vineri, aprilie 12, 2024
AcasăDiasporaEroina democraţiei de la Chişinău vine la Bucureşti. Maia Sandu joacă tare:...

Eroina democraţiei de la Chişinău vine la Bucureşti. Maia Sandu joacă tare: a început curăţirea justiţiei de oamenii mafiei

-

Premierul Republicii Moldova, Maia Sandu, a avut o convorbire telefonică cu președintele Klaus Iohannis, anunțând că va veni în vizită în România, pe 2 iulie, la invitația șefului statului.

”Astăzi am avut o convorbire telefonică cu Președintele României, Klaus Iohannis. I-am mulțumit Președintelui Iohannis pentru sprijinul constant acordat de România cetățenilor din Republica Moldova. Am discutat despre necesitatea avansării în implementarea proiectelor comune dintre România și Republica Moldova. Președintele Iohannis ne-a asigurat de susținerea domniei sale și a României în procesele de integrare europeană a țării noastre. Îi mulțumesc Președintelui Iohannis pentru invitația de a întreprinde o vizită oficială la București pe 2 iulie”, a precizat Maia Sandu, pe Facebook.

După vizita la București, premierul moldovean se va afla într-o vizită oficială la Bruxelles pe 4 iulie.
Maia Sandu este noua eroină a Republicii Moldova. Apărătoare frenetică a parcursului pro-european al ţării-soră de la răsărit, ea a trecut prin multe încercări şi lupte grele cu simpatizanţii Moscovei şi afaceriştii implicaţi în politica de la Chişinău.
Ultima încleştare cu oamenii oligarhului Plahotniuc, care a forţat un fel de lovitură de stat cu ajutorul marionetelor sale din instituţiile statului, în special din Curtea Constituţională, a fost pe viaţă şi pe moarte.
Curtea nu a recunoscut guvernul la conducerea căruia Parlamentul o desemnase pe Maia Sandu. A început un război psihologic, în care suportul Occidentului a determina victoria Maiei Sandu şi a coaliţie care o susţine.
Învins, Plahotniuc a fugit din ţară. Oamenii săi continuă să fie însă infiltraţi în aparatul de stat, mai ales în justiţie. Bătălia pentru democraţie continuă la Chişinău.

Prioritate zero: curăţarea justiţiei de oamenii mafiei

„Dacă lucrurile nu se vor schimba în următoarele câteva săptămâni, atunci o să căutăm o soluţie în Parlament şi Guvern”, a declarat prim-ministrul Maia Sandu, amintind că justiţia şi lupta împotriva corupţiei sunt priorităţile majore ale cabinetului ei. Vom rezolva problema componenței CSM în legislativ, a precizat Sandu. Ea a cerut CSM să curețe sistemul judecătoresc de magistraţii care au luat decizii controversate şi să-i promoveze pe cei onești.

„Am spus că noi suntem pentru independența judecătorilor oneşti şi o să apăram oamenii care îşi fac lucru bine, cei care apără hoţii în continuare, promovează judecători care comit abuzuri vor trebui să răspundă. Nu mai putem tolera dezastrul din justiţie. Oamenii aşteaptă să se facă dreptate. Propunem CSM să-şi facă treaba. Am venit cu un mesaj foarte clar. În următoarele săptămâni o să vedem dacă ei îşi îndeplinesc obligaţiunile de serviciu. Schimbarea se va face oricum. Ei trebuie să decidă dacă vor să fie parte a acestei schimbări”, a spus Maia Sandu, la o şedinţă a CSM la care a fost prezentă special pentru a da semnalul de curăţenie în justiţie.

- Advertisement -

Prima decizie luată de CSM după plecarea prim-ministrei a fost să-i solicite lui Corneliu Gurin, trimisul CSM în funcţia de judecător al Curţii Constituţionale, să demisioneze urmare a avizului critic al Comisiei de la Veneţia pe marginea hotărârilor luate în timpul recentei crize politice.

O altă decizie fără precedent a fost înlăturarea de la exercitarea funcției până la pronunțarea unei decizii a Inspecției judiciare a mai multor șefi de instanțe. Ar fi vorba despre Ion Druță, președintele CSJ, Radu Țurcanu, președintele Judecătoriei Chișinau, trei vicepreședinți ai instanței, Nicolae Clima, șeful Inspecției Judiciare, și Oleg Sternioală, membru al Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor. Subiectul a fost examinat în şedinţa închisă a CSM.

Totul sau nimic

Președintele interimar al CSM, Dorel Musteață, a precizat pentru Ziarul de Gardă că decizia a fost luată urmare a unei sesizări din partea unui judecător din prima instanță, care a reclamat acțiuni abuzive în privința sa. „Inspecția trebuie să verifice informațiile… Dacă inspectorii vor decide că acțiunile cad sub incidența normei penale, se va transmite informația”, a spus Dorel Musteață, precizând că e vorba de înlăturarea temporară din funcţie a şefilor de instanţe, şi nu de suspendarea lor.

- Advertisement -

Prim-ministra Maia Sandu a comentat că înlăturarea acestora din funcţie este una târzie și insuficientă, fiind nevoie de excluderea din sistem. „O justiție cu persoane dubioase, precum Ion Druță, Radu Țurcanu, Nicolae Clima, Oleg Sternioală, care au executat comenzi politice și au anulat alegeri libere, corecte și recunoscute de comunitatea internațională, nu poate fi considerată independentă”, a scris Maia Sandu pe Facebook, potrivit Europa Liberă.

