Pentru Dragnea, „viitorul arată bine”. Pentru România, RĂU. „Cu cifrele pe masă”, economia se duce la vale

1
63833

Liderul PSD Liviu Dragnea a postat pe Facebook o poză în care apare alături de Călin Popescu Tăriceanu, Daniel Chiţoiu, Darius Vâlcov, Eugen Teodorovici şi Niculae Bădălău, la o discuţie despre bugetul României pe 2019, care ar fi trebuit depus în Parlament încă din luna noiembrie.  „Cu cifrele pe masă. Viitorul arată bine!“, a scris Dragnea pe Facebook.

Discuţia a fost prefaţată de un atac al PSD la adresa Băncii Naţionale a României, pe care partidul vrea să arunce vina pentru prăbuşirea leului.

Cursul de schimb leu/euro încheie a treia săptămână cu un nou maxim istoric, de 4,7648 lei, ca urmare a unei creşteri de 0,17% faţă de miercuri, joi fiind zi nelucrătoare, arată datele afişate de Banca Naţională a României (BNR), fiind a opta zi de creştere consecutivă.

În această săptămână, acest cursul de schimb leu/euro a evoluat astfel: miercuri la 4,7569 lei, o creştere de 0,91% faţă de marţi; marţi la 4,7142 lei, un plus de 0,13% faţă de luni; luni la 4,7081 lei, o creştere de 0,23% faţă de vineri, potrivit Ziarului Financiar.

ASALTUL ASUPRA BNR

Guvernul PSD-ALDE este într-o criză de bani fără precedent. Bugetul nu există nici la ora asta, iar întâlnirea lui Liviu Dragnea cu responsabilii pe tema bugetului este una de criză. Statul nu poate face rost de bani suficienţi pentru plata pensiilor şi salariilor din sectorul public, acesta fiind şi motivul pentru care trage cu ochiul spre rezerva BNR.

„În 2016, Guvernatorul BNR Mugur Isărescu spunea că «BNR apără moneda naţională, asigură stabilitatea preţurilor  şi pe cei peste 3-4 milioane de români care au credite la bănci». Astăzi, BNR dispune de rezerve de peste 36,8 miliarde, adică mai mult decât dublu banilor cash care se mişcă în România. Are deci suficiente resurse să apere moneda naţională. Alături de milioanele de români care au de platit rate la bănci, solicităm BNR să îşi facă datoria!”, a scris PSD, pe Facebook.

Azi însă, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a respins vineri cererile PSD ca Banca Centrală să-și folosească rezerva pentru a susține leul, aflat în scădere constantă.

”Îi asigurăm pe cei care au făcut postarea că BNR este, desigur, foarte preocupată de cei care au credite, dar este la fel de preocupată și de cei 10 milioane de cetățeni care au depozite în bănci. Ca dovadă, dobânda de politică monetară este de 2,5 %, ca în SUA, și nu am mai schimbat-o de mai bine de jumătate de an. Analiștii fără nume, care văd leul la 2 lei și dobânda tot la 2%, se vede că nu au lucrat niciodată cu piața și mai ales cu piețele internaționale, de vreme ce fac asemenea recomandări”, a declarat Dan Suciu pentru G4Media.ro.

CITIŢI ŞI:

„Vor tăia salariile prin devalorizarea leului cu 20%! Statul nu mai are bani, se vor termina în trimestrul 4”

ACUZAȚII GRAVE. Deprecierea leului şi prăbuşirea economiei au fost premeditate de PSD+ALDE! Ce dezastre mai au în program

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here