În timp ce Liviu Dragnea şi-a consolidat puterea la centru, în teritoriu lucrurile stau exact pe dos. Odată cu demisiile multor parlamentari şi plecarea lor la Pro România (partidul lui Victor Ponta), PSD se dezintegrează.
Este relevant cazul de la Brăila, acolo unde primarii orașelor Făurei si Ianca, dar și primarii a șase comune îl susțin oficial pe fostul premier Mihai Tudose și noua sa formaţiune politică, Pro România. Primarii au semnat o declarație în care menționează faptul că “susțin un proiect nou, o echipă de oameni cu care putem privi cu încredere în viitor, echipa Pro România, pe Mihai Tudose”, potrivit publicaţiei debrăila.ro
Mihai Tudose, fost premier şi abia ieşit din spital după un infarct periculos, candidează pe lista Pro România la alegerile europarlamentare.
La fel stau lucrurile şi în judeţele unor Adrian Ţuţuianu (Dâmbovița), Marian Neacşu (Ialomița) şi ale altor foşti PSD-işti care controlează organizaţii de partid şi care au mutat reţelele de influenţă locală spre partidul lui Victor Ponta.
Ultima plecare de răsunet din PSD este cea a lui Adrian Dobre, fost purtător de cuvânt al partidului. Însă înainte de el a fost un veritabil val de plecări, cu parlamentari şi consilieri locali şi judeţeni (primarii nu pot pleca oficial, deoarece legea prevede că îşi pierd funcţiile dacă îşi dau demisia din partidul pe listele căruia au fost aleşi, dar ei vor face campanie pentru Pro România).
Tonul plecărilor în trombă de la PSD l-au dat patru deputaţi, care şi-au anunţat plecarea din PSD la finele anului trecut: deputații Ion Mocioalcă, Ion Spânu, Mihai Popa și Mihai Mohaci. Primul dintre ei era şi liderul PSD Caraş-Severin, deci controlează o bună parte din primarii din judeţ. Chiar dacă nu le mai poate oferi bani, nemaifiind la putere, Mocioalcă le oferă altceva: salvarea după prăbuşirea lui Dragnea.
Acesta este şi motivul pentru care unii pleacă din PSD: vor să fie siguri că nu rămân pe dinafară după ce PSD se va prăbuşi complet, iar ei vor intra la apă odată cu liderul care a luat partidul în proprietate personală.
Situaţia „de infarct” de la Brăila arată că PSD este practic în descompunere. Ce-l mai ţine în viaţă sunt parlamentarii care fie se tem să dea din mână ce-au primit de la Liviu Dragnea (vezi cazul Paul Stănescu, de la Olt), fie sunt ţinuţi în lesă de liderul PSD pe baza informaţiilor compromiţătoare pe care acesta le deţine despre ei.
E lesne de înţeles că Dragnea îi are la mână pe cei care susţin încă actualul Guvern Dăncilă, personaje care nu vor pleca din PSD nici dacă partidul ia sub 5% din voturi.