Vlad Plahotniuc, fostul lider al Partidului Democrat din Republica Moldova, a fost pus sub acuzare în Rusia pentru organizarea unei reţele infracţionale şi contrabandă cu droguri, a indicat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Interne rus, Irina Volk, citată de TASS şi Vzgliad.
„Anchetatorii Departamentului Investigaţii al Ministerului rus de Interne i-au pus sub acuzare, în absenţă, pe fostul preşedinte al Partidului Democrat din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc, şi pe fostul deputat PD, sportivul Constantin Ţuţu, persoana sa de încredere”, se menţionează într-un comunicat al ministerului citat.
Plahotniuc şi Ţuţu sunt acuzaţi de organizarea unei reţele infracţionale, conform alineatelor 1 şi 2 ale articolului 210 din Codul Penal al Federaţiei Ruse, precum şi în 28 de cazuri de contrabandă şi vânzare de stupefiante în cantităţi deosebit de mari, potrivit aceluiaşi comunicat.
Potrivit anchetatorilor ruşi, Vlad Plahotniuc ar fi fost implicat în livrările de haşiş marocan în Rusia prin Spania, el riscând închisoarea pe viaţă.
Surse din Ministerul rus de Interne au declarat portalului Rbc.ru că fostul lider democrat moldovean figurează într-un dosar penal privind organizarea unei reţele infracţionale care stabilise un canal de livrare de haşiş din Africa de Nord, tranzitând Uniunea Europeană către ţările CSI.
În afară de contrabandă cu droguri, Plahotniuc este acuzat în Rusia şi într-un alt dosar pentru operaţiuni valutare ilegale în proporţii deosebit de mari.
Într-un mesaj postat pe o reţea de socializare, Vlad Plahotniuc a anunţat luni că renunţă la funcţia de preşedinte al Partidului Democrat pentru ca formaţiunea „să poată evolua cât mai activ şi profesionist în opoziţie”, dar a indicat că rămâne deputat în parlamentul de la Chişinău.
Anterior, ministrul de interne moldovean, Andrei Năstase, ceruse Procuraturii Generale ridicarea imunităţii parlamentare a deputatului Vlad Plahotniuc şi trimiterea lui în judecată pentru uzurparea puterii în stat, relatează Agerpres.
Plahotniuc a fugit din ţară după ce a pierdut bătălia pentru a pune mâna pe Republica Moldova. Considerat „omul Rusiei”, el n-a fost în stare să răpună forţele democratice conduse de premierul Maia Sandu şi liberalul Andrei Năstase, puternic susţinute de Europa.
Faptul că Rusia îl pune sub acuzare abia acum, după ce-a „dezertat” de pe frontul de la Chişinău, naşte o întrebare logică: să fie acesta preţul pentru că oligarhul nu şi-a făcut treaba şi nu a oprit orientarea Republicii Moldova spre vest?