Premierul britanic Boris Johnson a prezentat un „plan internațional de acţiune” pentru a determina eșecul invaziei ruse în Ucraina. În acest scop, el îşi va intensifica întâlnirile diplomatice, în această săptămână, la Londra, a anunțat oficial Guvernul britanic.
Preşedintele rus Vladimir Putin „trebuie să eşueze” şi „trebuie să ne asigurăm că eşuează în acest act de agresiune”, a declarat prim-ministrul britanic într-un comunicat.
„Nu este suficient să ne exprimăm sprijinul pentru ordinea internaţională bazată pe reguli, ci trebuie s-o apărăm de tentativele persistente de a rescrie regulile prin forţă militară”, a adăugat el.
Planul lui Boris Johnson are 6 puncte și nu presupune ca aliații occidentali să se angajeze în acțiuni militare împotriva Rusiei, ci vizează îngenunchierea economică a Moscovei, scrie The Guardian.
Marea Britanie a accelerat sancționarea oamenilor de afaceri ruși, iar un prim pas a fost trimiterea în Parlament, luni, a pachetului de măsuri în acest sens.
Boris Johnson propune o coaliție umanitară internațională pentru a ajuta civilii din Ucraina, sprijin pentru capacitățile de autoapărare ale țării și o presiune economică mai mare exercitată asupra lui Vladimir Putin.
Calea diplomatică este cea preconizată pentru a obţine dezescaladarea, dar, în același timp, Boris Johnson vrea lansarea unor demersuri „rapide” pentru a consolida securitatea în zona euro-atlantică.
Premierul britanic va încerca să mobilizeze comunitatea internațională în acest scop.
Astfel, el s-a întâlnit cu prim-miniștrii Canadei și Olandei, iar marți urmează să-i primească la Londra pe liderii din Cehia, Ungaria, Polonia și Slovacia (grupul de la Vișegrad) – țări care se confruntă cu un aflux de refugiați cauzat de invazie.
Cele 6 puncte ale planului propus de Boris Johnson
1. Mobilizarea unei coaliții umanitare internaționale pentru Ucraina.
2. Sprijinirea Ucrainei în eforturile sale de a-și asigura propria apărare militară.
3. Maximizarea presiunii economice asupra regimului lui Putin.
4. Prevenirea transformării Ucrainei în ruine, ceea ce face Rusia acum.
5. Urmărirea căilor diplomatice către detensionare, dar numai pe baza participării depline a guvernului legitim al Ucrainei.
6. Demararea unei campanii rapide de consolidare a securității și rezilienței în zona euro-atlantică.
Se pregătește lovitura de grație: renunțarea totală la petrolul și gazele din Rusia
Boris Johnson a făcut luni un anunț suplimentar: nu e exclus un embargo privind cumpărarea de petrol și gaze naturale din Rusia. Această măsură ”e o soluție aflată pe masa discuțiilor”, a spus luni premierul britanic, conform „The Guardian”.
Primul oficial occidental care a anunțat această soluție extremă a fost secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a respins această măsură.
”Nu cred că Tony Blinken a greșit. Cu toții ne mișcăm foarte repede și facem lucruri care în urmă cu 3-4 săptămâni păreau imposibile”, a spus Boris Johnson într-o conferință de presă.
”Trebuie să vedem cum putem scăpa cât mai rapid cu putință de dependența de hidrocarburile rusești – gaze naturale și petrol. Toată lumea face asta. Unele țări o vor putea face mai ușor decât altele, asta e tot”, a mai spus premierul britanic.
Prețurile petrolului și gazelor au atins luni noi recorduri în Europa și pe piețele globale.
L-as crede daca ne-ar spune si CUM vor indeplini aceste obiective.
1. Despre Anglia, s-a auzit ca a decis sa nu primeasca refugiati din Ucraina. Poate ca dupa „Mobilizarea unei coaliții umanitare internaționale pentru Ucraina”. Pana cand se va aplica Punctul unu, sa inghete la granitele Europei. Romania, din toata saracia ei, a primt si a gazduit toti refugiatii care au ales sa vina,
2. „Sprijinirea Ucraina in eforturile…” Cum? Dandu-le arme. ca sa se prelungeasca razboiul si sa moara si mai multi? De ce nu opresc ei razboiul, negociind direct cu Putin?
…ETC…
Lipseste un lucru deosebit de important, care ar putea intoarce situatia: informarea rusilor pe orice cale despre ceea ce se intampla si cine este de vina. O contraofensiva la manipularea la care sunt supusi.