sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăNewsBăsescu: Europa să lase în pace banii pentru Agricultură! "Nu poţi să...

Băsescu: Europa să lase în pace banii pentru Agricultură! „Nu poţi să distrugi NATO prin retragerea resurselor ţărilor europene”

-

PMP este împotriva oricărei diminuări a resurselor financiare ale Uniunii Europene pentru politica agricolă comună, proiectul înfiinţării unei armate a UE nefiind unul credibil, a declarat miercuri, la Braşov, preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu.

„Este conceptul lui Emmanuel Macron, care propune înfiinţarea unei armate europene care să permită ruperea de SUA din punct de vedere militar. (…) Suntem împotriva unui astfel de concept din mai multe motive. Primul şi cel mai important este agricultura. Politica agricolă comună este cea care garantează UE asigurarea nevoilor de hrană pentru cei aproape 500 de milioane de cetăţeni (…), la un preţ acceptabil. De aceea suntem împotriva oricărei diminuări a resurselor pentru politica agricolă comună, altfel spus a subvenţiilor pentru agricultură. Al doilea motiv – noi nu vedem credibilă o armată a UE dintr-un motiv simplu: resursele militare ale statelor europene sunt angajate în sistemul de planificare NATO, pentru că 22 de state membre ale UE sunt şi membre NATO, inclusiv câteva mari puteri: Marea Britanie încă este în UE, Franţa, Italia, Germania”, a afirmat Băsescu.

Fostul şef al statului a subliniat că „nu poţi să distrugi, practic, NATO prin retragerea resurselor ţărilor europene puse la dispoziţia Alianţei” şi că participarea României la aceasta este „cel mai sigur drum de a ne garanta securitatea”.

- Advertisement -

„În sfârşit, un alt motiv care, pe mine, mă surprinde că nu este luat în seamă. UE, deşi alocă armatelor sale 220 miliarde euro – cifre 2017, iar Federaţia Rusă a avut în 2017 un buget de 61 de miliarde de dolari, cel puţin de trei ori mai mic decât, UE nu poate ţine echilibrul nuclear, de descurajare, chiar dacă pentru armatele naţionale a alocat sume de trei ori mai mari (…) singura soluţie este parteneriatul cu NATO”, a precizat Băsescu.

Liderul PMP a subliniat că, „până acum, NATO nu ne-a dat niciun semn de întrebare privind viabilitatea organizaţiei şi a capacităţii Alianţei de a garanta pacea în Europa”.

„Ideea cu armata europeană este o eroare, chiar cu afirmaţiile domnului Macron că va fi o armată complementară. Sigur, multe lucruri sunt complementare în lumea aceasta, dar o armată care să apere UE şi care să aibă şi capacitatea de descurajare nucleară nu poate fi decât o armată care este integrată în NATO, în NATO cu SUA ca şi conducător al organizaţiei”, a afirmat liderul PMP.

- Advertisement -

Pe de altă parte, Băsescu a reiterat ideea necesităţii înfiinţării unei Poliţii de Frontieră a UE, ca soluţie pentru problema migraţiei, „o Poliţie de Frontieră care să fie dotată cu oameni şi cu mijloace, mijloace navale suficiente pentru a supraveghea frontierele şi pentru a le proteja”.

„De asemenea, pentru că este vorba de migraţie ilegală, flotele militare, care şi aşa mai taie frunză la câini, să fie puse în slujba stopării procesului de migraţie. Adică ce-i este Franţei şi Italiei să disloce nave pe canalele de migraţie, adică la limita apelor teritoriale libiene, este unul din canalele principale de ajungere în Malta şi de acolo în Italia. (…) Ce-i este Greciei să-şi pună flota militară, având în vedere că dai cu piatra din Egee pe teritoriul Turciei, să-şi pună flota militară să întoarcă toate bărcile şi ambarcaţiunile care vin cu migranţi acolo. (…) La fel valabil pentru Spania care primeşte migranţi pe filiera marocană”, a afirmat fostul preşedinte citat de Agerpres.

Preşedintele de onoare al PMP, Traian Băsescu, s-a aflat miercuri, la Braşov, pentru a se întâlni cu activul de partid din judeţ, prilej cu care a prezentat planul de acţiune al PMP pentru Parlamentul European.

CITIȚI ȘI:

Antena 3 ceartă un ministru pentru că-l aduce „prea repede” în țară pe fugarul Radu Mazăre!

Ministrul Justiţiei din Madagascar: „Mazăre riscă să-i contamineze şi pe corupţii noştri”

- Advertisement -

4 COMENTARII

  1. Traian Băsescu e proamericanul care a distrus flota României cu democrații. Acum spune că Armata Europeană ia resursele de la agricultură. Orbul Traian Băsescu se crede mare fermier la Nana. Agricultura fără subvenții nu se duce naiba ci doar e suma unor legalități. Dacă avem mâncare scump înseamnă că pământul nu mai dă randament din cauza chimicalelor. Firește că rotația culturilor în Suceava e diferită de Călărași dar nu se poate altfel. Dacă vezi lumea altfel, să mă anunți domnule mare fermier politic. Ori faci agricultură trei ani la rând cu grâu şi doi ani cu porumb, ori eşti politică bună. Nu poți fi țărână umilită ca omul din vise.

  2. Traiane ai fost presedintele Romaniei 2 mandate ai tipul asta de abordare personal?. Romania este in UE geografic, politic si economic. Ca un filoamerican ce sunt am fost oripilat sa-l ascult ceva timp in urma pe presedintele Trump spunand ca nu vede implicita aplicarea acticolului 5 in caz de agresiune externa.
    Sa ramanem membrii NATO dar sa avem si varianta de back-up nu este rau. Asta daca nu cumva Traiane tu ai alti stapani care nu vad buna varianta EU Army.

  3. Ceea ce spune Traian Băsescu despre o armata unita europeană ca ar fi eroare dar “ gândirea “ lui Macron nu este a lui cu al celor din spatele lui.
    Macron nu cunoaște politica, strategie geo -politica care este complet diferită ca acum 30 sau 40 de ani. Probabil ca dorește o armata europeană dar cu banii estului!!!!
    L-as fi întrebat însă pe Traian Băsescu de ce a pus la mezat și NU s-a opus privatizării PETROM, ce face vine și ne da lecții acest individ care a condus România 10 ani??? Se vede de la o posta ca este același politician de prost gust, populist , care mai dorește sa mai păcălească electoratul cu gulgutele sale. Jalnica prestație la un final de cariera de doi lei!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -