duminică, aprilie 28, 2024
AcasăNewsCe înseamnă creșterea salariului minim, pregătită de PSD-PNL: concedieri în sectorul privat,...

Ce înseamnă creșterea salariului minim, pregătită de PSD-PNL: concedieri în sectorul privat, mărirea veniturilor pentru stat, bugetari și pensionarii speciali

-

Creșterea salariului minim brut pe economie cu 300 de lei, anunțată de Guvernul PSD-PNL de la 1 octombrie, va duce la concedieri în sectorul privat, concomitent cu mărirea veniturilor pentru stat, bugetari și pensionarii speciali, afirmă fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui.

Într-o analiză publicată pe contul său de Twitter, parlamentarul USR arată că măsura cea mai eficientă pentru salariații aflați la pragul de jos al veniturilor ar fi eliminarea impozitării pe 300 de lei, câștigul salarial net pentru oameni fiind aproape dublu fără a produce efecte negative.

Premierul Ciolacu și oamenii săi evită însă scăderea taxelor, pentru că scopul principal este îngrășarea statului și nu creșterea nivelului de trai al populației.

Pornind de la experiențele de până acum și de la legislația în vigoare, mărirea salariului minim de la 3.000 la 3.300 de lei se va traduce, pe scurt, în felul următor.

* Creșterea netă (în mână) pentru angajați va fi de doar 80 de lei. Restul, până la 300, intră la stat, sub formă de taxe și impozite.

* Multe dintre firmele private nu-și vor permite această nouă majorare de cheltuieli și vor concedia o parte dintre salariații cu venit minim, cărora ar trebui să le crească salariul. Efectul va fi șomaj și adâncirea sărăciei pentru mulți oameni.

- Advertisement -

* În sectorul privat nu vor fi afectați angajații cu venituri mai mari decât cele minim, pentru că ei nu vor intra la categoria celor cărora trebuie să li se mărească salariul. Așadar, Guvernul îi torpilează tot pe cei nevoiași, pe care pretinde că-i ajută.

* În schimb, marele câștigător e chiar Guvernul. Ciolacu speră să stoarcă astfel de la sectorul privat mai mulți bani, prin impozitarea suplimentară rezultată din majorarea salariilor minime.

* Alți câștigători sunt bugetarii ale căror salarii nu se raportează la indicatorii de performanță, ci la salariul minim. Premierul Ciolacu, de exemplu, are un venit cifrat la 11,5 salarii minime, ceea ce înseamnă că-i va crește salariul cu 3.450 de lei brut pe lună. Similar se va întâmpla cu toți bugetarii ale căror salarii sunt conectate, direct sau indirect, lasalariul minim pe economie.

- Advertisement -

* În câștig vor fi și pensionarii speciali, cărora li se vor majora din nou veniturile. Guvernele PSD și PNL perindate la putere în toți acești ani au creat o legislație care leagă pensiile speciale de salariul minim. De câte ori crește acesta, se măresc corespunzător și pensiile speciale.

Prin comparație, scutirea de impozite a creșterii de 300 de lei la salariu ar avea o mulțime de efecte benefice, fără a genera și pagube: creștere de 1,5 ori mai mare a venitului net (125 de lei în loc de 80) pentru toți salariații, eliminarea costurilor suplimentare și a concedierilor în sectorul privat, scutirea unor cheltuieli suplimentare generate de majorarea pensiilor speciale.

Mai jos, analiza lui Claudiu Năsui despre cum îi îngroapă Guvernul Ciolacu pe români în timp ce le spune că-i ajută.

„Nu toate firmele pot să crească deodată salariile. Așa că pur și simplu vor concedia. Pe cine? Nu pe cei cu salarii mai mari, pentru că aceia nu sunt afectați de creșterea salariului minim, ci pe cei cu salariul minim”

„Guvernul crește salariul minim de la 1 octombrie pentru a ne lua mai mulți bani.

Iată 5 motive pentru care reducerea taxării muncii este o idee mai bună decât creșterea salariului minim brut.

Domnul Ciolacu și PNL vor crește salariul minim brut la 3.300 de lei de la 1 octombrie.

Nu i-a cuprins deodată dragul de salariații români pe salarii mici, ci îi presează cheltuielile pe care nu vor să le scadă.

Dacă ar vrea să ajute românii o idee mai bună ar fi fost reducerea taxării muncii. Ar aduce mai mulți bani în buzunarele tuturor românilor și nu ar produce distorsiuni.

Creșterea salariului minim brut are următoarele efecte:

1) Creșterea veniturilor statului din cauza creșterii taxării muncii. Adică motivul principal pentru care se face.

2) Presiune asupra firmelor să facă concedieri pentru a ține sub control costul forței de muncă. Nu toate firmele pot să crească deodată salariile. Așa că pur și simplu vor concedia. Pe cine? Nu pe cei pe salarii mai mari, pentru că aceia nu sunt afectați de creșterea salariului minim, ci pe cei cu salariul minim. Adică îi va afectează pe cei care sunt mai slab calificați sau cu mai puțină experiență, cum sunt tinerii la început de drum.

3) Creșterea salariilor la stat. Salariile la stat sunt calculate în multipli din salariu minim. Domnul Ciolacu are de 11,5 salarii minime. Deci atunci când crește salariul minim brut cu 300 de lei (cât vor să-l crească) salariul domnului Ciolacu crește cu 3.450 de lei pe lună. La fel în tot restul sectorului bugetar. Chiar dacă salariile nu au ajung încă la nivelul grilei în toate sectoarele, salariul din grilă e cel la care se vor raporta pentru orice creștere.