CITIŢI ŞI:

* Plahotniuc e un Ghiță de peste Prut. Zice că se va întoarce în Moldova, dar nu acum. Vorbește despre „pericole” și „răpiri”

* „Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale!” USR şi PNL acuză puterea că sabotează viitorul prin votarea Legii pensiilor

* Filiera roşie continuă atacul cu Dragnea în puşcărie. Tucă, scos de la naftalină de mogulul Adrian Sârbu, judecat pentru evaziune fiscală

* Efectul propagandei infernale: părinții adoptivi ai Sorinei au fost atacați în trafic, la Severin, fiind în pericol de linșaj

* Cazul Sorina. Propaganda rusă o laudă pe judecătoarea Dana Gârbovan şi îl atacă pe Cristi Danileţ

* Procurorul general întoarce armele împotriva lui Iohannis, a UE şi a familiei Sorinei, via „SS-Gestapo”. Ziua în care Bogdan Licu a devenit subalternul Adinei Florea, deşi Comisia de la Veneţia şi preşedintele României au „desfiinţat” secţia lui Dragnea

* Părinţii Sorinei anunţă ambasada SUA după ce procurorul general s-a întors împotriva lor şi a trecut de partea celor care le-au abuzat fetiţa adoptată legal

* Procurorul general Licu intră în jocul populist şi trece de partea abuzatorilor Sorinei. Şantajat pentru plagiat?

* Sorina, victima unor escroci emoționali. Au speriat-o cu bau-baul părinților de adopție, deși erau plătiți s-o integreze în familia acestora

* Sorina şi linşajul presei iresponsabile. Un articol despre manipularea mediatică ordinară şi impotenţa statului de a aplica legea

* S-a trezit şi Dăncilă! În cazul Sorina, nu mai dă apă la moară manipulatorilor şi ia apărarea forţelor de ordine de la Baia de Aramă

* Fetiţa „adoptată” de Dragnea şi Tăriceanu

„Sorina, noi vom lupta, traficanţii nu te ia”. Tăriceanu, Dăncilă, Firea&co. se „lipesc” de scandalul fetiţei adoptate pentru a poza în victime ale justiţiei

Adevărul în cazul fetiţei „smulse” de mascaţi de la familia maternală. Cine are dreptate? De ce nu s-au abţinut Dăncilă şi Firea?

„Când am văzut că Sorina e de etnie romă, am zis: «Doamne, ce noroc are acest copil pentru că va ajunge la New York, unde culoarea nu contează»”

Primele imagini cu Sorina şi familia adoptivă din SUA. „Fetiţa este bine, am avut mereu un psiholog alături. Încercăm să trecem împreună peste acest moment greu”

VIDEO. Prea frumos! Această minunată echipă care marchează patru goluri pe meci. Se văd semifinalele și Olimpiada!

Europa s-a săturat de sabotorii Justiţiei. Cel mai dur raport al GRECO atacă „SS-Gestapo”, secţia inventată pentru protejarea mafiei politice

Cei 7 PSD-iști care o protejează pe directoarea Cap-de-Porc. Printre ei: Tușa, Bacalbașa, Pleșoianu. Din cauza lor, Parlamentul nu a putut afla de ce TVR i-a făcut campanie nerușinată lui Dragnea la „Viața Satului”

PSD îi fură pe faţă pe pensionari. Senatul a respins legea Olguţei, care majora punctul de pensie de la 1 septembrie

Șeful de cabinet al lui Tăriceanu e încolțit de DNA pentru șpaga de 800.000 $ a „jupânului”

Ilie Șerbănescu: „E inadmisibil, revoltător, apocaliptic” că românii nu au votat PSD, care „a mărit pensiile”!

PSD Dâmbovița, o afacere de „famiglie”. Clanul Plumb: mama președinte, fiul „vice”. „Mamițica îi construiește lui Goe un viitor”

VIDEO. Renate Weber (ALDE) spune că 1,5 milioane de votanți, cei de pe listele suplimentare, de fapt nici n-au existat!

„Când s-a dat sentința la Dragnea, toată lumea a izbucnit în urale de parcă ar fi dat gol România în finala Campionatului Mondial”

Dosarele grele abia acum vin peste Dragnea! Pe lângă ele, cel care i-a adus închisoarea a fost mizilic

Furie la Antena 3: PNL, USR și PMP nu i-au dat niciun leu în campanie, iar PSD și ALDE au plătit mai mult la RTV!

Șocul unei românce din Italia: „Am fost acasă să-mi îngrop tatăl. M-am îngrozit câtă șpagă mi s-a cerut”

Ajutați-ne să identificăm bruta lui Firea! Scrieți-ne dacă-l cunoașteți pe nemernicul din parcare!

Gașca Firea își apără bruta. Mesaj către Tudor Chirilă: Te porcăim, te și batem, că și tu ai pălmuit un om!

Dăncilă urcă în barca „Statului Paralel”: pune într-o funcție importantă un fost șef SRI. „Cațavencii” lui Bușcu pierd Delta Dunării

Nepotism și secretomanie. Tarom ascunde un adevăr scandalos: toată familia directorului general e angajată la compania de stat!

- Advertisement -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -