Efect distrugător al invadării Ucrainei: Rusia lui Putin se golește de tinerii bine pregătiți, care nu suportă tirania

0
4499

În plină operațiune de invadare a Ucrainei, Moscova a anunțat modificări fiscale ce par a fi total nepotrivite – companiile din sectorul tehnologic sunt scutite de taxe și chiar de controale fiscale. IT-iștii, ca angajați, primesc multe facilități, dobânzi preferențiale la credite, scutire de la serviciul militar, exceptare de la taxe. Nu sunt însă măsuri luate la întâmplare. Moscova încearcă să prevină un fenomen de care Rusia suferă cumplit: exodul de creiere.

Invazia Ucrainei accentuează această hemoragie. Și nu este vorba despre o emigrație economică, ci este de-a dreptul azil politic. Rusia s-a transformat într-un regim totalitar. Oamenii vor libertate înainte de bani.

Rusia pierde talente, oameni capabili, care i-ar putea aduce creștere economică, inovație. Și România cunoaște acest fenomen foarte bine, însă în Rusia este la un cu totul alt nivel, scrie Digi24.ro.

O întreagă clasă de mijloc a emigrat

Diaspora rusească numără peste 10 milioane de oameni, iar 4 milioane sunt în țările Europei Occidentale. După înăsprirea regimului Putin, două milioane de persoane au plecat din țară.

Clasa de mijloc din Rusia este în jurul a 10 milioane de oameni, la o populație de 144 de milioane. Practic, încă o clasă de mijloc se află peste graniță. Și poate fi făcută această analogie, pentru că este o emigrație a talentelor: în ultimii ani, doar 10% dintre cei plecați nu au studii superioare. Din total, 71% sunt etnici ruși.

În SUA, diaspora rusească câștigă cu 39% peste media venitului mediu american, iar asta este o dovadă a calității oamenilor.

Chiar și datele interne ale unui regim de forță constată fenomenul: din 2012, anul întoarcerii lui Putin ca președinte, care coincide cu procesul de restrângere a libertăților civile, numărul de cercetători ruși care au plecat din țară a crescut de 5 ori, potrivit informațiilor Academiei ruse de Științe.

În 2012 emigrau 14.000 de cercetători. În anul pandemic 2020, cu toate restricțiile sale, au plecat 70.000. Dintre toate țările relevante economic, Rusia are acum mai puțin cercetători decât în urmă cu trei decenii, înaintea căderii URSS.

Desigur, nu există doar pământ arid. Până la urmă, Rusia este țara care a generat Kasperky, Yandex, Telegram. Dar acestea sunt excepții, când ar fi trebuit să fie normă. Iar Rusia este dependentă de tehnologia occidentală.

Regimul este conștient de pierderea acestui potențial și a încercat, inclusiv prin infuzii de capital, să păstreze creierele în țară și să încurajeze dezvoltarea și inovația.

Banii însă nu sunt principalul motiv al emigrației. Oamenii caută să-și afirme potențialul și să simtă libertățile civile.  

Războiul brutal din Ucraina împinge tinerii spre decizia grea de a părăsi Rusia. Presa occidentală relatează despre cazuri de tineri care efectiv fug unde văd cu ochii, inclusiv de teama legii marțiale care i-ar bloca în țară. Un tânăr a mers la aeroport și a luat bilet la primul zbor disponibil: Sri Lanka. Este doar o destinație intermediară. Alții au făcut pasul peste graniță către țări prietene din Asia Centrală, cu scopul ca apoi să plece către țările dezvoltate.

Un mare eșec: Silicon Valley-ul rusesc

În timpul șederii lui Dmitri Medevev la Kremlin, în acea perioadă în care de fapt i-a ținut locul cald lui Vladimir Putin, a fost lansat un proiect de a face un Silicon Valley rusesc. Un eșec total.

Dependentă de resursele naturale, Rusia a încercat să-și diversifice economia. Au fost deschise mai multe huburi tehnologice, însă dezvoltarea e împiedicată de un deficit acut de oameni pregătiți. Cei care ar fi putut să populeze astfel de locuri lucrează acum departe, la mii de kilometri, unde se pot manifesta liber și unde au la dispoziție tot instrumentarul și dotările pentru a face o muncă excepțională.

