Distrugerea recentă a 3 brigăzi rusești lângă Bahmut relevă superioritatea ucraineană în coordonare, precizia tirului de artilerie și sisteme electronice – analiză ISW

0
827
Axa Bahmut la 19 septembrie. Zonele marcate cu albastru deschis reprezintă avansul teritorial reușit de ucraineni în ultimele zile

Raportul de forțe pe câmpul de luptă din Ucraina se schimbă încet, dar aparent ireversibil în defavoarea rușilor, a căror capacitate combativă scade progresiv, pare să rezulte din rapoartele pe care experți occidentali, dar și bloggeri militari pro-ruși le furnizează regulat. Recenta zdrobire a 3 brigăzi rusești de elită în zona Bahmut relevă că ucrainenii dețin în acest moment o capacitate superioară în coordonarea trupelor, precizia tirului de artilerie și sistemele electronice (mai ales drone), scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Pe frontul din est se constată același fenomen ca și în sud: deși aflate în defensivă, trupele rusești pierd mai mulți oameni decât ucrainenii. E vorba chiar de trupe de elită, precum cele distruse acum câteva zile lângă Klișciivka (7 kilometri depărtare de Bahmut), unde brigăzi compuse din parașutiști, trupe speciale Spețnaz și pușcași motorizați din armata terestră au pierdut complet capacitatea de luptă.

În acest moment, Kievul estimează că pe teritoriul Ucrainei se mai află circa 420.000 de militari ruși. Este o forță consistentă care beneficiază de ample fortificații și de superioritate aeriană, dar care duce din ce în ce mai clar lipsă de trupe bine pregătite, iar moralul este foarte scăzut.

Unități teoretic de elită, care în general sunt păstrate pentru operațiuni ofensive complexe, sunt acum aduse pe front pentru a încerca să oprească străpungerea liniilor rusești. Aceste unități înregistrează însă pierderi masive și sunt, la rândul lor, împinse înapoi.

Mai jos, analiza ISW privind situația din ultimele zile pe frontul din Donbass, în zona Bahmut.

ISW: „Un important blogger militar rus a afirmat că unitățile de artilerie ucrainene la sud de Bahmut sunt din ce în ce mai exacte și mai precise, permițând forțelor ucrainene să bombardeze în siguranță avansurile rusești aflate mai aproape de pozițiile ucrainene”

„Surse rusești și ucrainene au creditat o coordonare superioară a forțelor ucrainene, un foc de artilerie mai precis și sisteme de război electronic (EW) mai puternice în cazul recentelor progrese ucrainene la sud de Bahmut, în contextul în care se discută în continuare despre pierderi rusești semnificative în zonă. Personalul ucrainean care a participat la recenta eliberare a orașului Klișciivka (7 km sud-est de Bahmut) a declarat la 18 septembrie că moralul ridicat, o pregătire suficientă, resurse suficiente pentru bombardament de artilerie și atacuri cu drone, o bună coerență între unitățile ucrainene și o recunoaștere detaliată au permis forțelor ucrainene să avanseze.

Un comandant ucrainean a declarat că elementele diferitelor unități rusești care se apără în zonă au suferit de o lipsă de coerență. Elemente rusești aeropurtate (VDV), Spețnaz și ale Corpului 3 Armată s-au apărat în apropiere de Klișciivka; iar problemele persistente legate de integrarea pe orizontală între forțele rusești din Ucraina au împiedicat probabil ca aceste elemente rusești disparate să facă schimb de informații și să coordoneze operațiunile de luptă.

Un important blogger militar rus a afirmat că unitățile de artilerie ucrainene la sud de Bahmut sunt din ce în ce mai exacte și mai precise, permițând forțelor ucrainene să bombardeze în siguranță avansurile rusești aflate mai aproape de pozițiile ucrainene.

Bloggerul militar a afirmat că forțele ucrainene au avantaje în recunoașterea aeriană, precum și sisteme EW mai puternice.

Un blogger militar rus cu legături strânse cu VDV (forțele aeropurtate ruse – n. red.) a recunoscut că elemente ale Brigăzii 83 Gardă VDV, care se apărau în apropiere de Klișciivka, se reconstituie acum în zonele din spate și că elemente ale Brigăzii 31 Gardă VDV continuă să se apere în apropierea așezării.

Bloggerii militari ruși au afirmat că elemente ale Brigăzii 72 de pușcași motorizați ruși (Corpul 3 Armată) încă operează în zona Bahmut, deși forțele ucrainene au făcut probabil ca aceste elemente să devină ineficiente în luptă.

Comandantul forțelor terestre ucrainene, Oleksandr Sirskii, a declarat la 18 septembrie că forțele ucrainene au distrus complet capacitățile de luptă ale unor elemente ale Brigăzii 72 de pușcași motorizați, Brigăzii 31 VDV și Brigăzii 83 în timpul eliberării Andriivka și Klișciivka.

ISW a evaluat anterior că avansurile ucrainene în vestul regiunii Zaporojie ar putea corespunde cu degradarea forțelor rusești care se apără în acel sector al frontului și că recentele avansuri ucrainene la sud de Bahmut ar putea corespunde cu o degradare similară a forțelor rusești.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Ce înseamnă creșterea salariului minim, pregătită de PSD-PNL: concedieri în sectorul privat, mărirea veniturilor pentru stat, bugetari și pensionarii speciali

Mafia PSD: Agenția care a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR pentru spitale e înțesată de PSD-iști care primesc sporuri uriașe tocmai pentru a atrage bani europeni în Sănătate!

VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Acuzații grave: viol asupra unei minore, la Școala de vară a AUR! Liderii partidului se ascund, un deputat zice că e „o înscenare”, altul dă vina pe fată!

PAPAHAGI: Ce scârbă îmi e de toată această bandă de ticăloși!

* Aleph News, televiziunea lui Adrian Sârbu, e îngropată în datorii: 32 de milioane de euro, din care 1,4 milioane către salariați și 7,5 milioane către stat

* Șocant: rușii au înregistrat până acum aproape 900.000 de militari morți și răniți în Ucraina! Guvernul de la Moscova a plătit 46,6 miliarde de dolari despăgubiri

Șeful Sputnik.md, expulzat din Republica Moldova, este agent GRU, cu gradul de colonel! E încadrat ca parașutist în forțele aeropurtate rusești

SuperLiga jafurilor de arbitraj. Încă o viciere de rezultat: penalty clar neacordat oaspeților, la CFR Cluj – Petrolul 1-0. Nici VAR-ul nu-i oprește!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here