Morți suspecte printre oligarhii ruși: acuzați de Putin de „trădare”, ei „se sinucid” după ce-și omoară familiile

0
4288
Oligarhul Serghei Protoșenia a fost găsit spânzurat în curtea palatului de pe Costa Brava. Soția și fiica fuseseră hăcuite cu toporul, în dormitoarele lor

Oligarhul Serghei Protoșenia, vicepreședintele gigantului rusesc al energiei Novotek, a fost găsit joi spânzurat la palatul său din Costa Brava, Spania, scrie Telecinco.es. În reședință au mai fost identificate și cadavrele soției și fiicei minore ale potentatului rus. Cazul este izbitor de asemănător cu cel al ui Vladislav Avaev, fost vicepreședinte al Gazprombank, găsit mort marți, într-un apartament din Moscova, de asemenea lângă trupurile neînsuflețite ale soției și fiicei minore.

În urmă cu câteva săptămâni, într-un discurs furibund, Vladimir Putin acuzase elitele Rusiei – fără să dea însă nume – că au trădat țara, că-și trăiesc viețile în lux și că sunt folosiți de Occident ca să “provoace confruntări civile”.

Protoșenia, vicepreședintele gigantului rusesc al energiei Novotek, a fost găsit spânzurat cu cordonul de la halat în grădina palatului din Costa Brava. Soția și fiica fuseseră ucise cu toporul

În cazul lui Serghei Protoșenia (55 de ani), descoperit joi, anchetatorii spun că acesta s-ar fi spânzurat cu cordonul de la halat în grădina palatului, dar nu înainte de a-și fi ucis soția, Natalia, și fiica de 18 ani, cu toporul și cuțitul. Primele investigații duc la ipoteza unei crime domestice, scrie presa spaniolă. La locul faptei, anchetatorii au găsit un topor și un cuțit pline de sânge.

Dincolo de indiciile care lasă de înțeles că ar fi vorba de o sinucidere după două crime în familie rămân nepotrivirile. Protoșenia era un om foarte bogat. Familia petrecuse o lungă perioadă la cabana pe care o avea în Lloret de Mar, o stațiune de lux de pe malul Mării Mediterane tot pe Costa Brava, în Catalunya. Acum, cei trei se pregăteau de Paștele Ortodox, care este chiar duminică.

Aparent, Protoșenia și-ar fi ucis cu toporul soția și fiica în timp ce acestea dormeau, apoi s-ar fi dus în grădină și s-ar fi spânzurat. Polițiștii au găsit-o pe soția lui Serghei Protoșenia hăcuită într-o cameră, pe fiica lor în altă cameră, iar pe oligarh spânzurat în grădină. Violența cu care s-a produs totul, chiar în ajunul Paștelui, este de-a dreptul neobișnuită. Protoșenia avea o avere de peste 400 de milioane de euro și deținea reședințe nu doar la Girona (Spania), ci și în Franța.

Serghei Protoșenia, soţia sa Natalia şi fiica lor adolescentă, în vârstă de 18 ani, au călătorit la Girona şi l-au lăsat pe celălalt fiu al familiei la reşedinţa din Franţa. Fiul a fost cel care a alertat autorităţile spaniole pentru că mama lui nu a răspuns la telefon, potrivit sursei citate.

Novotek e o companie importantă care acționează pe piața gazelor naturale, domeniu în care Rusia este lider european.

În urmă cu doar două zile, la Moscova a fost găsit mort Avaev, ex-vicepreședinte al Gazprombank, de asemenea lângă cadavrele soției și fiicei sale

Pentru ca toată povestea să fie și mai ciudată, în urmă cu doar două zile o crimă similară s-a petrecut la mii de kilometri depărtare, la Moscova, în familia unui alt oligarh rus, Vladislav Avaev (51 de ani). Acesta fusese vicepreședinte al Gazprombank, banca prin care gigantul de stat Gazprom încasează banii din vânzările de gaze către Europa – peste un miliard de euro pe lună.

