miercuri, aprilie 17, 2024
AcasăAlegeri 2020INTERVIU. Ionuț Moșteanu (USR): "Pensiile speciale sunt o nedreptate, o mizerie, un...

INTERVIU. Ionuț Moșteanu (USR): „Pensiile speciale sunt o nedreptate, o mizerie, un furt! De 3 ani și jumătate tragem de PSD să pună la vot proiectul de eliminare a lor”

-

Deputatul Ionuț Moșteanu este purtător de cuvânt al USR și deschide lista de candidați a Alianței USR-PLUS în județul Argeș. Vine din mediul privat, unde și-a construit o carieră solidă de manager. În politică și-a asumat o misiune dificilă: alături de colegii săi și de partenerii politici, să scoată PSD de la butoanele județului său și ale României, pentru a face posibilă o reformă profundă.

Argeșul e rămas în subdezvoltare, iar asta se vede pe șosele, în localități, în lipsa de investiții esențiale, în ciuda marii uzine Renault de la Mioveni. Mai mult, stilul PSD de a drena resursele bugetare spre consum nu mai lasă loc dezvoltării.

În aceste zile, e mare dezbatere despre soarta pensiilor speciale pentru parlamentari, un privilegiu inventat de PSD. Parlamentarii USR au demisionat în bloc, pentru a transmite un mesaj public că partidul nu renunță la ideea de a elimina această hoție.

Într-un interviu realizat de Grigore Cartianu și Laurențiu Ciocăzanu, deputatul Ionuț Moșteanu – unul dintre liderii USR – a explicat de ce este acest subiect atât de important pentru USR-PLUS.

- Advertisement -

Ce spune Ionuț Moșteanu

„Într-o oră putem termina cu pensiile speciale, dar PSD nu vrea”

 • ”Demisia colegilor mei din Parlament duce la pierderea dreptului de a cere pensie specială. Acesta este adevărul, restul sunt speculații. Dar discuția e mai amplă și vreau să mă dau în spate cu patru ani de zile, când am intrat în Parlament și am spus că aceste pensii speciale sunt o nedreptate, sunt o mizerieun furt din buzunarul românilor. Am depus atunci un proiect, noi, USR-ul, proiectul de lege nr. 282 din 2017, de anulare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Era un vot extrem de simplu și este în continuare. Pentru că oricând, dacă va vrea domnul Ciolacu, poate să pună la vot acel proiect. E nevoie doar de un Birou Permanent și un plen reunit, într-o oră am terminat. Votăm acel proiect și se termină cu pensiile speciale pentru parlamentari. Dar nu au vrut și nu vor.”
 • „În schimb, fac tot felul de șmecherii, acțiuni de PR. După ce a aflat despre acțiunea noastră – demisia în bloc din Parlament -, domnul Ciolacu s-a grăbit să anunțe repede, împreună cu alți colegi de-ai săi, demisia din Parlament.”
 • „Este o mare ipocrizie. I-am cerut și azi, chiar în Biroul Permanent, cu hârtie către conducerile celor două Camere ale Parlamentului, să adoptăm acest proiect, ca să se termine odată cu pensiile speciale. Ar da un semnal de schimbare pe care îl așteaptă toată România. Or, celelalte partide, vechile partide nu vor asta. Noi am început cu lupta asta și o s-o ducem până la capăt.”
 • „Văzând că nu avem cu cine discuta în Parlament, am ales această cale și ne-am depus demisiile în bloc.”

VIDEO: Discuția Cartianu – Ciocăzanu – Moșteanu

„Va crăpa bugetul dacă nu facem această curățenie!”

 • „Sunt diverse intoxicări de la vechile partide, care spun că nu are efect gestul nostru. Ba da, are efect! Sunt norme de aplicare a legii care spun că parlamentarii care nu au un mandat complet nu beneficiază de lege. Iar noi, prin demisia în ultima zi, nu vom avea un mandat complet.”
 • „Noi suntem dispuși să ne punem la masa negocierilor, ca să să așezăm bugetul țării pe baze sustenabile, pentru că va crăpa bugetul dacă nu facem această curățenie! Cine va duce în spate din ce în ce mai mulți pensionari speciali?”
 • „Sunt oameni care ajung la pensii de 15.000 de euro pe lună, bani de la statul român. Este inacceptabi!”
 • „Mai avem o problemă, mai avem o «nucleară» care ne pândeşte la colţ, şi anume: Ordonanța de urgență 57, cea care introduce pensii speciale pentru foştii primari, viceprimari, preşedinţi și vicepreședinți de consilii judeţene. Dacă nu va fi prorogată printr-o altă ordonanță de urgență, va intra în vigoare.”
 • „În 2019, prin Ordonanţa 57, Viorica Dăncilă a dat dreptul la pensii speciale foştilor primari, viceprimari, preşedinţi de consilii judeţene, vicepreşedinţi de consilii judeţene.”
 • „De aceea sunt supărat şi pe unii din PNL, pentru că Florin Roman lăuda acest proiect.”

