Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a declarat joi drept inadmisibile cererile depuse de fondatorul trustului Intact, Dan Voiculescu, și de fiicele sale, cu privire la condamnarea sa pentru spălare de bani şi la confiscarea bunurilor. Cele două decizii au fost luate în unanimitate și sunt definitive.
Instanţa judiciară a Consiliului Europei „declară, în unanimitate, cererile inadmisibile”, a transmis CEDO printr-un comunicat, precizând că „aceste decizii sunt definitive”, scrie Agerpres.
Cererile către CEDO au fost formulate astfel:
- în primul caz – de către Dan Voiculescu;
- în al doilea caz – de către fiicele sale, Camelia Rodica Voiculescu şi Corina Mirela Voiculescu, de Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii S.A. şi de Grupul Industrial Voiculescu şi Compania S.A.
Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, în august 2014, la 10 ani de închisoare, pentru spălare de bani.
Fondatorul Antenelor a susținut, la CEDO, că statul l-a urmărit în justiţie „în scopuri politice” şi că „judecătorii nu au fost imparţiali”.
„Referitor la independenţa tribunalelor de proces, Curtea a luat notă că procedurile nu au fost arbitrare, că domnului Voiculescu i s-au oferit ocazii rezonabile de a-şi prezenta argumentele în proceduri antagonice şi că deciziile adoptate au fost motivate temeinic pe baza faptelor şi a legii aplicabile”, a explicat CEDO.
Referitor la confiscarea bunurilor, Curtea consideră că „nu s-a constatat nicio eroare de imparţialitate din partea judecătorilor”.
Dan Voiculescu a fost condamnat definitv, în august 2014, la 10 ani de închisoare în dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), cu un prejudiciu de aproximativ 60 de milioane de euro, sumă din care statul român, ]n mai bine de 7 ani, a reușit să recupereze doar o mică parte.
Trei ani mai târziu, în iulie 2017, Dan Voiculescu a fost eliberat condiţionat în baza unei decizii definitive a Tribunalului Bucureşti.
La ieşirea din închisoare, Dan Voiculescu a susținut că nu există niciun prejudiciu în acest dosar, iar decizia instanţei din august 2014 ”va fi demontată de justiţie”.
El a susținut în reptate rânduri că a fost condamnat „prin telepatie”.
„Rugămintea e să închidem ochii ca să continui. Eu am vrut prin telepatie să ne teleportăm la poartă la Rahova. Acum suntem acolo. Despre Rahova pot să vă spun că, indiferent de vorbe, mie mi-au fost furați 3 ani din viață. Acești ani nu mi-i mai dă nimeni, chiar dacă intră Băsescu la închisoare sau dacă va plăti toată lumea pentru abuzurile făcute”, a susținut Voiculescu.
Cel supranumit „Varanul” și principala sa armă propagandistică, Antena 3, au promovat intens ideea că vor demonstra la CEDO „abuzul” care i s-a făcut acestuia, precum și faptul că a fost „condamnat politic”. Iar CEDO, acum, spune exact pe dos.
Le răstălmăcește invers Gâdea, reiese că CNN și CEDO sunt cu noi.