VIDEO. Putin se teme: într-un discurs „à la Ceaușescu”, le-a spus rușilor că „Occidentul îi va folosi pe trădători” ca să „provoace confruntări civile”. Trădători sunt rușii cu vederi occidentale, democratice, dar și cei care „își câștigă banii aici și trăiesc acolo”. Soarta acestora va fi cruntă, anunță Putin: „îi vom scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură”

0
5496
Putin a amenințat oligarhii în discursul de miercuri și a avertizat că se așteaptă la tulburări sociale în Rusia provocate de "gunoaiele de trădători"

Lucruri importante par să se întâmple în Rusia, acolo unde Vladimir Putin dă semne că-și pierde controlul și începe să se asemene tot mai mult cu Ceaușescu în ultimele sale zile la putere. Într-un discurs șocant, transmis în direct de televiziunile de stat și ținut miercuri în fața miniștrilor din Guvern, președintele rus a avertizat că Occidentul, prin „trădători”, „Coloana a 5-a” și „gunoaiele pro-vestice”, va încerca să „divizeze națiunea” și să „provoace confruntări civile” pentru a „distruge Rusia”.

În mod evident, Putin se referă tocmai la oligarhii pe care el i-a protejat și ajutat să jefuiască Rusia, construind regimul cleptocratic de acum. Acești multimiliardari, cărora Occidentul le-a înghețat proprietățile și le-a blocat conturile, pare că l-au părăsit pe Putin.

Discursul de miercuri nu a arătat ca unul al unui șef de stat, aducând în schimb cu cel al lui Ceaușescu din seara zilei de 20 decembrie 1989. Multe insulte, acuzații aduse „agenturilor străine” că vor să destabilizeze Rusia, țapi ispășitori găsiți în persoana celor care „își câștigă banii aici și trăiesc acolo”, chemarea adresată poporului de a se strânge în jurul conducătorului iubit acum, în moment de restriște.

Putin i-a anunțat pe ruși că „va urma o perioadă grea, nu vă mint, de adânci schimbări structurale în economie, care vor duce la o temporară creștere a inflației și a șomajului”, dar care „e necesară”. A fost modul său de a-și informa poporul despre efectele catastrofale pe care sancțiunile Occidentului le vor avea asupra nivelului de trai al rușilor.

Putin și-a pierdut controlul: a lansat amenințări și insulte, s-a referit la „gunoaie de trădători” pe care rușii „îi vor scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură” 

Editorul BBC specializat pe Rusia apreciază, în evaluarea discursului lui Putin, că acesta caută să scape de furia rușilor care văd cum li se prăbușește nivelul de trai aruncând vina asupra străinilor și a „trădătorilor”. Concluzia jurnalistului este că, în acest moment, „Putin luptă pe toate fronturile, în Ucraina și acasă”.

Limbajul folosit de Putin miercuri a fost șocant. El a pomenit de existența unor „gunoaie de trădători”, pe care rușii „îi vor scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură”, și a pus totul pe seama „încercării Occidentului de a avea o dominație globală”. Dictatorul a proclamat că această tentativă a Vestului se apropie de sfârșit.

Foarte multe din ideile discursului ținut de Putin miercuri în fața Guvernului său sunt – și asta nu e deloc o coincidență – omniprezente și în retorica așa-zișilor „naționaliști” sau „suveraniști” și a conspiraționiștilor din România și din celelalte țări occidentale. Legătura între Rusia și aceștia este, în cazul de față, mai mult decât evidentă: același limbaj, aceleași raționamente, aceeași agresivitate.

Putin a pretins că Rusia a fost „ținută sub control” de națiunile occidentale printr-o „politică pe termen lung” cu scopul de „a împiedica statul rus să fie puternic”.

Dictatorul i-a chemat pe ruși să fie „uniți”, pentru că acum se luptă pentru „suveranitatea” țării și pentru „viitorul copiilor noștri”.

Stăpânul de la Kremlin și-a continuat astfel drumul prin propria sa realitate paralelă, pe care a construit-o în ultimul deceniu și în care a băgat, prin războiul hibrid, și zeci de milioane de oameni din lumea occidentală. În această realitate paralelă nu există niciun război în Ucraina. Acolo este doar o „operațiune militară specială” de „denazificare”, nu sunt bombardate orașe și nu mor civili, pierderile armatei ruse sunt minore și totul este o invenție a propagandei Occidentului. Boicotul economic nu a venit ca urmare a agresiunii armate ruse din Ucraina, ci ca o încercare a Vestului de a subjuga și pune la pământ Rusia, care devine astfel, din agresor, victimă.

Dictatorul se teme de răscoale populare și de trădarea oligarhilor

Daily Mail califică discursul de miercuri al lui Putin, ținut la Kremlin, drept „bombastic”.

Dictatorul le-a vorbit miniștrilor, dar cuvântarea fiind televizată, li s-a adresat – în mod evident – celor 140 de milioane de ruși, pe care i-a avertizat că Occidentul se va folosi de „cei care își câștigă banii aici, dar trăiesc acolo” ca pe o „Coloana a 5-a” ca să „divizeze societatea noastră”.

Acesta pare un indiciu destul de clar că Putin se teme de frământări populare sau are informații privind pierderea controlului asupra unora dintre oligarhii și oamenii săi de forță.

