joi, mai 2, 2024
AcasăUtile(P) Ai primit o moștenire în Germania? Cum navighezi procesul de succesiune...

(P) Ai primit o moștenire în Germania? Cum navighezi procesul de succesiune și testament în Germania?

-

Gestionarea unei moșteniri din străinătate poate fi un proces complex și deseori intimidant. Dacă ești român și ai descoperit că ai primit o moștenire în Germania, te-ai putea simți copleșit de procedurile legale, barierele lingvistice și particularitățile sistemului juridic german.

Acest ghid te va ajuta să înțelegi pașii esențiali și să navighezi cu succes prin procesul de succesiune și testament în Germania.

Înțelege legea aplicabilă!

Odată ce ai fost anunțat de moștenirea primită, trebuie să te informezi cu privire la legislația în vigoare, pentru a intra în posesia ei. Legislația privind succesiunile în Germania este complexă, mai ales când vine vorba de succesiuni internaționale, atunci când persoane din alte țări sunt implicate.

În ajutorul tău vine Regulamentul UE 650/2012 care uniformizează procedurile de succesiune în spațiul european. Acest regulament prevede că legea aplicabilă succesiunii unei persoane este, în general, legea statului în care aceasta avea reședința obișnuită la momentul decesului. Cu toate acestea, persoanele pot alege ca lege aplicabilă succesiunii lor legea țării lor de naționalitate, printr-o dispoziție în testament.

- Advertisement -

În cazul în care ai probleme în a naviga legislația statului german în ceea ce privește succesiunea, este indicat să apelezi la un avocat de succesiune și testamente în Germania care să te ajute. Acesta nu numai că cunoaște legislația în vigoare, dar știe să descurce toate hățișurile birocratice nemțești. Ceea ce înseamnă că ai mai multe șanse de succes în finalizarea procedurilor rapid.

Ai certificat european de moștenitor?

Certificatul European de Moștenitor (CEM) este un instrument juridic introdus de Regulamentul UE nr. 650/2012, care vizează facilitarea gestionării succesiunilor transfrontaliere în cadrul Uniunii Europene. Acest certificat oferă un mecanism simplificat pentru moștenitorii sau administratorii unei succesiuni care doresc să dovedească calitatea și drepturile lor în alt stat membru decât cel în care a fost eliberat certificatul.

Pentru a obține Certificatul European de Moștenitor (CEM), solicitantul (moștenitor, legatar, executor testamentar sau administrator) trebuie să identifice autoritatea competentă în țara în care defunctul avea reședința sau unde sunt majoritatea bunurilor sale, să depună o cerere oficială folosind formularele UE standardizate, anexând documente relevante, cum ar fi testamentul și certificatul de deces.

- Advertisement -

După evaluarea cererii de către autoritate, dacă se confirmă validitatea, CEM este emis, confirmând drepturile moștenitorului sau ale administratorului.

Consultarea unui avocat specializat este recomandată pentru a naviga corect procesul. Astfel, dacă vrei să simplifici demersurile, sau ai putea să intri în posesia mai multor moșteniri de la aceeași familie rezidentă în Germania, poți să pornești demersurile pentru a obține un astfel de certificat. Și în acest caz ar trebui să contactezi un avocat specializat.

Strânge documentația necesară!

În Germania, procesul de moștenire necesită diverse documente, printre care certificatul de deces, testamentul sau contractul de moștenire, certificatul de moștenitor eliberat de tribunal, certificatul de căsătorie, certificate de naștere, documente privind relațiile familiale, informații financiare și fiscale, detalii privind proprietatea imobiliară și orice dovezi ale donațiilor făcute de defunct.

Pentru a asigura o navigare fără probleme a procesului, este recomandat să colaborezi cu un avocat specializat în dreptul moștenirilor. De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că toate aceste trebuie să fie traduse în limba germană de traducători autorizați.

Ia în calcul impozitele!

Atunci când primești o moștenire, taxele pe care trebuie să le plătești nu sunt niciodată primele pe lista de priorități. Însă, ar trebui să le iei în considerare. Germania are un sistem propriu de impozitare a moștenirilor.

Cu toate acestea, există scutiri, mai ales pentru soți și copii, dacă suma moștenită este sub 500.000 de euro. De asemenea, soții și copiii care moștenesc un imobil în care urmează să locuiască sunt scutiți de impozit. Însă această regulă nu se aplică și rudelor îndepărtate. Este vital să evaluezi aceste aspecte în timp util pentru a optimiza povara fiscală ulterioară încasării moștenirii.

Ai dreptul să respingi o moștenire

În cazul în care consideri că nu poți gestiona moștenirea sau că timpul și resursele alocate recuperării acesteia sunt prea costisitoare în raport cu ceea ce urmează să primești, poți să respingi moștenirea. Totuși, este indicat să consulți un avocat specializat în moșteniri, succesiuni și testamente înainte de a lua această decizie. Uneori, birocrația poate fi intimidantă, însă dacă lucrezi cu cineva care o cunoaște, poți să reduci din efortul depus și să fie chiar rentabil întregul proces.

Când vine vorba de gestionarea moștenirilor și a testamentelor într-o țară străină precum Germania, complexitatea procesului poate fi intimidantă. Sistemul juridic german diferă semnificativ de cel din multe alte țări, chiar dacă este țară membră UE, astfel că a avea un avocat de succesiune și testamente în Germania specializat poate fi esențial.

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -