Șansele ca Putin să fie înlăturat printr-un puci al serviciilor secrete „cresc cu fiecare săptămână”. Haosul cuprinde Kremlinul pe măsură ce războiul eșuează

1
4997
Putin este în relații tensionate cu generalii din serviciile secrete. Aceștia au un nivel de trai luxos, vile în Occident și copiii la studii în Europa, n-au chef să se întoarcă la situația din timpul Uniunii Sovietice

Pe măsură ce războiul din Ucraina eșuează, iar armata suferă mai multe pierderi, haosul se răspândește la Kremlin, iar șansele ca serviciile secrete rusești să-l înlăture pe Putin printr-un puci devin tot mai mari, afirmă Vladimir Oseșkin, activist pentru drepturile omului cu legături în FSB (fostul KGB).

Invazia ratată și tot ceea ce se întâmplă în ultimele 4 săptămâni la Moscova a stârnit mari nemulțumiri în interiorul FSB, iar poziția lui Puțin devine instabilă, spune Oseșkin pentru „The Times“. Acesta din urmă e un personaj cu relații, notoriu pentru faptul că, de-a lungul timpului, a dezvăluit abuzurile din închisorile rusești.

Acum, activistul susține, indicând contactele sale din FSB ca sursă, că relațiile între serviciile secrete și Putin sunt tot mai tensionate. Președintele rus dă vina pe FSB pentru eșec și acuză agenția că n-a fost capabilă să organizeze acțiuni subversive eficiente prin care să preia rapid, din interior, controlul asupra Ucrainei.

La rândul lor, ofițerii FSB sunt surprinși și dezamăgiți de acțiunile tot mai dure pe care Occidentul le impune Rusiei.

În urmă cu circa o săptămână, într-un discurs foarte dur, Putin a proclamat că poporul îi va scuipa ca pe o gânganie intrată în gură pe trădătorii care-și câștigă banii în Rusia, dar trăiesc cu caviar și șampanie în Occidentul decadent. Nu a dat nume și s-a speculat că s-ar fi referit fie la oligarhi, fie la zecile de mii de ruși care s-au refugiat deja în țările vecine, fie poate chiar la persoane cu funcții înalte din administrație. În orice caz, ieșirea lui Putin a indicat că în cercul puterii de la Kremlin au apărut tensiuni.

Cadrele FSB au un trai bun și nu vor „să se întoarcă în Uniunea Sovietică”

Oseșkin spune, citând sursele sale din FSB, că ofițerii de rang superior din serviciile secrete rusești sunt acum frustrați să vadă că nu mai pot călători la casele lor de vacanță și că nu mai pot “să-și plimbe copiii la Disneyland Paris”.

El însuși fost ofițer KGB și șeful acestei agenții în perioada 1998-1999, înainte să fie pus prim-ministru și apoi președinte al Rusiei, Putin a avut grijă că ofițerii serviciilor secrete să aibă un trai bun, peste cel al populației obișnuite, cu salarii mari și apartamente primite gratuit de la stat. „Timp de 20 de ani, Putin a creat stabilitate în Rusia. Ofițerii FSB, polițiștii, procurorii de stat – acei oameni din interiorul sistemului – au putut trăi o viață bună“, a declarat Oseșkin pentru „The Times“.

Acum, dintr-o dată și complet pe neașteptate, totul s-a schimbat prin impunerea sancțiunilor occidentale și izbucnirea războiului. Economia Rusiei a fost paralizată, iar valoarea rublei s-a prăbușit. Obișnuiți cu o viață mai bună, agenții FSB nu vor să „se întoarcă în Uniunea Sovietică“.

Nemulțumirea se acumulează: „Pentru fiecare săptămână și fiecare lună în care acest război continuă, crește posibilitatea unei rebeliuni a celor din serviciile de securitate“.
Cu două zile înainte de invazia rusă în Ucraina, denunțătorul i-a spus lui Oseșkin că ofițerii FSB căutau să provoace tulburări în închisorile ucrainene care, spera Moscova, să ducă la revolte, în încercarea de a semăna haos în interiorul țării vizate pentru atac.

