În autoproclamata enclavă armeană Nagorno-Karabah (146.573 de locuitori în 2013) din Azerbaidjan, unde rușii trimiseseră în urmă cu doi ani 2.000 de militari pentru „menținerea păcii”, ostilitățile ar fi fost reluate pe 24 martie, la exact o lună de la lansarea invaziei ruse în Ucraina, anunță site-ul Obozrevatel.com. Trupele azere au intrat în ofensivă și, potrivit rapoartelor presei, au eliberat satele Paruh și Hramort.
Conform datelor preliminare, Azerbaidjanul a decis să facă un astfel de pas după ce „pacificatorii” Kremlinului, care au intrat în 2020 în teritoriile disputate, au fost trimiși la război în Ucraina.
De altfel, Statul Major al Armatei de la Kiev informase anterior că Federația Rusă intenționează să transfere în Ucraina unele unități ale bazei militare ruse a 102-a din Armenia. Informațiile despre ofensivă au fost confirmate de mai multe surse de pe internet, printre care și una rusească: rusarminfo.ru.
„Femeile și copiii din localitatea Hramort, regiunea Askeran, au fost evacuați din motive de securitate”
De exemplu, Centrul de Informare din Nagorno-Karabah a raportat că Forțele Armate azere au trecut linia de contact joi, 24 martie, la ora 16.00, în direcția satului Paruh, regiunea Askeran: „Reprezentanții forțelor ruse de menținere a păcii staționați în Karabah încearcă să oprească progresele viitoare prin negocieri și să readucă armata azeră la pozițiile inițiale”.
Acest fapt a fost confirmat și de postul de radio armean Azatutiun: „Se observă că armata de apărare și contingentul rus de menținere a păcii staționat în Nagorno-Karabah încearcă să oprească înaintarea în continuare a părții azere și s-o readucă la pozițiile inițiale prin negocieri. Potrivit raportului, femeile și copiii din localitatea Hramort, regiunea Askeran, au fost evacuați din motive de securitate, în timp ce situația este încă stabilă în toate celelalte părți ale liniei de contact”.
Oficial, Ministerul Apărării din Azerbaidjan a declarat că n-a existat nicio agravare a situației în zonă, anunță site-ul Novosti Vremia: „Rapoartele din surse armene despre presupusa agravare a situației de-a lungul teritoriului Azerbaidjanului, unde contingentul rus de menținere a păcii este dislocat temporar, nu corespund realității”.
Cei mai mulți dintre „putiniștii” dislocați în Nagorno-Karabah au fost prezenți în Crimeea și Donbasss
Marele conflict dintre Azerbaidjan și Armenia a început în 1988, când Regiunea Autonomă Nagorno-Karabah, o enclavă cu populație predominant armeană, și-a anunțat retragerea din Republica Sovietică Socialistă Azerbaidjan. Nagorno-Karabah și șapte regiuni adiacente (20% din teritoriul Azerbaidjanului) sunt și acum sub ocupația forțelor armate armene.
În mai 1994, părțile au ajuns la o încetare a focului. Conflictul teritorial n-a fost însă rezolvat nici până azi.
Obozrevatel.com: „În 2020, ostilitățile din teritoriile disputate au izbucnit cu o vigoare reînnoită și au avut succes pentru Baku. În noiembrie, Azerbaidjan, Armenia și Rusia au semnat o declarație comună pentru a pune capăt războiului. Documentul prevedea, printre altele, prezența forțelor de menținere a păcii, compuse din militari ruși și turci. Armata Federației Ruse a intrat în Karabah prin Armenia. Se știe că cei mai mulți dintre ei erau soldați contractuali ai Brigăzii separate 15 de pușcași motorizați din Districtul Militar Central al Forțelor Armate rusești din satul Roșchinski, regiunea Samara. Potrivit InformNapalm, aceștia au luat parte la confiscarea Crimeei și la ocuparea Donbass-ului”.
Dacă nu greșesc eu, Pustalin a intrat în Ucraina în 24 februarie…