Avaev a fost găsit mort în apartamentul său din capitala Rusiei, a scris agenția TASS. O sursă dintre anchetatori a afirmat pentru TASS că „versiunea preliminară duce la ideea că Avaev și-a ucis soția și fiica, apoi s-a sinucis”.

Și de data asta se merge pe ideea unei dispute conjugale încheiate tragic, cu moartea întregii familii.

Putin: Poporul rus „îi va scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură” pe „trădătorii” care „își câștigă banii aici și locuiesc acolo”

În urmă cu o lună, pe 16 martie, Vladimir Putin ținuse un discurs șocant în fața miniștrilor săi, transmis în direct la televiziunile de stat. Furibund, dictatorul a lansat avertismente și amenințări înfiorătoare pentru elitele construite în jurul Kremlinului. El a avertizat că Occidentul va încerca „să divizeze națiunea” și „să provoace confruntări civile” pentru “a distruge Rusia”, urmând să se folosească de „trădători”, „Coloana a 5-a” și „gunoaiele pro-vestice”.

Putin n-a dat nume, dar a fost foarte străveziu către cine bătea apropo, afirmând că e vorba de aceia dintre ruși care „își câștigă banii aici și locuiesc acolo”. El a proclamat că poporul rus „îi va scuipa pe trădători ca pe o gânganie care-ți intră în gură”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Înalt oficial militar american: Rusia a pierdut 25% din puterea de luptă inițială

* Sadicul care a pisat Mariupolul cu bombe din aer este un general rus de origine ucraineană, din Odessa! A mai făcut masacre printre civili în Cecenia, Georgia și Siria

* Rusia o amenință pe Maia Sandu: „Va ajunge la groapa de gunoi a istoriei. Răspunsul nostru va fi dureros”. Motivul: Parlamentul Moldovei a interzis simbolurile agresiunii în Ucraina

* Rusia amenință tot mai primitiv, Finlanda nici n-o bagă în seamă: dezbate în Parlament aderarea la NATO. „Moscova a devenit nemiloasă, imprevizibilă şi agresivă”

* Un comandant rus și-a trimis militarii să omoare civili în Dnipropetrovsk, deși acolo locuiesc fiicele sale din prima căsătorie. Anastasia și Viktoria nu vor să mai audă de teroristul lor tată

Alt 8-lea general rus lichidat în Ucraina era fiul unui ofițer sovietic care a participat la masacrul de la Katyn, din 1940, împotriva ofițerilor polonezi

Primul deputat rus care-l înfruntă pe Putin: „Toți susținătorii așa-zisei «operațiuni militare speciale» vor regreta amarnic”

VIDEO. Cecenul Kadîrov, „luptătorul de pe Tik-Tok”, îi cere lui Putin să dea cu arma nucleară în ucraineni, „ca să nu mai glumească pe seama noastră”

Discurs scelerat al Moscovei: se cere exterminarea poporului ucrainean! Ria Novosti: „Naziștii trebuie uciși în număr cât mai mare. Nu doar elitele! Cei mai mulți oameni sunt vinovați, sunt naziști pasivi”

„Dezgustător! Această Șoșoacă, sluga lui Putin, reprezintă cea mai hidoasă expresie a unui politician vândut. Act de trădare națională”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

* AUDIO. Ucrainenii fac astăzi exact ce ar fi trebuit să facă românii în 1917 și 1940. Neagu Djuvara era de aceeași părere

* Valeriu Zgonea, fost președinte al Camerei Deputaților, are două surse de venit. Soția sa are funcție mare la stat

* Autorii rușinii de la Târgul de Turism din New York sunt „cei mai mari sinecuriști”, plătiți de statul român „cu 6.000-12.000 de euro pe lună”

* Patronul ziarului „Adevărul”, trimis în judecată în dosarul Romvag Caracal. Prejudiciul: 32,6 milioane de euro. Burci e plecat în Emirate

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here