Sunt multe indicii că acei oameni sunt pierduți pentru totdeauna. Dincolo de mărturii, stau datele statistice. Rapoartele Băncii Mondiale despre remitențe converg către această idee. În 2020, un an totuși complicat și de pandemie, remitențele către Rusia s-au ridicat la 9 miliarde de dolari. Unele sunt fluxuri de capital, ceea ce poate distorsiona puțin imaginea. Sunt 9 miliarde la o populație de 144 de milioane de oameni. Dar România, cu o populație de șapte ori mai mică, a avut remitențe de 7,6 miliarde de dolari. Distanța mică între cele două țări este în sumă, dar uriașă în raportări. Astfel de date arată de fapt că dispora rusească taie legăturile cu țara de origine. E parte a unor alte societăți, incluzive și liberale.

Acest fenomen de exod al creierelor a fost observat și va fi cultivat de puterile occidentale în acest conflict economic cu Rusia. Uniunea Europeană vrea să lupte de la distanță cu Rusia inclusiv prin încurajarea acestei migrații, cu accelerarea procedurilor de acordare a vizelor.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Garda Națională Rusă, măcelărită la intrarea în Harkov. „Nimeni nu ne va impune dictatura sa!” / „Acest om a venit să «denazifice» Ucraina și acum zace sub zăpadă”

* VIDEO. Putin și-a măsluit întâlnirea cu stewardesele de la Aeroflot, pentru a arăta că stă aproape de oameni, nu ascuns într-un buncăr! Propaganda Kremlinului a suprapus filmări diferite

* DOCUMENT. Militarii ruși morți în Ucraina trebuie aruncați în gropi comune din Belarus! Semnat: adjunctul ministrului Apărării din Rusia

* Șeful Statului Major General al Armatei din Belarus și-a dat demisia, refuzând să-și trimită trupele să lupte în Ucraina

* Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov despre fostul său prieten: „Putin e criminal de război, Rusia e țară agresoare!”

* „Militarii ruși dorm 2-3 ore pe zi. Le e frică, știu că vor fi împușcați de la fiecare fereastră”. Telefoanele invadatorilor sunt ascultate de ucraineni

* Lovitură de teatru: bancherul ucrainean infiltrat la negocierile cu rușii nu e trădător, ci erou! El n-a fost executat de serviciile secrete de la Kiev, ci a murit în timpul unei misiuni speciale pentru Ucraina

* Trei tentative eșuate ale lui Putin de a-l asasina pe Zelenski, prin grupul Wagner, cecenii lui Kadârov și armata Rusiei

* VIDEO. Deputatul ucrainean pro-rus bătut de un jurnalist în direct, la TV, a fost arestat pentru trădare. El le-ar fi divulgat rușilor pozițiile militarilor ucraineni

* „WANTED: MORT SAU VIU”. Recompense pe capul sceleratului Putin, de la un rus exilat în SUA și un ucrainean fugit din Donbass

* “Nu-i adevărat! Nu e niciun război, Rusia salvează Ucraina de naziști!” Părinții care se uită la televiziunile lui Putin refuză să-și creadă copiii, care le spun că armata lor face masacru în Ucraina

* Ucrainenii l-au ucis pe generalul rus Suhovețki, decorat de Putin în 2014 pentru ocuparea Crimeei! „O mare pierdere pentru forțele ruse”

* Un primar pro-rus din Ucraina, care a salutat invazia trupelor lui Putin, a fost răpit și împușcat în inimă. „Un trădător mai puțin!”

* DOCUMENTE CAPTURATE: Planul secret al Rusiei. Toată Ucraina trebuia ocupată în 15 zile: 20 februarie – 6 martie. Invazia urma a fi lansată în ziua închiderii Olimpiadei de iarnă, dar s-a amânat cu 4 zile

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* „Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* Cum vrea Germania să scape de dependența gazelor rusești. Ce plan au pregătit nemții

* Declarații oribile ale lui Daniel Pancu, mare admirator al lui Kadârov: „În Cecenia poți să omori femeile oricând! Ei își păstrează niște tradiții, pe care noi le-am pierdut”

* Abuz grav al Guvernului: a închis „din greșeală”, timp de 18 ore, un site pro-occidental, pe motiv că ar fi pro-rus! Concluzia: nimeni nu e vinovat

* AGENȚII HAOSULUI (7). Grupul parlamentar Ro-Exit, aripa PSD. Susținătorii proiectului legislativ inițiat de sputnik-ul Dan Chitic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here