Constantin-Florin Mituleţu Buică, preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), a declarat, marţi, că a avut o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă, iar alegerile prezidenţiale urmează să se desfăşorare pe 10 noiembrie, primul tur de scrutin, şi 24 noiembrie, al doilea tur.
Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a precizat că a avut o discuţie, luni seară, cu şeful Executivului, despre acest subiect. Decizia va fi luată printr-o Hotărâre de Guvern, care a fost pregătită de AEP, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) fiind co-iniţiator al documentului.
Documentul va fi trimis, marţi, de către AEP la MAI.
Actul normativ ar putea fi adoptat de Guvern, în şedinţa de săptămâna viitoare, a mai spus Constantin Buică, pentru MEDIAFAX.
Actualul preşedinte a câştigat alegerile prezidenţiale tot într-o lună de noiembrie, în 2014. Klaus Iohannis s-a clasat pe locul 2 în primul tur, dar a întors spectaculos rezultatul în turul al doilea.
Victoria a fost posibilă graţie unei mobilizări extraordinare a românilor de genul celei de la ultimele alegeri europarlamentare, din 26 mai.
Va fi mai balamuc în Diaspora?
Şi în luna mai a acestui an, şi în noiembrie 2014, cei mai afectaţi de felul în care Guvernul PSD a organizat alegerile au fost românii din Diaspora. Ei au fost practic sabotaţi de guvernanţi, iar vinovatul principal pentru că le-a fost încălcat un drept fundamental (prevăzut în Constituţie – dreptul la vot) se află şi azi în funcţie: Teodor Meleşcanu, ministrul Afacerilor Externe.
Şi în 2014, şi în 2019, acesta nu a acţionat preventiv pentru a face faţă afluxului mare de votanţi, nu a făcut presiuni asupra propriului Guvern pentru a schimba legea electorală în avans şi nu a luat măsuri de criză, pentru a preveni batjocura la urne.
La acest moment, Parlamentul dezbate modificarea legislaţiei în domeniu pentru votul în Diaspora. Proiectul de lege a fost votat deja de Senat, dar trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor. El nu rezolvă problema de fond în Diaspora: distanţa mare faţă de secţiile de votare. Cea mai bună soluţie era votul electronic, nu înmulţirea zilelor în care românii pot vota şi nici lungirea programului de votare până la miezul nopţii.