4) Odată cu salariile de la stat cresc și pensiile speciale. Nu de alta, dar ele sunt indexate cu creșterea salariilor de la stat. Acesta e alt privilegiu al specialilor, lor li se indexează pensia cu creșterea salariilor din locul unde au lucrat la stat. De aceea au tot crescut vertiginos pensiile speciale în România. Ca să nu mai trebuiască să dea politicienii un vot să crească pensiile speciale și să-i înjure lumea, au făcut mecanisme de creșterea automată a pensiilor speciale. De fiecare dată când crește salariul minim, cresc și pensiile speciale. Ingenios, nu?

5) Distorsionează grila salarială în cadrul întreprinderilor.

În loc să tot crească salariul minim brut, statul mai bine ar reduce taxarea muncii. Reducerea taxării muncii prin Zero Taxe pe 300 de lei înseamnă 125 de lei în plus pe lună pentru fiecare salariat. Aproape dublu față de cât vor PSD-PNL să facă prin creșterea salariului minim brut.

Avantajele reducerii taxării sunt clare:

1) Nu ar mai fi presiune pe întreprinderi să facă concedieri. Salariile nete ar crește, dar cheltuielile pentru forța de muncă nu. Pentru că s-ar reduce taxarea.

2) S-ar încuraja munca prin reducerea taxării ei.

3) Ar crește salariile și la privat și la stat. Toate la fel, cu aceeași sumă. Concret, domnul Ciolacu, ar avea și el 125 de lei în plus pe lună, cât ar avea fiecare angajat român.

4) Nu ar mai crește pensiile speciale. Dacă nu crește salariul minim, nu cresc salariile la stat și deci nu cresc pensiile speciale.

5) Nu distorsionează grila salarială în cadrul întreprinderilor.

În final, creșterea salariului minim brut ar aduce 80 de lei doar pentru cei angajați pe salariul minim (desființează acea deducere de 200 de lei). Reducerea taxării muncii pe doar 300 de lei, ar aduce tuturor românilor 125 de lei în plus în fiecare lună. O sumă care ajută mai mult oamenii.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mafia PSD: Agenția care a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR pentru spitale e înțesată de PSD-iști care primesc sporuri uriașe tocmai pentru a atrage bani europeni în Sănătate!

* Europarlamentar român: „Criminalii din Guvern refuză banii UE pentru că nu pot să-i fure!” Solicitare oficială către Comisia Europeană să respingă cererea lui Ciolacu de a tăia din PNRR finanțarea de 740 de milioane de euro pentru spitale

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* Declarație dementă a ministrului Justiției: „În România sunt milioane de consumatori de droguri, nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare”. Ar însemna că cel puțin un român din 7 se droghează!!!

* PAPAHAGI: Ce scârbă îmi e de toată această bandă de ticăloși!

* VIDEO. Șoșoacă, în pericol! „În Casa Poporului se face sex pe bune! Îmi e și frică să deschid o ușă!”

* Șeful Sputnik.md, expulzat din Republica Moldova, este agent GRU, cu gradul de colonel! E încadrat ca parașutist în forțele aeropurtate rusești

* Cei trei care au nenorocit-o pe Simona Halep: francezi din echipa lui Mouratoglou, fostul antrenor al Serenei Williams. ITIA face lumină: cei trei sunt fizioterapeuta, directorul cu pregătirea fizică și însuși Mouratoglou

* SuperLiga jafurilor de arbitraj. Încă o viciere de rezultat: penalty clar neacordat oaspeților, la CFR Cluj – Petrolul 1-0. Nici VAR-ul nu-i oprește!

- Advertisement -

6 COMENTARII

  1. SALARII, SPORURI, PRIVILEGII SUNT LEGATE DE SALARIUL MINIM.
    TOATE VOR CRESTE, PANA LA CELE 4-5 PENSII SUPERSPECIALE ALE dorneanului.
    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
    DIABOLICE PARTIDUL SI SECURITATEA !

  2. Scoala altfel”: peste 300 de scoli si gradinite din judetul Buzau vor fi incalzite si iarna aceasta cu sobe cu lemne.

    CE, populimea POATE DA CU PRESCRIEREA CUM DA ccr SI „justitia” ?

  3. Este o metoda securista de a pune angajatii de la privat in capul patronilor. Se apropie alegerile, jegul fesenist stie ca trebuie sa le castige cu orice mijloace, chiar si cu ruinarea tarii. Pe privati ii socoteste hoti, insa spera sa le ia voturi cu astfel de metode. Pe bugetari si pensionarii speciali pot pune baza ca sunt multi si stiu ce pierd daca voteaza altfel decat cu ciuma.

      • Acele firme „private” probabil pana intr-o mie sunt ale sistemului. Nu au multi angajati si se numesc sifoane. Vehicule special create sa dreneze banul public in buzunarele celor de la butoane prin diverse actiuni. Totusi sa vedem acea parte importanta de 300.000 microintreprinderi care au 1 – 3 angajati care nu cersesc mila Statului. Ca si daca aplica pentru un post liber la buget face competitie gresita unuia care are postul garantat din timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -