1.050 de persoane cu vârste de 18 şi peste 18 ani.

76,4% dintre repondenţi sunt de părere că lucrurile în România merg într-o direcţie greşită. Procentul este asemănător cu cel din ultimii doi ani.

Legat de Europa, 54,7% sunt de părere că direcţia este bună şi 30,6% cred că merg într-o direcţie greşită.

„Creşte percepţia că în Europa lucrurile merg într-o direcţie bună. O observaţia interesantă, având în vedere  că Uniunea Europeană se confruntă cu scepticism”, a mai spus el.

Nivelul corupţiei, diferenţele dintre cei bogaţi şi cei săraci şi situaţia mediului înconjurător se numără între subiectele ce îi preocupă pe români.

Odată cu anunţul organizării referendumului, „ne aşteptam să potenţeze ideea de prezenţă la vot. Rămâne să vedem dacă suflul se va menţine până pe 26 mai”.

Fără a avea pretenţia de prognoză, ci interes faţă de alegeri, Cristea a prezentat rezultatele legat de întrebarea „pe o scală de la 1 la 10, indicaţi în ce măsură intenţionaţi să vă prezentaţi la vot pentru alegerile europarlamentare”, 10 fiind „sigur voi vota”. Astfel, 39,2% dintre cei care au răspuns au spus că sigur vor merge la vot. Acest procent ar însemna o creştere cu peste 7% faţă de prezenţa la vot din 2014.

Cei care sigur merg la vot au ales:

PSD – 26,4 %

PNL – 26,1%s

Alianţa 2020 USR PLUS – 20,1%

Pro România – 8,5%

ALDE – 8,2%

UDMR – 4%

PMP – 3,5%

UNPR – 1%.

Ce spun românii despre referendumul pe justiție

Legat de referendum, 59% dintre cei chestionaţi au fost de acord cu faptul că preşedintele Klaus Iohannis a decis convocarea unui referendum privind situaţia Justiţiei, iar 23,8% nu au fost de acord.

Armata, Biserica Ortodoxă Română şi Academia Română sunt instituţiile care suscită cea mai de încredere, urmate de Poliţie, în timp ce NATO (56,1%) şi Uniunea Europeană (55,3%) sunt instituţiile internaţionale cele mai de încredere pentru cei care au răspuns sondajului, citat de Digi24.ro.

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

 1. Sper ca acest partid PSD sa ne lase după europarlamentare ! Sa se uite la cifrele publicate de INS , creșteri de prețuri , inflație in Aprilie 4,1% , creștere minima sub 3%, datorie externa de 100 mld. Euro și împrumuți pe termen scurt și mediu de ne ia toată transpirație!!!

 2. Voi explica votul meu pentru PSD. Dacii se vor înrola în PSD şi românii în PNL.

  PSD alege grațierea valabilă în actele de corupție dacă intervine o boală. În cazul libertarianului Dan Adamescu care a fost încarcerat la Rahova şi liberal democratul anglican Liviu Dragnea s-a dus la Klaus Iohannis cu Pergamentul Masonic al meu să-l elibereze şi nu s-a putut. Era bine să-l salveze. Era omul care a crezut activ în Dreptate şi Adevăr. Eu am fost mason.

  Amnistia se referă la fond. Intervine până încarcerare când pot fi amnistiați cei care înapoiază prejudiciul. Sunt pentru bine şi amnistie. Voi vota împotrivă.

  Votul pentru partidul meu PSD. E marele partid al unioniştilor transilvăneni ai rudei mele Simion Bărnuțiu şi admit că jocul Secesionarea Ardealului pentru alipirea la Ungaria produce bani în afara Masoneriei. Voi vota PSD. Îmi place culoarea roşie.

  Peste timp vom vedea dacă liberalii pot crea mai multă bunăstare sau bine ce nu mai poate fi opozabil societății din mai multe puncte de vedere, următoare:
  * salarii mari în firme.
  * prețuri mici la alimente.
  * prețuri 3 lei litrul la motorină.
  * vize de America.
  * vize de Nardoesia
  * vize de China.
  * program aerospațial american.
  * dărnicie față de copii.
  * Şomaj real global de 2.5%/an.
  * Spitale republicane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here