Nu-i judec pe cei care au vile în Miami sau pe Coasta de Azur. Sau care nu se pot descurca fără stridii sau «foie-gras» sau așa-numitele «libertăți de gen». Problema este că ei există mental acolo, și nu aici, cu poporul nostru, cu Rusia”, a acuzat Putin.

El a continuat: „Occidentul va încerca să mizeze pe așa-numita coloană a cincea, pe trădători… pentru a diviza societatea noastră… pentru a provoca confruntări civile… pentru a se strădui să-și atingă scopul. Și există un singur scop – distrugerea Rusiei!”.

Oligarhii la care Putin a făcut această aluzie mai mult decât străvezie sunt, de fapt, tocmai bandiții cu care a furat, cot la cot, sute de miliarde de dolari din Rusia. Bogătașii care duc acum o viață de lux în Occident, și pe care Putin îi acuză că nu pot sta fără stridii și foie gras pe Coasta de Azur, au fost în tot acest timp exact oamenii săi, prin care a spălat averi colosale scoase din țară.

Nu mai departe de acum două zile BBC a publicat o anchetă în care, citând documente dintr-o investigație a autorităților ruse din anii 1990, arăta că multimiliardarul Roman Abramovici a furat 2,2 miliarde de dolari din bugetul public, fiind salvat de Putin în 2000, după venirea sa la putere. Acum, documente ale Comisie Europene îl incriminează pe Abramovici ca fiind „pușculița” președintelui rus și unul dintre oameni care contribuie la efortul de război, fabricile sale producând oțel pentru fabricarea tancurilor rusești. Iar cazul lui Abramovici trebuie multiplicat de zeci de ori.

Miercuri, Putin a susținut că „operațiunea specială din Ucraina” ar fi, de fapt, doar un pretext pentru ca Occidentul să impună sancțiuni, deoarece „pur și simplu nu vor o Rusie puternică și suverană”.

El a insistat că „operațiunea militară” din Ucraina se desfășoară „conform planului”, în ciuda faptului că avansul trupelor sale a fost oprit în cea mai mare parte.

Într-o culme a realității răsturnate în care trăiește acum, Putin le-a spus rușilor, imitând discursul lui Zelenski, că „luptăm pentru suveranitatea noastră și pentru viitorul copiilor noștri”. Asta, deși tocmai Rusia este cea care a invadat Ucraina!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Vom începe contraofensiva. Vom împinge inamicul peste graniță. Avem nevoie de o înfrângere militară completă a Rusiei”

* COMUNICAT: „Putin se confruntă cu demiterea forțată sau cu distrugerea fizică din partea celor din jur”. Tiranul a fost izolat, dictatura sa se apropie de sfârșit. Doar trei oligarhi mai comunică personal cu el. Nici ministrul Apărării nu mai are acces direct la scelerat

* Povestea teribilă a unei mame-eroină. Olga avea 12 copii, dar a plecat la război. A murit împușcată de ruși, la 48 de ani. Alți 5 membri ai familiei luptă cu arma în mână

* AUDIO. Disperare în armata rusă: „Este un război dat dracului! Avem 80% pierderi. 80%! Pe Arsalan l-au luat fără picioare și un braț. Altuia i-au smuls capul. Dorjik a rezistat, dar este invalid pe viață”

* „Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri!” Detașamentul „Azov” l-a ucis pe generalul rus Mitaev – al 5-lea general lichidat de ucraineni în 3 săptămâni de război

* Rușii au suferit o înfrângere cruntă lângă Nikolaev. Au fugit înapoi în Crimeea anexată. „Puteți fi 99% siguri că inamicul nu va fi lăsat să ajungă la Kiev”

* „Ce e în neregulă cu armata rusă?” Analiza amiralului Stavridis, ex-comandant NATO: „Rușii se prezintă nu ca o armată sofisticată din Secolul XXI, ci ca o forță brută din Al Doilea Război Mondial. Modernizarea a eșuat”

Ilustru academician rus: „Putin e criminal de război la toate categoriile!” / „Are o imaginație iremediabil bolnvă” / „Nu știe nici cât costă înghețata în țara sa. A cumpărat-o de la o angajată a FSB” / „Armata lui e comandată de un parvenit care n-a slujit-o nici măcar o zi”

Surse militare britanice: armata Rusiei mai are resurse pentru ofensivă „cel mult 14 zile”, după care „forța de rezistență a Ucrainei ar trebui să devină mai mare decât forța de atac a Rusiei”

Putin și Șoigu au ordonat „tăierea totală” a pădurilor și parcurilor din Ucraina, pentru a finanța astfel armata rusă invadatoare

China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

Ucrainenii l-au lichidat pe odiosul colonel rus Porohnia, „măcelarul din Cecenia”. În 1994-1999 a ucis civili pașnici în războaiele din Caucaz

Putin a fost trădat, în capturarea Ucrainei, chiar de finul său, care a furat un miliard de dolari din banii alocați „activităților subversive”. După eșecul „Coloanei a 5-a”, Medvedciuk a vrut să se sinucidă

Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

Marele trădător al Ucrainei ar fi agent KGB! Au apărut documentele

Gravida rănită în bombardamentul maternității din Mariupol a murit. Rușii pretindeau că era o actriță ucraineană pusă să joace rolul mai multor victime

AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here