Nicolicea și Ghișe nu apucă pensia specială de 15.000 de lei, Năstase, Tăriceanu și Miki Șpagă rămân fără ea!

9
4817
Nicolicea - Tăriceanu - Andronescu - Năstase

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a adoptat miercuri inițiativa legislativă de eliminare a indemnizațiilor de vârstă ale parlamentarilor (celebrele „pensii speciale”). Toate partidele, cu excepția UDMR, au votat pentru eliminarea acestor pensii speciale, pe care – în majoritate covârșitoare – le-a introdus PSD, în ultimul deceniu.

Ziaristii.com vă prezintă o listă de 10 foști parlamentari care, pe legea aflată încă în vigoare, încasează pensia maximă de 3.000 de euro pe lună (pentru 3 sau mai multe mandate). Dintre aceștia, 8 se află deja în plată, iar doi (Nicolicea și Ghișe) ar fi devenit pensionari speciali peste patru luni, în iunie, când împlinesc 65 de ani. 

Eliminarea pensiilor speciale ale senatorilor și deputaților a fost adoptată cu 357 de voturi ”pentru”, 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Cei 30 de parlamentari ai UDMR au spus că sunt prezenți, dar nu votează.

Dintre cele trei proiecte de lege depuse de-a lungul vremii în acest sens, a fost introdus în dezbatere cele al PSD (ultimul depus), pe care au fost „altoite” prevederi din proiectele inițiate de USR-PLUS și, respectiv, PNL.

Unul dintre amendamente, preluat de la USR-PLUS, prevede că odată cu intrarea în vigoare a noii legi, încetează plata pensiilor speciale aflate în vigoare.

În prezent sunt în plată aproape 800 de pensii speciale. Foștii senatori și deputați care beneficiază de acest privilegiu nesimțit dau bugetului național o „gaură” de peste 10 milioane de euro pe an.

Pensie de 1.000 de euro per mandat

Cea mai mică pensie specială este cea pentru parlamentarii din mandatul 1990-1992 (întreg, dar scurt): 2.131 de lei pe lună – la nivelul lunii noiembrie 2020.

Un mandat complet de 4 ani (cum au fost toate mandatele din 1992 încoace) îi aduce fostului senator sau deputat o pensie lunară de aproape 5.000 de lei.

Pentru două mandate, fostul parlamentar primește aproape 10.000 de lei.

Trei sau mai multe mandate sunt răsplătite cu aproape 5.000 de lei. Mai exact: 14.930 de lei la nivelul lunii noiembrie 2020.

Regula poate fi rezumată astfel:

 • 1 mandat complet – pensie de 1.000 de euro/lună
 • 2 mandate complet – pensie de 2.000 de euro/lună
 • 3 sau mai multe mandate complete – pensie de 3.000 de euro/lună.

În fosta lege, pentru ca un fost parlamentar să prmească pensie specială trebuiau îndeplinite două condiții:

– persoana să fi împlinit 65 de ani;

– să fi avut cel puțin un mandat parlamentar complet.

Dacă un parlamentar a avut cel puțin un mandat complet, dar și mandate incomplete, pensia lui era calculată inclusiv pentru acele fracții de mandate incomplete, în limita a 12 ani (3 mandate complete, chiar și din mandate parțiale).

Când va intra în vigoare legea votată astăzi de Parlament, niciun fost senator sau deputat nu va mai primi acest beneficiu scandalos.

10 campioni ai pensiilor speciale

 • Eugen Nicolicea (64 de ani): 7 mandate = 28 de ani (1992-2020) – 15.000 de lei/lună
 • C. A. C. P. Tăriceanu (69 de ani): 7 mandate = 26 de ani (1990-1992, 1996-2020) – 15.000 de lei/lună
 • Marko Bela (69 de ani): 7 mandate = 26 de ani (1990-2016) – 15.000 de lei/lună
 • Ecaterina Andronescu (72 de ani): 6 mandate = 24 de ani (1996-2020) – 15.000 de lei/lună
 • Anghel Stanciu (71 de ani): 6 mandate = 24 de ani (1992-2016) – 15.000 de lei/lună
 • Adrian Năstase (70 de ani): 6 mandate = 22 de ani (1990-2012) – 15.000 de lei/lună
 • Șerban Mihăilescu – „Miky Șpagă” (76 de ani): 5 mandate = 20 de ani (1996-2016) – 15.000 de lei/lună
 • Viorel Hrebenciuc (67 de ani): 5 mandate = 18 ani (1996-2014) – 15.000 de lei/lună
 • Teodor Meleșcanu (79 de ani): 4 mandate = 16 ani (1996-2000, 2004-2012, 2016-2020) – 15.000 de lei/lună
 • Ioan Ghișe (64 de ani): 4 mandate = 16 ani (1992-1996, 2004-2016) – 15.000 de lei/lună.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

