„Rușii au ajuns la Harkov, Kiev, au încercuit Sumî și Cernihiv și i-am dat afară. Erau considerați o armată puternică, dar noi ne-am p… pe ei”. Ucrainenii, optimiști înaintea bătăliei pentru „fortăreața Zaporoje”

0
4479
Ucrainenii se pregătesc fără frică de bătălia pentru fortăreața Zaporojie. FOTO: Ed Ram

Ucraina se pregătește de bătălia pentru “fortăreața Zaporojie”, ultimul mare oraș din sud-estul țării încă neocupat de ruși. În timp ce forțele lui Putin se concentrează pentru asalt, apărătorii sapă în jurul orașului tranșee adânci și lucrează la baricade, relatează corespondentul The Guardian. Arhiplin de refugiați fugiți din calea rușilor, Zaporoje a devenit acum principala țintă a invadatorilor care au ocupat până acum 70% din regiune.

Peste tot vezi doar rânduri de tranșee foarte adânci, baricade din saci cu nisip, oameni înarmați și iar baricade din saci de nisip și oameni înarmați, relatează jurnalistul de la „The Guardian”. Viața din oraș dă aparența de normalitate, străzile sunt chiar aglomerate pentru o țară aflată în război. Dar dincolo de aceste semne înșelătoare există tensiunea.

Întăriri ucrainene se îndreaptă spre oraș, iar în zonă se dau lupte dure. Soldați ucraineni întâlniți de reporter au afirmat că s-au retras recent dintr-un oraș din apropiere. Satele și orașele aflate la doar o oră de mers cu mașina depărtare de oraș deja nu mai sunt sigure, potrivit administrației militare regionale.

Profesorii și jurnaliștii din oraș participă la cursuri intensive de instruire și de prim-ajutor

Profesorii și jurnaliștii din oraș participă la cursuri intensive de instrucție, apoi sunt așteptați să instruiască restul comunității. Participanții la instrucție sunt învățați cum să încarce o armă, să dea primul ajutor și să facă o evaluare medicală de bază.

În ciuda apropierii trupelor rusești, a declarat Ariefiev, atașat de presă al autorităților militare, comandamentul regional este încrezător că poate ține la distanță forțele rusești. „Nimeni nu este evacuat din orașul în sine”, a declarat Ariefiev. „Sunt doar cei evacuați din sud care pleacă spre alte locuri.”

În labirintul de tranșee proaspăt săpate în în jurul orașului Zaporoje, corespondentul „The Guardian” a auzit des obuze care cădeau. Soldații afirmă că acestea aterizează la o distanță cuprinsă între 3 și 5 km. Se speră că linia frontului va rezista mai la sud și că nu se va ajunge ca aceste tranșee din fața orașului să fie puse la încercare.

Marea problemă este cea a echipamentului. Militarii ucraineni din linia de apărare a orașului spun că n-au decât o foarte mică parte din echipamentul medical și de protecție necesar. La un pluton sunt disponibile doar 6 garouri, elemente esențiale de prim-ajutor care previn pierderea de sânge. Cu toții se așteaptă să intre în luptă curând.

Aceștia au făcut apel la Europa: „Avem nevoie doar de arme de la camarazii noștri occidentali și vom reuși. Rușii au prea mult echipament sovietic vechi”, a spus comandantul plutonului. „În caz că nu ați observat, au ajuns la Harkov, Kiev, au încercuit Sumî și Cernihiv – patru regiuni uriașe – și i-am dat afară. Erau considerați o armată puternică, dar noi ne-am p… pe ei”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dreptate în Vinerea Mare: ucrainenii i-au lichidat pe autorii atrocităților de la Bucea! Bonus: doi generali eliminați în Herson

* Dezvăluiri uluitoare din combinatul Azovstal. „Sub cuptoare se află un tunel subteran imens, prin care circulă trenurile. Ultimul nivel se află la o adâncime de 50 de metri. Va rezista unei bombe nucleare”

* Ucraina demască fake-ul „întâlnirii” Putin – Șoigu: „Putin stă la televizor, iar Șoigu este montat pe videoclip”

Cresc riscurile unui război NATO – Rusia. Militari ucraineni sunt antrenați în Franța, Germania și Marea Britanie

Ucraina primește armele cerute: Franța livrează autotunuri Caesar și rachete antitanc Milan; Canada și Marea Britanie – tunuri grele; esticii – tancuri T-72 și avioane

Planul terorist al invadatorilor putiniști: adună resturile elicopterelor ucrainene doborâte, le plasează în Rusia, își bombardează propriul teritoriu, apoi dau vina pe armata lui Zelenski

Putin l-a avansat pe „măcelarul de la Bucea”: Azatbek Omurbekov, făcut colonel și trimis în Donbass

Înalt oficial militar american: Rusia a pierdut 25% din puterea de luptă inițială

Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

Un comandant rus și-a trimis militarii să omoare civili în Dnipropetrovsk, deși acolo locuiesc fiicele sale din prima căsătorie. Anastasia și Viktoria nu vor să mai audă de teroristul lor tată

Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here