Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan va fi propus de către Ludovic Orban, liderul partidului, pentru funcţia de prim-vicepreşedinte politic al PNL. Mişcarea ar urma să fie făcută la Consiliul Naţional al partidului, din 8 august, de la Romexpo, la care va fi invitat şi Klaus Iohannis.
Preşedintele PNL a anunţat luni că Biroul Executiv al PNL a decis convocarea pe 8 august a Consiliului Naţional, iar printre punctele care se vor afla pe ordinea de zi va fi şi alegerea unui prim-vicepreşedinte al liberalilor.
Funcţia de prim-vicepreşedinte al PNL pe strategii politice a fost vacantată în septembrie anul trecut, după ce Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea şi preşedintele organizaţiei judeţene Bihor a Partidului Naţional Liberal, a demisionat.
„Am luat decizia de a convoca Consiliul Naţional al PNL în data de 8 august la orele 16,00. Am stabilit ordinea de zi pentru acest Consiliu Naţional. Printre punctele înscrise pe ordinea de zi sunt: raportul Biroului Executiv, raportul grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor, Senat şi Parlamentul European, aprobarea integrării PACT condus de Sebastian Burduja în cadrul PNL – practic finalizarea procedurii de integrare a PACT în PNL. De asemenea, am prevăzut pe ordinea de zi alegerea unui prim-vicepreşedinte al partidului, prim-vicepreşedintele politic din cadrul structurii de conducere a PNL, şi vom avea un punct distinct privitor la alegerile prezidenţiale şi demararea campaniei electorale pentru prezidenţiale, campanie care va începe cu campania de strângere de semnături pentru candidatura preşedintelui Klaus Iohannis„, a declarat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al PNL.
Preşedintele Klaus Iohannis va fi invitat să participe la reuniunea Consiliului Naţional al PNL, conform surselor liberale.
O relaţie tensionată după alegerile din 26 mai
Propulsarea lui Rareş Bogdan în funcţia de prim-vicepreşedinte PNL are darul să calmeze relaţia lui cu liderul partidului. Între cei doi au avut loc mai multe „clinciuri”, după alegerile europarlamentare din 26 mai, câştigate de PNL, cu fostul moderator de la Realitatea TV cap de listă.
Startul a fost dat de unele declaraţii făcute de Ludovic Orban pe tema impozitării din industria IT, criticate public de Rareş Bogdan.
A venit rândul jurnalistului să fie criticat pentru două apariţii la Antena 3, una chiar în emisiunea lui Mihai Gâdea, când s-a declarat public „onorat” pentru că a fost invitat să vorbească la „Sinteza zilei”.
Ulterior, au apărut zvonuri potrivit cărora Orban nu l-a dorit pe Bogdan la şefia PNL Bucureşti. Totuşi, Ludovic Orban a făcut o mişcare inspirată după scorul slab obținut de PNL în Capitală, la alegerile europarlamentare din 26 mai, influenţând conducerea partidului să reclădească organizația PNL București din temelii. Au fost cooptați oameni energici și principiali, din noul val de politicieni, majoritatea tineri. Detalii, AICI
Președintele PNL, Ludovic Orban, și președinta interimară a organizaței PNL București, Violeta Alexandru, au anunțat ulterior şi formula de conducere a partidului în cele șase sectoare ale Capitalei. Cooptarea unor nume precum Ciprian Ciucu, Pavel Popescu, Cristian Băcanu, Bogdan Glăvan și Cristina Trăilă arată un trend sănătos pentru PNL.
Lege pentru interzicerea amnistiei şi graţierii
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a apreciat luni că decizia CCR cu privire la proiectul de revizuire a Legii fundamentale este ”stranie” şi a anunţat că liberalii vor elabora un proiect de modificare a legii penale pentru interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie.
„Am analizat situaţia creată în urma deciziei stranii a Curţii Constituţionale, care nu a acceptat ca decizia luată de cetăţeni în cadrul referendumului din 26 mai de a interzice amnistia şi graţierea să fie cuprinsă în proiectul de revizuire a Constituţiei. Aşteptăm motivarea. Decizia pe care am luat-o este foarte simplă: pentru noi voinţa cetăţenilor este literă de lege şi proiectul de revizuire a Constituţiei va merge mai departe în dezbaterea parlamentară, fără articolele respective, urmând ca după apariţia motivării CCR să elaborăm un proiect de lege de modificare a legii penale astfel încât în legea penală să includem această decizie pe care au luat-o cetăţenii români de a interzice amnistia şi graţierea pentru faptele de corupţie”, a declarat Orban, luni, după şedinţa Biroului Executiv de luni al PNL, citat de Agerpres.
Curtea Constituţională a discutat săptămâna trecută pe marginea respectării dispoziţiilor constituţionale în cazul celor două proiecte de revizuire a Constituţiei depuse în Parlament după referendumul din 26 mai. Aprecierea oportunităţii măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori individuală revine Parlamentului, respectiv preşedintelui României şi nu poate fi impusă o interdicţie generală de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni, a stabilit CCR.
Asa inseamna ca ocupantul functiei va fi, va avea, va face…ce?
Sa ne bucuram, sa fim tristi sau doar surprinsi?