Expert militar britanic: “Ucraina umilește Rusia pe câmpul de luptă. Rușii fac aproape toate greșelile tactice pe care e posibil să le facă”

0
3795
Harta invaziei rusești în Ucraina pe 18 martie, dată publicității de armata britanică, arată că ofensiva n-a mai înregistrat niciun progres notabil de circa două săptămâni

Rusia comite aproape toate greșelile tactice pe care e posibil să le facă într-un război și este „umilită” de Ucraina pe câmpul de luptă, a comentat un important expert militar britanic vineri, în emisiunea „Today” (“Astăzi” – n. red.), de la BBC Radio 4. Ucrainenii sunt organizați după modelul NATO și, în ciuda inferiorității clare în materie de armament, demonstrează o netă superioritate în pregătire, mai spune specialistul.

Ucraina „umilește” Rusia pe câmpul de luptă și „șterge pe jos cu ea în termenii opiniei mondiale”, afirmă profesorul Michael Clarke, fost director al think tank-ului Royal United Services Institute (RUSI).

Invitat la BBC, acesta a adăugat: „Rușii fac aproape toate greșelile tactice pe care este posibil să le facă. Arată ca niște forțe care au fost complet nepregătite, care nu s-au gândit cum ar putea arăta o campanie majoră. Ucrainenii blochează înaintarea rusă în toate privințele și chiar operează acum contraatacuri destul de eficiente. Rușii pierd foarte mult echipament și trupe”.

Cheia acestei situații cu totul neprevăzute chiar și de experți înaintea războiului este, spune profesorul Clarke, faptul că Ucraina are un sistem de comandă și control al câmpului de luptă „standard NATO”, construit cu ajutorul țărilor occidentale începând cu 2014. Rușii dovedesc, în schimb, că se ghidează după aceleași principii și aplică același sistem din perioada sovietică.

Începând din 2014, Ucraina și-a reformat armata, cu sprijinul țărilor occidentale, după modelul NATO. Comandamentul, pregătirea și tacticile de luptă se dovedesc acum superioare celor rusești

În 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a ocupat zona Donbass sub masca „separatiștilor”, Ucraina s-a dovedit foarte vulnerabilă. Conducerea de atunci a armatei a trădat, descoperindu-se că toate structurile statului erau infestate de agenți acoperiți și oameni ai rușilor. Militarii ucraineni erau neinstruiți și foarte prost echipați, cu armament insuficient, vechi și neîntreținut.

Ulterior a început un amplu proces de reformă a armatei ucrainene. Cu ajutorul SUA, Marii Britanii, Canadei și al altor țări din Occident, ucrainenii și-au reconstruit trupele după modelul NATO. Numai instructorii britanici au pregătit, în acest timp, circa 22.000 de militari ucraineni, conform cifrelor oficiale. Însă americanii au instruit mult mai mulți și în Ucraina au fost prezenți specialiști din alte câteva țări occidentale.

Industria de armament a fost revalorizată. Chiar dacă statele NATO, sub presiunile diplomatice ale Rusiei, au evitat să livreze Ucrainei armament greu ofensiv, totuși în țară au ajuns arme ușoare și numeroase echipamente defensive, precum celebrele rachete antitanc Javelin și rachetele antiaeriene Stinger.

În acest timp, Rusia a „performat sub așteptări” și s-a dovedit că și-a supraevaluat forțele, eșuând în încercarea de a-și moderniza armata în pofida uriașelor investiții din ultimii ani, spun experții.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Lovitură năprasnică a Codruței Kovesi: fostul premier bulgar Boiko Borisov a fost arestat la o zi după vizita la Sofia a șefei Parchetului European

* Infamul colonel rus Suharev, autorul unui masacru în 2014, a fost ucis de ucraineni împreună cu adjunctul său, maiorul Krilov

A fost arestat și generalul Gavrilov, numărul 2 în Garda Națională a Rusiei. Acesta a lucrat și în serviciul de securitate al lui Putin

VIDEO. Putin se teme: într-un discurs „à la Ceaușescu”, le-a spus rușilor că „Occidentul îi va folosi pe trădători” ca să „provoace confruntări civile”. Trădători sunt rușii cu vederi occidentale, democratice, dar și cei care „își câștigă banii aici și trăiesc acolo”. Soarta acestora va fi cruntă, anunță Putin: „îi vom scuipa ca pe o gânganie care-ți intră în gură”

Ce înțeleg rușii prin acord de pace „realist”: anexarea a 20% din teritoriul Ucrainei, „demilitarizarea” și „neutralitatea” acesteia

COMUNICAT: „Putin se confruntă cu demiterea forțată sau cu distrugerea fizică din partea celor din jur”. Tiranul a fost izolat, dictatura sa se apropie de sfârșit. Doar trei oligarhi mai comunică personal cu el. Nici ministrul Apărării nu mai are acces direct la scelerat

Povestea teribilă a unei mame-eroină. Olga avea 12 copii, dar a plecat la război. A murit împușcată de ruși, la 48 de ani. Alți 5 membri ai familiei luptă cu arma în mână

AUDIO. Disperare în armata rusă: „Este un război dat dracului! Avem 80% pierderi. 80%! Pe Arsalan l-au luat fără picioare și un braț. Altuia i-au smuls capul. Dorjik a rezistat, dar este invalid pe viață”

„Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri!” Detașamentul „Azov” l-a ucis pe generalul rus Mitaev – al 5-lea general lichidat de ucraineni în 3 săptămâni de război

Comandantul Legiunii Naționale Georgiene: „Rusia va înceta să mai existe cu o populație atât de teroristă precum cea de astăzi”

Rușii au suferit o înfrângere cruntă lângă Nikolaev. Au fugit înapoi în Crimeea anexată. „Puteți fi 99% siguri că inamicul nu va fi lăsat să ajungă la Kiev”

„Ce e în neregulă cu armata rusă?” Analiza amiralului Stavridis, ex-comandant NATO: „Rușii se prezintă nu ca o armată sofisticată din Secolul XXI, ci ca o forță brută din Al Doilea Război Mondial. Modernizarea a eșuat”

Surse militare britanice: armata Rusiei mai are resurse pentru ofensivă „cel mult 14 zile”, după care „forța de rezistență a Ucrainei ar trebui să devină mai mare decât forța de atac a Rusiei”

China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

Ucrainenii l-au lichidat pe odiosul colonel rus Porohnia, „măcelarul din Cecenia”. În 1994-1999 a ucis civili pașnici în războaiele din Caucaz

Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Lista celor mai importante iahturi confiscate de la oligarhii lui Putin. Valoarea lor depășește un miliard de euro

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

Dan Voiculescu primește o lovitură năprasnică de la CEDO: decizie în unanimitate împotriva oligarhului pușcăriaș! Condamnarea din 2014 a fost perfect legală, nici vorbă de „proces politic”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here