Războiul Rusiei în Ucraina va fi „un eșec total” comparabil doar cu „prăbușirea Germaniei naziste”

Oseșkin a atras atenția pe 4 martie, la o săptămână după izbucnirea războiului, când a publicat un raport de 2.000 de cuvinte de la sursa sa care spunea că războiul lui Putin în Ucraina va fi un „eșec total” comparabil cu prăbușirea Germaniei naziste! Raportul adăuga că forțele Rusiei nu au „nicio opțiune de victorie, ci doar de înfrângere”, deoarece au continuat să întâmpine o rezistență puternică din partea Ucrainei, care i-a surprins pe mulți la Moscova, inclusiv pe președintele Putin însuși.

Raportul mai semnala că Statul Major General rus a pierdut contactul cu un număr de divizii ale sale care au fost trimise în Ucraina, ceea ce înseamnă că nu aveau un bilanț exact al morților.

Christo Grozev, un expert în serviciile de securitate ale Rusiei care lucrează pentru grupul de jurnalism de investigație Bellingcat, a declarat că le-a arătat raportul la două actuale sau foste contacte FSB care i-au spus că nu au „nicio îndoială că a fost scris de un coleg”. Scriind pe Twitter la momentul respectiv, Grozev a spus că, deși contactele sale nu au fost neapărat de acord cu toate afirmațiile din raport, au avut încredere în originea acestuia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Ministrul Șoigu, brațul armat al lui Putin, n-a mai apărut public de 12 zile. Ar fi făcut infarct

Medic faimos despre Putin: „Combinație clasică de schizofrenie și nebunie. Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Trădare abominabilă: generalul rus Zusko, crescut în Ucraina, s-a întors să-l bombardeze pe fratele său, colonelul Zusko, care a rămas să lupte pentru țara sa. „Ăsta nu e om! Îl blestemă tot satul!”

Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

Un militar rus s-a înfuriat pe comandantul său și a trecut cu tancul peste el! Brigada condusă de colonelul Medvedev pierduse 50% din personal pe frontul ucrainean

„Măcelarii lui Kadîrov” au fugit din Ucraina în Cecenia, după ce au pierdut sute de luptători. „Toți kadîroviții uciși vor fi cusuți și îngropați în piele de porc”

Planul oligarhilor ruși: vor să-l captureze pe Putin și să-l predea Occidentului, în schimbul ridicării sancțiunilor economice! Au însă o problemă: deocamdată nu găsesc sprijin din partea forțelor de securitate

VIDEO. Mesajul muzical al lui Putin: „Ucraina și Crimeea, / Belarus și Moldova, / Kazahstan și țările baltice / Sunt țara mea”

„Anul acesta va fi ultimul din viața lui Putin, sunt sigur 90%” / „Buncărul este o închisoare, și cineva poate pur și simplu s-o încuie”

A fost lichidat și generalul Mordvicev, care-i înarma pe separatiștii din Donbass. Este al 6-lea general rus omorât de ucraineni în 23 de zile

Un primar din Siberia a dezvăluit, fără să vrea, două secrete militare care-l incriminează pe Putin

A fost arestat generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Senatorul Lavric, lider AUR: „Depinde cine va câștiga, Putin sau globaliștii. Se vrea distrugerea națiunilor creștine”. Rusia devine astfel, din agresor, un erou care luptă pentru libertate

Propaganda rusă făcută de „dragnista” Anca Alexandrescu la Realitatea Plus, amendată de CNA cu 40.000 de lei

Strâmba rezolvare a „problemei SIIJ”, criticată de Comisia de la Veneția. USR cere demisia ministrului Cătălin Predoiu și explicații de la Klaus Iohannis

Decizie definitivă a Curții Supreme: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, făcând poliție politică

* „Pilele” lui Zamfir „Glonț-în-Cap” în tentativa de a pune mâna pe Filarmonica „George Enescu” din București

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here