Șeful Sputnik.md, expulzat din Republica Moldova, este agent GRU, cu gradul de colonel! E încadrat ca parașutist în forțele aeropurtate rusești

7
6273
Vitali Denisov - "jurnalistul" și colonelul

Ceea ce era de bănuit a ieșit la iveală. Șeful publicației pro-ruse Sputnik Moldova, Vitali Denisov, expulzat din Republica Moldova pe 13 septembrie de autoritățile de la Chișinău, s-a dovedit a fi un ditamai ofițerul rus de carieră, agent al temutului serviciu militar GRU!

Vitali Denisov face parte din cadrul Centrului 72 de Servicii Speciale, fiind înrolat cu gradul de colonel în unitatea militară GRU nr. 54777 a Direcției principale de informații din Ministerul Apărării de la Moscova.

Devăluirile au apărut în premieră pe site-ul rusesc independent The Insider, care arată că unitatea în care servește spionul putinist este specializată în „diseminarea de dezinformări și știri false destinate unui public internațional”.

Ulterior, ancheta jurnalistică a proiectului The Insider a fost preluată de site-ul ucrainean Obozrevatel.com. Asta, și fiindcă Denisov are rădăcini ucrainene.

Trădătorul s-a născut în 1967 în regiunea Transcarpatia, situată în partea de vest a Ucrainei (la nord de Maramureșul românesc). Și-a finalizat studiile la Școala Superioară Militaro-Politică din Lvov, acolo unde funcționează în prezent Academia Forțelor Terestre.

În 1992, el ar fi refuzat să depună jurământul în Ucraina și s-a mutat la Moscova, într-un cămin de ofițeri. Lacheul figura drept angajat al ziarului „Krasnaia Zvezda” („Steaua Roșie”) – principala publicație a Ministerului rus al Apărării.

Răsplătit pentru trădare și spionaj: apartament la Moscova și conducerea mai multor publicații

Regimul criminal de la Kremlin i-a răsplătit lui Vitali Denisov „eforturile” pentru spionaj și trădare, oferindu-i în 2005 un apartament departamental pe strada Amiral Lazarev din Moscova și un nou certificat de ofițer: AA 0014839.

Sub masca așa-zisului jurnalist și director al Sputnik Moldova se ascundea astfel un cadru militar sinistru. În 2013, Denisov a lucrat și pentru Departamentul Principal de Investigații al Regiunii Moscova.

De acolo, el a obținut un transfer la Centrul de Servicii Speciale nr. 72. În 2016 i-a fost acordat gradul de colonel al forțelor aeropurtate rusești.

Trei ani mai târziu, a început aventura sa în lumea presei, cu scopul de a aduna informații pentru Moscova și de a răspândi minciunile propagandei ruse.

2019: redactor-șef al publicației Sputnik din Osetia de Sud, o republică autonomă care și-a proclamat independența față de Georgia în 2008 cu sprijinul militar al Rusiei.

2020: șef al unui post de radio din Baku, capitala Azerbaidjanului.

2022-2023: șef al publicației de propagandă pro-rusă Sputnik Moldova.

Obozrevatel.com: „Șeful Sputnik-ului din Moldova, Vitali Denisov, care a fost expulzat din Republica Moldova pe 13 septembrie din cauza suspiciunilor de amestec în treburile interne ale țării, este ofițer rus de carieră. După cum au aflat jurnaliștii, Denisov lucrează în cadrul Centrului 72 de servicii speciale (unitatea militară GRU nr. 54777). Acest lucru este prezentat în ancheta proiectului rusesc The Insider. După cum s-a dovedit, acest centru este specializat în diseminarea de dezinformări și știri false destinate unui public internațional”.

„Mentorul său a fost un veteran al jurnalismului militar sovietic, Ghenadi Mironovici”

Vă prezentăm principalele dezvăluiri din proiectul rusesc „The Insider”.

 • „În 1992, cadetul Denisov a refuzat să depună jurământul în Ucraina și, împreună cu alți refuznici de la Școala Superioară Militaro-Politică din Lvov, s-a mutat la Moscova.”
 • „El s-a stabilit nu departe de sediul GRU, într-un cămin al ofițerilor de pe Șoseaua Horoșevskoe nr. 38. După cum se poate vedea din baza de date fiscală, a fost listat ca angajat al organului principal al Ministerului Apărării, ziarul «Krasnaia Zvezda».”
 • „Mentorul său a fost un veteran al jurnalismului militar sovietic, Ghenadi Mironovici, care, în timpul invaziei Afganistanului, a fost repartizat la cartierul general al Armatei a 40-a.”
 • „La acel ziar, Denisov a acoperit în principal activitățile Forțelor Aeropurtate, precum și exercițiile comune din regiunea Moscova ale forțelor speciale ale Trupelor Interne din Rusia și ale detașamentului antiterorist «Bars» din Brigada 13 de asalt a poliției militare din China.”
 • „Pe parcurs, corespondentul militar și-a publicat notele în «Monitorul Parlamentar», ziarul forțelor speciale aeriene Vitiaz-Bratișka, «Agenția de știri militare» (Interfax), «Curierul militar-industrial» și «Tribuna în străinătate».”
 • „Apropo, «Tribuna» a fost un «acoperiș» pentru mulți angajați GRU care spionau în străinătate și le eliberau legitimații jurnalistice, a declarat pentru The Insider o sursă apropiată serviciilor de informații.”

