INTERVIU. Mihai Rusu: „Ion Țiriac a susținut numai guvernele PSD. El vine din tagma comuniștilor și a securiștilor”

6
4465
Mihai Rusu - Ion Țiriac

Mihai Rusu, fostă glorie a celebrului post de radio Europa Liberă, refugiat politic anticomunist înainte de Revoluție și stabilit la München, în Germania Occidentală, face un rechizitoriu jurnalistic dur pe numele a doi dintre cei mai puternici oameni de afaceri din România: Ion Țiriac și Gigi Becali.

Mihai Rusu este specializat în presă sportivă, iar Țiriac și Becali sunt implicați de ani buni în afaceri cu tenisul și fotbalul din România, dar puțini români știu cum au făcut averile cei doi magnați.

Jurnalistul nu se ferește să dezvăluie legăturile lui Ion Țiriac cu fosta Securitate și să spună că fostul tenisman a profitat de slăbiciunile României și ale românilor.

VIDEO: Discuția Laurențiu Ciocăzanu – Mihai Rusu

Reporter: Mihai, ai în mână o carte. Despre cine vorbește ea?

Mihai Rusu: Jurnalistul german Jürgen Roth a constatat că Ion Țiriac, atât timp cât a fost președintele Comitetului Internațional Olimpic din România, nu a dat dovadă de acțiuni clare de luptă împotriva corupției.

Reporter: Nicio surpriză.

Mihai Rusu: Țiriac a susținut ÎNTOTDEAUNA numai guvernele PSD-iste. Niciodată n-a vorbit nici de Rege, nici de Opoziție, nici de alt partid – ca Partidul Țărănesc vechi sau de partidul Național Liberal. NICIODATĂ! Reamintesc că în 2014 el a susținut financiar campania lui Victor Ponta, împotriva lui Klaus Iohannis.

Reporter: Cum îți explici că magnatul a avut apetența asta pentru socialiști?

Mihai Rusu: Pentru că el vine din această tagmă a comuniștilor și a securiștilor! A avut mereu această protecție politică din partea PSD. A avut protecție și de la Liviu Dragnea.

Reporter: Dar protecție au avut și alții și nu au scăpat. Uite ce-a pățit Liviu Dragnea! A fost mai tare Țiriac decât el?

Mihai Rusu: Da, prin faptul că afacerile sale au fost magnet pentru politicienii PSD. Vezi cazul lui Ioan Rus, fostul ministru de Interne al PSD, care îi ține mașinile lui Țiriac la Cluj-Napoca, pentru a fi vândute în zona Transilvaniei. Așa a știut el să facă sucursale în toată țara și să pună oameni din sistem.

Reporter: A știut să se protejeze la cel mai înalt nivel…

Mihai Rusu: El a început cu două mari protecții: a lui Ion Iliescu, când a deschis Metro în anii ’90 în România, și apoi a lui Adrian Năstase, din anul 2000. El avea foarte mulți bani când a venit în România, dar a sărit la categoria miliardari pe seama celei mai sărace țări din România, din afaceri cu statul.

Reporter: Sunt notorii deja dezvăluirile privind legăturile sale cu Securitatea lui Ceașușescu.

Mihai Rusu: Fostul meu coleg de la radio Europa Liberă, Liviu Vălenaș,  a scris în cartea lui ”Fabrica de spioni” că Ion Țiriac a fost colonel de Miliție la Dinamo București și apoi a fost avansat la gradul de general SIE de către președintele Iliescu. Tot el a scris că Țiriac este acuzat în documentele Institutului pentru Memoria Exilului Românesc că a spălat banii Securității din traficul de droguri și de arme.

Reporter: Tu ai fost refugiat anticomunist, Țiriac în aceeași perioadă făcea o căruță de bani afară.

Mihai Rusu: Timp de 10 ani, între 1980 și 1990, el nu a venit în România, a stat la Monte Carlo ca refugiat fiscal. Era stabilit acolo din 1974, unde nu orice cetățean român putea ajunge. În acel moment, eu eram refugiat politic, cu acel pașaport albastru cu patru benzi care îmi spunea de fapt că sunt anticomunist. Dar el a fost perfect integrat în sistem, ca dovadă că și el, și George Păunescu, și Teodor Meleșcanu au fost avansați de Ion Iliescu la gradul de general în Serviciul de Informații Externe (SIE).

Reporter: Unii se pot întreba: de ce este atât de înverșunat Mihai Rusu față de Ion Țiriac?

Mihai Rusu: Mesajul meu către cei care îl privesc pe Ion Țiriac ca pe un Mecena și un binefăcător, care te ia și te sucește și te duce pe unde vrea el, este simplu: nu vă mai lăsați păcăliți! Trebuie să înțeleagă toată lumea că acest subiect este foarte sensibil, pentru că Țiriac apare ca un mare filantrop, dar în realitate nu face altceva decât să stoarcă foarte mulți bani publici, care sunt ai oamenilor simpli de fapt. De la statul român, pentru afacerile lui. Vreau ca românii să se trezească la realitate.

Reporter: Dar la câți bani are, ce-i mai trebuie afaceri mizilic în România, cu terenuri de tenis și altele?