„În Argeș ne batem cu un tanc rusesc: PSD”

 • „În Argeș ne batem cu un «tanc rusesc»: PSD. Argeșul e un județ controlat de PSD de 31 de ani. În 2016 am făcut o breșă în acest sistem, intrând în Parlament. Eram foarte puțini oameni în USR Argeș, erau 8 și am venit eu al 9-lea. Acum, împreună cu colegii de la PLUS, suntem în jur de 1.300. Am reușit, la aceste alegeri locale, să câștigăm Primăria din Câmpulung, prin Elena Lasconi. Avem 65 de consilieri locali, 4 consilieri județeni. La Pitești avem 6 consilieri locali – mai mult de 25% – și avem majoritate cu PNL, 13 din 23.”
 • „La nivel național, avem 1.600 sau 1.700 de aleși locali. Suntem aici și nu mai plecăm! Nu mai dispărem.”
 • „Am pus presiune pe vechile partide să se reformeze, și am văzut că ușor-ușor au început să se reformeze, iar acesta este un lucru benefic pentru România.”
 • „Cei de la Pro România sunt un mini-PSD.”
 • „Faptul că USR a crescut, s-a maturizat, e un lucru extraordinar pentru România.”
 • „Dacă un coleg al nostru va avea probleme penale, o să plece! Avem zero toleranță față de orice formă de hoție.”

„Au stat cu o mână pe volanul mașinii scumpe și cu o mână în buzunarul românilor”

 • „În aceste decenii, dincolo de incompetență, problema cea mai mare a României a fost hoția. Vechii politicieni au stat cu o mână pe volanul mașinii scumpe și cu o mână în buzunarul românilor. Marea lor majoritate, cei care au condus județe, orașe, țara, Parlamentul, Guvernul, ministere, nu-și pot justifica nici gardul de la vilă, ca să nu mai zic de vilă sau de alte domenii, trecute eventual pe numele fostei soții sau a mamei – cazul Oprișan. Țara asta a fost furată.”
 • „Trebuie să avem o lege a confiscării extinse.”
 • „O să facem reformă profundă în România, domeniu cu domeniu, oricâtă lume am deranja în politică.”
 • „O reformă a PSD nu se va întâmpla prea curând. Am văzut că nu vor să schimbe. Au pitit ei vreo două-trei fețe mai dubioase, dar sunt cam aceiași.”

Exemplele Boc și Bolojan, contraexemplul Florin Roman

 • „Eu mă pregătesc de o guvernare cu PNL.”
 • „De la PNL, doi primari sunt exemple de administrație locală: Boc la Cluj și Bolojan la Oradea. Nu sunt perfecți, dar au făcut lucruri bune acolo. Îmi displace Florin Roman, care e foarte populist. Populismul îmi displace profund.”
 • „Eu sunt un om de dreapta, profund de dreapta, însă accept că e nevoie și de un partid social-democrat. Dar unul modern, european, nu o grupare cu preocupări infracționale, care numai social-democrație nu face.”
 • „Eu cred că nu avem nevoie de consiliile județene, sunt o reminiscență comunistă. Atribuțiile acestora pot fi preluate de alte instituții, centrale sau locale. E important ca statul să funcționeze mai bine, mai repede, mai ieftin.”

„Aceste alegeri sunt mai importante decât oricare altele”

 • „Cu siguranță, data viitoare vom vota la alegerile locale în două tururi. Iar Parlamentul trebuie să se restrângă la 300 de senatori și deputați.”
 • „Diaspora trebuie să poată vota în număr cât mai mare, dar are nevoie și de o altă reprezentare în Parlament.”
 • „În 8 ani putem face din România o «Elveție a Estului». Patru ani e un termen prea scurt pentru schimbări profunde. E un sistem anchilozat.”
 • „Noi suntem un partid de dreapta, un partid al dreptății. Așa ne-am format, așa ne-am definit, așa acționăm. Ne spun unii «neomarxiști» – e o prostie! Sunt destui politicieni care emit bazaconii, dar și ziariști care pentru niște bani sunt în stare să spună orice.”
 • „Aceste alegeri sunt mai importante decât oricare altele.”
 • „Mergeți la vot, pentru că următorii 4 ani vor da direcția pe care va merge România multă vreme!”
Moșteanu – Ciocăzanu – Cartianu

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -