Actorul Mihai Călin, atac la directorul Teatrului Naţional
„Din punctul meu de vedere și al conducerii sindicatului actorilor, dl Ion Caramitru, managerul general al Teatrului Național, care acum încearcă să facă ceva, să obțină fonduri, să deblocheze, dumnealui în ultimii ani a folosit foarte mult în interes propriu, personal o mare parte din activitatea teatrului. A condus în mod dictatorial, în mod autocrat, folosind o mare parte din resursele teatrului pentru propriul avantaj financiar. Mare parte din spectacole sunt regizate și jucate de dumnealui”, a afirmat Mihai Călin.
El a explicat că managerii, în frunte cu Caramitru, au scos din lege vârsta de pensionare pentru ei și că nu există concurs. Astfel, când termină mandatul, e o evaluare asupra activității managerului de la Ministerul Culturii, iar dacă ia nota 9 are dreptul să prezinte un nou proiect de management, iar dacă ia minim 7 primește încă un mandat.
„Nu există concurs. Dacă altcineva vrea să vină și să participe în concurs, nu are voie”, a explicat Călin.
Actorul a precizat, de asemenea, că managerul are o remunerație de la Ministerul Culturii, dar este și colaborator al teatrului.
„Dl Caramitru pe fiecare spectacol regizat sau în care joacă ia 10% din încasări. Iar în 2018 din 120 de spectacole jucate la Sala Mare 66 sunt regizate sau/și jucate de dl Ion Caramitru, în condițiile în care regizează foarte mult, el fiind – a și spus – în materie de regie mai puțin performant”, a susținut Mihai Călin, citat de G4Media.ro..
El a spus că nu poți să conduci un teatru doar pe politica de încasări. „Facem doar comedii, dar e total dezechilibrat, iar spectacolele importante ale teatrului, care au fost finanțate cu vreo 200.000 de euro pe bucată, se joacă foarte puțin – Regele Lear, Romeo și Julieta, Livada de vișini, No Man’s Land (…) În loc să chemăm lumea la teatru ca să vorbim despre viață și despre moarte, și despre lucruri importante, despre dragoste, și despre prietenie ș.a.m.d, noi vrem doar să râdă lumea?”, a adăugat acesta.
Mihai Călin a explicat că cei care au fost disponibilizați de la TNB nu sunt angajații teatrului, ci sunt angajați pe o firmă externă, sunt colaboratori, angajați temporar, de aceea ei nu au niciun fel de protecție.
”Evident, se pare că sursa acestui lucru este tăierea bugetului de la cultură, dar trebuie să spunem lucruri care nu sunt spuse în spațiul public de foarte multă lume, pentru că le e frică. Noi avem un aparat administrativ supranumeric, pentru că sunt foarte mulți angajați pe pile, pe relații, pe rubedenii sau pe șpagă”, a susținut actorul.
El a spus că sindicatul actorilor i-a trimis în mai multe rânduri scrisori lui Ion Caramitru. „Am avut și discuții personale, că sunt anumite probleme și am fost întotdeauna respinși în mod brutal. Și de aceea am ajuns cu un memoriu la ministru, ca să căutăm un dialog, încă nu avem o reacție”, a adăugat actorul. El a precizat că ministrul Culturii a trimis memoriul către teatru spunând că există niște probleme și să se răspundă.
„Răspunsul direcției și în cadrul unei ședințe a fost execrabil. Am primit niște răspunsuri, cred că sunt redactate de dl Onisei, directorul adjunct, bun specialist pe legislație, un răspuns plin de minciuni, obraznic, pur și simplu disprețuitor”, a mai spus Mihai Călin.
El a spus că până acum câțiva ani au fost bani în cultură, însă au fost risipiți.
Mihai Călin a criticat și modul în care Ion Caramitru vorbește cu actorii și cu actrițele când vin cu probleme: „V-ați imagina că sunt dați pe ușă afară pur și simplu prin țipete?”
Actorul a spus că Ion Caramitru s-a apucat de regie pe la 63 de ani, activitatea regizorală a acestuia fiind înainte cvasiinexistentă.
El a spus că multora le este frică să vorbească: „Multora dintre ei le e frică să spună despre probleme, pentru că au contracte pe un an și tuturor le e frică de Caramitru ca de cancer să vorbească”.
Individul asta de Ion Caramitru sa ne spună cum ii pupa-N fund pe comuniști cu poeziile și odele sale adresate nomenclaturii comuniste. Un profitor înainte de 89’ și după așa ca este o panarama care a subt milioane din bugetul statului!
Ciuma rosie se pricepe doar la propaganda, de cultura fuge ca dracul de tamaie. Sa ne amintim de rezistenta prin cultura a martirilor inchisorilor comuniste, cultura este o amenintare nu numai pentru regimurile politice dictatoriale ci mai ales pentru regimurile politice ale prostiei ca cel in care ne aflam si noi acum. Cresterea economica cu care se lauda ciuma rosie trebuie sa se vada si in investitii in cultura.
ION CARAMITRU a fost unul dintre (PREA !) PUTINII actori români cunoscuti pe plan national care, inainte de 1990, AU… REFUZAT (!) SA RECITE GRETOASELE ODE DEDICATE PARTIDULUI (Comunist) si CEAUSESTILOR !!!!!
In rest (ca si… Victor Rebengiuc, de exemplu !), a jucat, SI EL…, in tinerete sau/si la maturitate…, in filmele careee… se faceau atunci, in România comunista, asa cum erau ele…, caaa… NU ERA DE ALES, daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa ?!!!
Dupa decembrie 1990, Ion Caramitru a fost, mereu, de partea celor care au luptat impotriva „CIUMEI-ROSII” !!!
De multe ori, in special in primii ani „postdecembristi”, a fost chiar… IN PRIMELE RANDURI ale luptei impotriva neo-comunistilor !
Acumaaa…, NU vrem nici sa fim gresit intelesi: poate ca cei care-i contesta aptitudinile si activitatile de administrator/manager or fi avand (macar partial…) dreptate…, e posibil sa fie si el mai… lacom-din-fire (caaa… oricare alt… MACHIDON — !!!!!!! –, ca-s renumiti pentru BOALA de a aduna cat mai multi… „MITILIȚI” !), dar…, TOTUSI…, a-l „scoate” acu’ siii… pesedist (fie si „numai” — Sic ! –… „pontist”), PARCA E PREA MULT, Zău-așa… !
Un lucru este SIGUR: contestarea aceasta vehementa a lui Ion Caramitru, de catre tinerii actori ai T.N.B. remarcati in cadrul miscarii „#REZIST”, PRODUCE, prin… ricoseu (!), UN CONSISTENT PREJUDICIU DE IMAGINE… formatiunii U.S.R., al carei membru marcant este fiul actorului, Andrei C. !
„CIUMA-ROȘIE”… JUBILEAZĂ, bineinteles !!!