Mihai Rusu: Păi, uite că îi trebuie. Că mai câștigă un milion… El gândește probabil așa: acum am aproape două miliarde de euro avere, vreau să ajung la trei miliarde de euro, ca să fiu în topul miliardarilor din Europa de Est sau să fiu în primii 10 din Europa. Deci, lupta lui este de fapt cu el însuși; câți bani mai face de acum înainte. Într-un interviu, el vorbea de avioanele lui, zice: „Am mai multe…”. Adică, într-o țară care este de o sărăcie lucie, să vii să spui așa ceva, tu, cel mai bogat român, să-i înjoșești într-un asemenea hal pe compatrioții tăi… E inadmisibil!

Reporter: Dar, apropo, trăiești în Germania; s-a văzut de acolo ceva bun făcut de Țiriac în România?

Mihai Rusu: Nu. De fapt, da: a fost un show TV foarte popular în anii ’90, când a apărut cu o față în care poza trist și spunea că-i pare rău de români. Era perioada de după Revoluție și toată lumea se uita cu milă la România post-Ceaușescu. Atunci i s-a făcut o mare publicitate și nemții au contribuit atunci cu multe ajutoare, nemții au trimis haine și medicamente. Și Ion Țiriac a spus că sunt din partea lui. Asta a făcut el pentru România.

Interviu realizat în parteneriat cu Lumealibera.ro.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

6 COMENTARII

 1. Mie imi inspira respect acest om Mihai Rusu. Are mare dreptate. Din nenorocire, multi magnati din Romania sunt la fel de prefacuti daca nu chiar mai rau, chiar urasc poporul roman pe care-l duc de nas FARA SCRUPULE. Nenorocirea a facut ca in randul securitatii au patruns in comunism niste elemente ariviste de cea mai joasa speta umana care si-au facut jocurile lor si au jefuit dupa bunul plac resursele acestei tari, nu mai vorbesc ca au calcat in picioare fara remuscari sperantele maselor…Am fost si continuam sa fim la mana lor, mintiti de ei prin mass media in modul cel mai marsav. Se fac ca ne caineaza pe posturi si de fapt NE TIN DE VORBA!!! Prea putini sunt pedepsiti pentru furt si mita, prea putini bani sunt recuperati, datoriile tarii cresc si ei chiar par sa vrea distrugerea acestei tari!!!

 2. „DINAMOVISTUL” (chiar ȘI– ! – la… PROPRIU!) „Țiri” a fost unul dintre… apropiații și răsfățații sistemului-comunist/ceaușist/SECURIST: inclusiv… CAM-BRUSC-DOBÂNDITA/”RĂSĂRITA” (!!!!!) sa avere (în prima parte a anilor ’80!), a unui tenismen mai degrabă… MODEST (la nivel mondial!) – care… NU a câștigat la SIMPLU… NICIUN (!) TURNEU din circuitele principale de atunci care precedau actualul sistem, cu nivelul A.T.P…. – (este adevărat, însă, că a câștigat de pe urma unor Guillermo Villas, Henri Leconte sau Boris Becker, pe care i-a antrenat și manageriat, luîndu-și procente/comisioane-„grase”din câștigurile acestora!) , se pare că are legătură nu numai cuuu… BANII-SECURITĂȚII (manevrați și înmulțiți prin Occident!), ci și cuuu… „ECONOMIILE” (Sic!) potentaților-din/de-Partid/P.C.R. (a se vedea ce acuzații la adresa lui Ion Țiriac face fiul lui Ion-Gheorghe Maurer!)…

 3. Știam. Nu tot, dar știam. Și mai știam că dacă nu i-am oprit atunci, în 1990, pe comuniști și pe securiști va fi greu să-i mai dezvățăm de metehnele cu care ei veniseră de 45 de ani.
  Oameni fără scrupule, cum au fost Iliescu, Năstase, Roman, Brucan, Dan Voiculescu, Ponta, în ultima vreme chiar Băsescu, Țiriac, Năstase și încă alții și-au împărțit țara ca pe o feudă.
  Greu, foarte greu să ne luăm acum țara înapoi. Imposibil să apelăm la sloganul acela moale: „Să nu ne răzbunați”! Acum nu mai e loc decât de singura metodă de a ne lua țara și viața înapoi: „Țara se ia înapoi în acelaș fel cum au pus comuniștii mâna pe ea”.
  Mulțumesc domnilor Rusu și Ciocăzanu.

 4. In ’74 nu „s-a stabilit” in Monte Carlo, ci „a fost stabilit” (oare, cati or mai fi…)!!!! Oricum, tarziu, mult prea tarziu acest articol….raul a fost deja facut, Tiriac a ajuns miliardar pe saracia/saracirea noastra a tuturor….ba chiar, in urma cu cativa ani, era considerat „erou” si rugat sa candideze la presedintia Romanicai! Grotesc si lipsit de caracter acest personaj, Tiriac pre numele lui! Sa ne fie rusine, tuturor celor ce ne-am lasat manipulati (printre care ma numar si eu) atata timp….

 5. Omul are perfecta dreptate,acest ticălos bătrân s-a îmbogățit pe seama românilor,doar ce a distrus și vândut toate terenurile fostei fabrici IFMA cea care a fabricat și montat ascensoarele in Romania,până și acel turn de probe a fost demolat de acest spurcat bătrân,toate aceste cadouri au primite de la psd.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here