Diversiuni ieftine ale rușilor disperați: un „impostor” l-a sunat pe ministrul britanic al Apărării, pretinzând că e premierul Ucrainei. Este a doua încercare de acest tip a serviciilor rusești în ultimele 24 de ore

0
3121
Ministrul britanic Ben Wallace s-a prins rapid că a fost sunat de un impostor și nu de adevăratul premier al Ucrainei

Ben Wallace, ministrul Apărării din Marea Britanie, a relatat pe Twitter că a fost sunat de un “impostor” care s-a dat drept premierul Ucrainei, Denis Șmihal. Ministrul britanic n-are niciun dubiu că la mijloc a fost mâna serviciilor de informații ale lui Putin. Este a doua încercare de acest tip a rușilor în doar 24 de ore după ce, în cursul zilei de miercuri, pe rețelele de socializare s-a viralizat un „deep fake” – un trucaj foarte bine făcut în care președintele ucrainean Zelenski părea că le spune soldaților săi să depună armele.

Ministrul britanic al Apărării a pus pe Twitter primul mesaj în care semnala incidentul joi, la ora 17.53: „Astăzi, un impostor care pretindea că este prim-ministrul ucrainean a încercat să discute cu mine. Acesta a pus mai multe întrebări ambigue și, după ce am devenit suspicios, am încheiat apelul“.

Imediat, într-un al doilea mesaj, Ben Wallace a adăugat, pentru a fi clar pe cine bănuiește: „Nici o cantitate de dezinformare, denaturare și trucuri murdare din partea Rusiei nu poate distrage atenția de la încălcările drepturilor omului și de la invazia ilegală a Ucrainei de către Rusia. O încercare disperată“.

Un „deep fake” cu Zelenski care pare că le cere soldaților ucraineni să depună armele a fost produs și viralizat de serviciile rusești pe rețelele de socializare. A fost spart și site-ul unui post de știri ucrainean, trucajul fiind difuzat și acolo

În cursul serii precedente, mașinăria de propagandă pe rețelele de socializare a Moscovei s-a mobilizat să viralizeze, pe Twitter și Facebook, un „deep fake”. Era vorba despre un videoclip fals în care președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, părea că le cere trupelor sale să depună armele.

Diversiunea a fost pusă la punct în amănunțime. Pe lângă difuzarea masivă pe rețelele de socializare, o captură din videoclip a fost prezentată pe postul TV Ukraina 24, mesajul fiind, de asemenea, difuzat de această televiziune ucraineană.

Ulterior, Ukraina 24 a anunțat că site-ul său și rețeaua de telex au fost sparte de hakeri. O perioadă, site-ul a fost inaccesibil.

Zelenski a avertizat joi dimineață că videoclipul este fals. El a spus, pe Instagram că „pot sugera doar militarilor ruși să depună armele și să plece acasă”.

După toate probabilitățile, rușii au folosit tehnologia „deep fake“ pentru a modifca materialul video. În general, prin această tehnică se înlocuiește fața unei persoane cu cea a unei alte persoane. Rezultatele sunt foarte credibile, putând să înșele publicul. În cazul de față, doar dacă urmărești cu mare atenție videoclipul și ești familiarizat cu vocea lui Zelenski poți bănui că e ceva nenatural. Deși buzele lui Zelenski se mișcă sincronizat cu sunetul din videoclip, calul președintelui ucrainean nu pare la locul lui și nici vocea nu pare să fie a sa.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Putin se teme: într-un discurs „à la Ceaușescu”, le-a spus rușilor că „Occidentul îi va folosi pe trădători” ca să „provoace confruntări civile”. Trădători sunt rușii cu vederi occidentale, democratice, dar și cei care „își câștigă banii aici și trăiesc acolo”. Soarta acestora va fi cruntă, anunță Putin: „îi vom scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură”

* Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

„Vom începe contraofensiva. Vom împinge inamicul peste graniță. Avem nevoie de o înfrângere militară completă a Rusiei”

COMUNICAT: „Putin se confruntă cu demiterea forțată sau cu distrugerea fizică din partea celor din jur”. Tiranul a fost izolat, dictatura sa se apropie de sfârșit. Doar trei oligarhi mai comunică personal cu el. Nici ministrul Apărării nu mai are acces direct la scelerat

Povestea teribilă a unei mame-eroină. Olga avea 12 copii, dar a plecat la război. A murit împușcată de ruși, la 48 de ani. Alți 5 membri ai familiei luptă cu arma în mână

AUDIO. Disperare în armata rusă: „Este un război dat dracului! Avem 80% pierderi. 80%! Pe Arsalan l-au luat fără picioare și un braț. Altuia i-au smuls capul. Dorjik a rezistat, dar este invalid pe viață”

„Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri!” Detașamentul „Azov” l-a ucis pe generalul rus Mitaev – al 5-lea general lichidat de ucraineni în 3 săptămâni de război

* Comandantul Legiunii Naționale Georgiene: „Rusia va înceta să mai existe cu o populație atât de teroristă precum cea de astăzi”

Rușii au suferit o înfrângere cruntă lângă Nikolaev. Au fugit înapoi în Crimeea anexată. „Puteți fi 99% siguri că inamicul nu va fi lăsat să ajungă la Kiev”

„Ce e în neregulă cu armata rusă?” Analiza amiralului Stavridis, ex-comandant NATO: „Rușii se prezintă nu ca o armată sofisticată din Secolul XXI, ci ca o forță brută din Al Doilea Război Mondial. Modernizarea a eșuat”

Ilustru academician rus: „Putin e criminal de război la toate categoriile!” / „Are o imaginație iremediabil bolnvă” / „Nu știe nici cât costă înghețata în țara sa. A cumpărat-o de la o angajată a FSB” / „Armata lui e comandată de un parvenit care n-a slujit-o nici măcar o zi”

Surse militare britanice: armata Rusiei mai are resurse pentru ofensivă „cel mult 14 zile”, după care „forța de rezistență a Ucrainei ar trebui să devină mai mare decât forța de atac a Rusiei”

Putin și Șoigu au ordonat „tăierea totală” a pădurilor și parcurilor din Ucraina, pentru a finanța astfel armata rusă invadatoare

China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

Ucrainenii l-au lichidat pe odiosul colonel rus Porohnia, „măcelarul din Cecenia”. În 1994-1999 a ucis civili pașnici în războaiele din Caucaz

Putin a fost trădat, în capturarea Ucrainei, chiar de finul său, care a furat un miliard de dolari din banii alocați „activităților subversive”. După eșecul „Coloanei a 5-a”, Medvedciuk a vrut să se sinucidă

Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

Marele trădător al Ucrainei ar fi agent KGB! Au apărut documentele

Gravida rănită în bombardamentul maternității din Mariupol a murit. Rușii pretindeau că era o actriță ucraineană pusă să joace rolul mai multor victime

AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

* Dan Voiculescu primește o lovitură năprasnică de la CEDO: decizie în unanimitate împotriva oligarhului pușcăriaș! Condamnarea din 2014 a fost perfect legală, nici vorbă de „proces politic”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here