9 COMENTARII

 1. Stiti, in Constitutie zice ca legea prevede pentru viitor.
  Constitutia este asa de plina de capcane…
  Iar cine e in plata acum va ramine, prin contestare la CCR ca nu poti anula un drept cistigat…
  Dar e parerea mea si nu conteaza. Vom vedea ce va mai fi….
  Evident, ca as fi bucuros daca nu vor mai fi platite aceste pensii speciale. Pensia trebuie sa fie pe principiul contributivitatii pentru toti, inclusiv armata sau politie…

  • DIN-PĂCATE, ăiaaa…, (Dumne)ZEII(-MAMII-LOR!!!!!) de la Curtea-Constițională, dejaaa… FAC-GENOFLEXIUNI și se-antrenează să… PICE (!) ceea ce s-a votat azi în Parlament (uzând de principiile „INTANGIBILITĂȚII-drepturilor-câștigate”, „nediscriminării” ș.a.m.d.), după ce chiar astăzi… au dat aviz POZITIV Legii-lu’-„Mitralieră”, care-i scapă de pușcărie pe evazioniștii-fiscali!

   • ARTICOLUL 15
    […]
    (2) Legea dispune numai pentru viitor, cu excepţia legii penale sau contravenţionale mai favorabile.

    Acesta este articolul din Constitutie. Este extrem de simplu si clar. N-am scoala de drept, am d-aia de inginerie ce lucreaza cu logica normala, nu aia imbirligata a avocatilor.
    Ce argument mai trebuie in afara de ce e scris mai sus pentru a da cu legea de pamint?
    Astea sunt bombele lasate de Iorgovan si pe care nimeni nu le-a vazut.
    De ce a fost constitutional sa se inventeze pensiile de serviciu, nu stiu.
    De ce e constitutional ca sa poate fi cumulate venituri care vin din mai multe locuri ce au ca provenienta bugetul de stat, iar nu stiu.
    E timpul unei dezbateri lungi, adevarate, cu argumente, pe marginea Constitutiei, articol cu articol si crearea unei alte Constitutii noi-noute, fara nici o legatura cu cea veche.

    • Din NENOROCIRE, tot Constituția asta de RAHAT (!), a scârbei de Iorgovan, spune și că poate fi modificată/completată DOAR prin votul a… DOUĂ-TREIMI („majoritate-CONSTITUȚIONALĂ”!) din Parlamentul-Reunit (plen)!

     Așadar…, în… CONDIȚIILE (POLITICE ale) României: GREU-spreee…-IMPOSIBIL!

     • Bineînțeles, după acel vot-parlamentar, modificările/completările la Constituție trebuie… VALIDATE-prin-REFERENDUM(-POPULAR), ceea ce înainte de toate ridică, mai mereu la noi (!), dificila problemă a… (ATINGERII-)CVORUMULUI(-ELECTORAL): prezență la vot de minimum… 50%+1 din populația-cu-drept-de-vot, de pe listele-electorale adică (atenție: mereu actualizate… așa cum cunoaștem, adică… „românește” – Sic! – !) !!!!!

      La sfârșit: semnează și președintele PROMULGAREA!

     • Trebuie să adăugăm:

      1. Aceste prevederi-constituționale, referitoare la MODIFICARE-și/sau-COMPLETARE, se referă, desigur, și laaa… ABROGAREA Constituției-în-vigoare și conceperea, votarea și promulgarea UNEIA-NOI!!!!!!!!!!;

      2. La modificarea, completarea și/sau ÎNLOCUIREA Constituției, Parlamentul, în ÎNTREGUL său, se auto-proclamă (TOOOT cu majoritate de… 2/3 din voturile plenului – ! –, întrunit-legal cu cvorum de 50%+1!)… „ADUNARE-CONSTITUANȚĂ”!

 2. Miercuri-seara, la „RealitateaTV”, nici… Robert Turcescu NU părea prea fericit: a rămas, săracu’, și fără fotoliu-de-parlamentar…, și fără „pensie-specială”…!!!

  Dar…, să NU spunem „Hop!”, până nu sărim pârleazu’: Dorneanu-&-gașca de-abia așteaptă să ajungă legea votată astăzi în… Olimpul-României (Sic!), numit C.C.R.!!!!!!!!!!!!

 3. Sinistrul florin roman, aceasta elena ceausescu a PNL, cel care a votat legea acordarii de pensii speciale pentru primari si presedinti de CJ, cot la cot cu PSD, a trambitat inca de la tribuna parlamentului si apoi pe la cocinele TV ca aceasta lege va pica la CCR, incurajand astfel atacarea acesti legi la CCR. Ticalosia si incultura angajatilor cocinelor TV, patetice slugi ale beneficiarilor de pensii speciale care trambiteaza ca pensiile speciale sunt „drepturi” si nu hotii, discriminari intre cetateni si privilegii ilegale si neconstitutionale a atins ieri cote infioratoare. Constitutia Romaniei spune clar ca poporul in intregimea lui este suveran , ca nici un grup profesional sau de alta natura nu poate exercita suveranitatea in nume propriu si interzice discriminarea in functie de profesie printre altele. Asadar, daca poporul suveran decide sa anuleze toate legile si privelegiile, o poate face cand are chef, fie prin Parlamentul care il reprezinta , fie prin referendum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here