„Colonelul Denisov a fost trimis la Chișinău pentru a colecta informații și a promova agenda pro-Kremlin”

 • „În 2005, Vitali Denisov a primit de la Ministerul Apărării un apartament departamental pe strada Amiral Lazarev și un alt certificat de ofițer, AA 0014839.”
 • „În 2013, Denisov s-a prezentat la Departamentul Principal de Investigații al Regiunii Moscova. Nu este complet clar în ce calitate, deoarece nu are studii juridice.”
 • „Sursa din Ministerul Apărării care a vorbit pentru The Insider a dezvăluit că Denisov s-a mutat de la Comitetul de anchetă la Centrul 72 de servicii speciale (unitatea militară 54777). Acest centru colectează și analizează informații de la departamentele GRU din străinătate și, de asemenea, se ocupă de răspândirea de informații false – celebrele fake-news.”
 • „El supraveghează, de asemenea, mai multe organizații de front care sunt finanțate din subvenții guvernamentale și care vizează publicul vorbitor de limbă rusă. Printre altele, sunt menționate «InfoRos», «Institutul Rușilor din străinătate», «Russian Century» și «United Rus». În iulie 2020, presa occidentală a scris că ofițerii Centrului distribuiau știri false despre coronavirus publicului vorbitor de limbă engleză.”
 • „În 2016, ofițerului Denisov i-a fost acordat gradul de colonel al Forțelor Aeropurtate, iar în 2019 a fost numit redactor-șef al «Sputnik»-ului din Osetia de Sud. Acolo a stârnit un scandal puternic când a spus că cineva a încercat să-l otrăvească cu gaz menajer, ba chiar a postat o fotografie cu un furtun metalic deteriorat. Cu toate acestea, o inspecție cu participarea KGB-ului din Osetia de Sud a arătat că furtunul era vechi și uzat.”
 • „De la Thinvali, Denisov s-a mutat la Baku și s-a ocupat tot spre «Sputnik». Dar chiar și acolo a fost un scandal: angajații locali ai redacției au demisionat în semn de protest față de metodele conducerii acesteia. Mai mult, în mass-media azeră, Denisov a fost numit «ofițer al informațiilor militare ruse».”
 • „La începutul anului 2022, colonelul Denisov a fost trimis la Chișinău pentru a colecta informații și a promova agenda pro-Kremlin. A avut însă ghinion: după invadarea trupelor ruse în Ucraina (24 februarie 2022), site-urile și emisiunile Sputnik-ului local au fost blocate.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Mafia PSD: Agenția care a pierdut 740 de milioane de euro din PNRR pentru spitale e înțesată de PSD-iști care primesc sporuri uriașe tocmai pentru a atrage bani europeni în Sănătate!

* Europarlamentar român: „Criminalii din Guvern refuză banii UE pentru că nu pot să-i fure!” Solicitare oficială către Comisia Europeană să respingă cererea lui Ciolacu de a tăia din PNRR finanțarea de 740 de milioane de euro pentru spitale

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* VIDEO. Ură viscerală și propagandă rusească delirantă în emisiunea lui Marius Tucă. Istoricul Armand Goșu desființează minciunile „analistului” Hartmann: „Nimeni, în afara lui Putin, nu susține asta!”

* Declarație dementă a ministrului Justiției: „În România sunt milioane de consumatori de droguri, nu pot fi băgaţi cu toţii la închisoare”. Ar însemna că cel puțin un român din 7 se droghează!!!

* PAPAHAGI: Ce scârbă îmi e de toată această bandă de ticăloși!

* Miza politică a lui Teodosie „Mache” Tomitanul – scaunul de Patriarh al BOR, oferit de o posibilă guvernare naționalist-filetistă „de AUR”

* Cei trei care au nenorocit-o pe Simona Halep: francezi din echipa lui Mouratoglou, fostul antrenor al Serenei Williams. ITIA face lumină: cei trei sunt fizioterapeuta, directorul cu pregătirea fizică și însuși Mouratoglou

* Hoție ca-n codru la Farul – FCSB 0-1! Penalty inventat de arbitrul Colțescu, care a refuzat să consulte VAR-ul. Bonus: gafă macabră a lui Gică Popescu

7 COMENTARII

 1. Așa-i la bolșevici, toți au câte un rucsac de pietre în spate, vorba tovarășului Colonel Tuciurescu 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here