Ministrul de Externe al Ucrainei arată cum va fi forțată Rusia de Occident să oprească războiul: furnizarea continuă de arme și bani pentru Kiev, noi sancțiuni împotriva Moscovei

0
5117
Dmitro Kuleba

Dmitro Kuleba (40 de ani), ministrul de Externe al Ucrainei, declară într-un interviu pentru publicația „Novosti Vremea” că țara sa nu se va preda niciodată în fața despotului criminal Vladimir Putin. În opinia oficialului de la Kiev, invazia rusă poate fi oprită prin trei mijloace: furnizarea de noi arme și sprijin financiar continuu pentru Kiev și, de cealaltă parte, noi sancțiuni – cât mai severe – împotriva Moscovei.  

Ascuns într-un buncăr din republica autonomă Altai din Siberia, Vladimir Putin se preface că nu ar fi afectat de sancțiunile economice impuse de lumea democratică. Dar realitatea socio-economică din Rusia e deja cruntă. Și e doar începutul.

Dmitro Kuleba, șeful diplomației ucrainene: „Există toate elementele disponibile pentru victorie: există dorința și capacitatea oamenilor de a lupta pentru ei înșiși, există conducerea statului care-i conduce pe acești oameni să lupte, există parteneri care ne dau arme, parteneri care acceptă sancțiuni – de fapt, acesta este al doilea front de sancțiuni pe care l-au deschis împotriva Rusiei – și există sprijin financiar pentru Ucraina. Acestea sunt elementele victoriei noastre viitoare. Izbânda va veni cu siguranță!”

„Nimeni nu va merge la discuții ca să se predea în fața lui Putin”

Serghei Lavrov, doar un pion al Kremlinului. „Pe Lavrov am încercat timp de o oră și jumătate să-l implic în rezolvarea a două probleme: un coridor umanitar cu Mariupol și un armistițiu de 24 de ore. Dar omul nu era pregătit să ia nicio decizie. A fost un moment în care i-am sugerat: «Dacă nu puteți lua o decizie, să ridicăm telefoanele chiar acum, să-i sunăm pe cei care pot lua astfel de decizii – președinți sau comandanți șefi – și să spunem că există voință politică de a face acest lucru». El a refuzat.”

Ucrainenii nu se predau în fața lui Putin. „Logica este foarte simplă: dacă totul în Rusia este decis de Putin, atunci este necesar să negociezi cu Putin într-un fel sau altul. În același timp, nu am nicio îndoială că aceasta va fi o conversație fundamentală. Cu toții vedeți acțiunile președintelui Zelenski, cuvintele sale, așa că nimeni nu va merge la o astfel de întâlnire pentru a se preda. Președintele se află acum într-o poziție foarte puternică, iar la o astfel de întâlnire ar vorbi dintr-o poziție puternică.”

„Ce-l influențează pe Putin? Nimeni nu are un răspuns clar. Cineva spune – prăbușirea economică a Rusiei; cineva – China; cineva – cei mai apropiați oligarhi ar trebui să vină la el și să-i spună: «Volodia, nu poți trăi așa!»”

Probleme cu memorandumul de la Budapesta. „Memorandumul de la Budapesta spune că dacă există o amenințare la adresa Ucrainei, semnatarii se angajează să convoace consultări ale Consiliului de Securitate al ONU. Ei bine, s-au angajat, s-au reunit, au vorbit. Și ce dacă? Amenințarea rămâne. Avem deja experiență chiar și în ultimele săptămâni când convocăm consultări, o ședință a Consiliului de Securitate al ONU, o rezoluție obligatorie din punct de vedere juridic este supusă la vot, dar Rusia o blochează. Sfatul în sine nu este o garanție a securității.”

Ucrainenii vor fi foarte atenți la negocieri. „Dacă, de exemplu, Rusia se angajează să convoace consultări, să participe la consultări și, în același timp, să nu-și folosească dreptul de veto asupra deciziilor legate de amenințarea la adresa securității Ucrainei, atunci aceasta este deja o garanție dură. Abordăm aceste negocieri cu un sentiment clar al experienței crude a Memorandumului de la Budapesta și nu vom permite ca această greșeală să se repete acum.”

Greu de ghicit ce are în cap fostul colonel KGB. „Putin se preface că nu este afectat de evenimentele cu economia rusă. Ce-l influențează pe Putin? Nimeni nu are un răspuns clar. Cineva spune – prăbușirea economică a Rusiei; cineva – China; cineva – cei mai apropiați oligarhi ar trebui să vină la el și să-i spună: «Volodia, nu poți trăi așa!».”

„Putin simte foarte bine frica. Și nimic nu-l provoacă mai mult decât frica”

Cum poate fi oprit războiul. „Având în vedere crima de agresiune pe care Rusia a comis-o și crimele de război pe care le comite în Ucraina, acest război trebuie oprit prin orice efort. Și aceste eforturi sunt concentrate pe trei domenii: arme pentru Ucraina, sancțiuni împotriva Rusiei și sprijin financiar pentru Ucraina. Dacă toate aceste trei elemente sunt la locul lor, vom aduce într-un fel sau altul situația în punctul în care Rusia va fi forțată să oprească acest război.”

Despre transferul avioanelor poloneze în Ucraina. „Dacă nu ar fi fost război, ar fi fost o poveste destul de suprarealistă despre modul în care avioanele au fost predate Ucrainei. Totul este dezordonat, sunt foarte multe manevre diplomatice în jurul acestei probleme, dar pot comenta această poveste așa: Putin simte foarte bine frica. Și nimic nu-l provoacă mai mult decât frica. Când NATO va fi atacată, va fi momentul în care el va simți frică față de NATO, nu în momentul în care unele țări NATO ne predau aeronave. NATO, cu tot angajamentul meu față de cursul euro-atlantic, face foarte puțin ca Alianță în această situație. NATO, de fapt, a delegat acest lucru țărilor membre. Deci, netransferul unor arme, avioane sau altceva este ceea ce-l provoacă pe Putin.”

„Pasul numărul 1: părăsiți centralele noastre nucleare și să nu vă mai întoarceți niciodată la ele!”

Discuții cu China. „Am vorbit cu ministrul de Externe chinez, după aceea am avut un schimb de scrisori. Această comunicare există. Suntem interesați să ținem o conversație între liderii Ucrainei și Chinei, pentru ca aceștia să aibă o discuție deschisă, directă, pe această temă. În coordonare cu noi, SUA și UE desfășoară, de asemenea, un traseu separat al relațiilor cu China în problema agresiunii ruse împotriva Ucrainei. China militează clar și direct în favoarea încheierii războiului prin diplomație.”

Rușii trebuie să părăsească centralele nucleare. „Situația cu centralele nucleare este foarte gravă. Scopul tactic urmărit de Rusia în această problemă este de a-și legitima prezența la aceste stații și de a le lua sub control. Ei spun: «Suntem acolo, acesta este deja un fapt, acum să cooperăm cumva împreună de dragul securității nucleare – ucraineni, ruși, AIEA». Noi spunem că nu acesta este un scenariu de lucru. Aceasta duce la o anexare târâtoare a industriei noastre nucleare. Prin urmare, pasul numărul 1 este să părăsiți aceste instalații nucleare și să nu vă mai întoarceți niciodată la ele! Pasul numărul 2 – lăsați cel puțin 100 de experți AIEA să meargă acolo! Controlați, păziți, suntem pentru, dar în cooperare cu autoritatea de reglementare ucraineană. Jocurile nucleare ale Rusiei sunt foarte periculoase.”

„Oricât de greu ar fi, de dragul viitorului țării noastre, nu ne putem sătura de război, nu ne putem destrăma”

Partenerii străini au fost șocați de rezistența armatei ucrainene. „Faptul că am rezistat în primele trei zile a fost un șoc pentru partenerii noștri. În acel moment și-au dat seama că trebuie să lupte pentru Ucraina. Această realizare, din păcate, a fost plătită cu sânge ucrainean și a distrus orașele ucrainene. S-au luat decizii istorice. Deci, Suedia, care pentru singura dată în istorie a transferat arme cuiva – Finlanda în 1939 -, ne-a dat arme. Germania și-a schimbat poziția și a decis să ne dea și nouă arme.”

Victoria va fi a Ucrainei. „În primele 7 zile de război, am primit în fiecare zi următoarele mesaje de la miniștri: «Dmitri, îți dăm cutare, cutare și cutare, cutare arme și cutare arme. Sper să nu fie prea târziu, Dmitri, iar noi predăm armele, sper să nu fie prea târziu». Au scris aceeași frază pentru că toată lumea avea acest sentiment de urgență. Acum, toți cu care comunic spun două lucruri: «Te admirăm, suntem încrezători în victoria ta». O altă întrebare este prețul acestei victorii. Dar prin acțiunile noastre, prin eroismul nostru, totul, de la președinte la soldații din șanț, trezim admirație și dorința de a ne susține, de a fi alături de noi în momentul victoriei. Prin urmare, oricât de greu ar fi, de dragul viitorului țării noastre, nu ne putem sătura de război, nu ne putem destrăma. În prezent, s-a dezvoltat o situație unică. Există toate elementele disponibile pentru victorie: există dorința și capacitatea oamenilor de a lupta pentru ei înșiși, există conducerea statului care-i conduce pe acești oameni să lupte, există parteneri care ne dau arme, parteneri care acceptă sancțiuni – de fapt, acesta este al doilea front de sancțiuni pe care l-au deschis împotriva Rusiei – și există sprijin financiar pentru Ucraina. Acestea sunt elementele victoriei noastre viitoare. Izbânda va veni cu siguranță!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Putin se teme: într-un discurs „à la Ceaușescu”, le-a spus rușilor că „Occidentul îi va folosi pe trădători” ca să „provoace confruntări civile”. Trădători sunt rușii cu vederi occidentale, democratice, dar și cei care „își câștigă banii aici și trăiesc acolo”. Soarta acestora va fi cruntă, anunță Putin: „îi vom scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură”

* Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

„Vom începe contraofensiva. Vom împinge inamicul peste graniță. Avem nevoie de o înfrângere militară completă a Rusiei”

COMUNICAT: „Putin se confruntă cu demiterea forțată sau cu distrugerea fizică din partea celor din jur”. Tiranul a fost izolat, dictatura sa se apropie de sfârșit. Doar trei oligarhi mai comunică personal cu el. Nici ministrul Apărării nu mai are acces direct la scelerat

Povestea teribilă a unei mame-eroină. Olga avea 12 copii, dar a plecat la război. A murit împușcată de ruși, la 48 de ani. Alți 5 membri ai familiei luptă cu arma în mână

AUDIO. Disperare în armata rusă: „Este un război dat dracului! Avem 80% pierderi. 80%! Pe Arsalan l-au luat fără picioare și un braț. Altuia i-au smuls capul. Dorjik a rezistat, dar este invalid pe viață”

„Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri!” Detașamentul „Azov” l-a ucis pe generalul rus Mitaev – al 5-lea general lichidat de ucraineni în 3 săptămâni de război

* Comandantul Legiunii Naționale Georgiene: „Rusia va înceta să mai existe cu o populație atât de teroristă precum cea de astăzi”

Rușii au suferit o înfrângere cruntă lângă Nikolaev. Au fugit înapoi în Crimeea anexată. „Puteți fi 99% siguri că inamicul nu va fi lăsat să ajungă la Kiev”

„Ce e în neregulă cu armata rusă?” Analiza amiralului Stavridis, ex-comandant NATO: „Rușii se prezintă nu ca o armată sofisticată din Secolul XXI, ci ca o forță brută din Al Doilea Război Mondial. Modernizarea a eșuat”

Ilustru academician rus: „Putin e criminal de război la toate categoriile!” / „Are o imaginație iremediabil bolnvă” / „Nu știe nici cât costă înghețata în țara sa. A cumpărat-o de la o angajată a FSB” / „Armata lui e comandată de un parvenit care n-a slujit-o nici măcar o zi”

Surse militare britanice: armata Rusiei mai are resurse pentru ofensivă „cel mult 14 zile”, după care „forța de rezistență a Ucrainei ar trebui să devină mai mare decât forța de atac a Rusiei”

Putin și Șoigu au ordonat „tăierea totală” a pădurilor și parcurilor din Ucraina, pentru a finanța astfel armata rusă invadatoare

China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

Ucrainenii l-au lichidat pe odiosul colonel rus Porohnia, „măcelarul din Cecenia”. În 1994-1999 a ucis civili pașnici în războaiele din Caucaz

Putin a fost trădat, în capturarea Ucrainei, chiar de finul său, care a furat un miliard de dolari din banii alocați „activităților subversive”. După eșecul „Coloanei a 5-a”, Medvedciuk a vrut să se sinucidă

Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

Marele trădător al Ucrainei ar fi agent KGB! Au apărut documentele

Gravida rănită în bombardamentul maternității din Mariupol a murit. Rușii pretindeau că era o actriță ucraineană pusă să joace rolul mai multor victime

AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here