Dublă tragdie suspectă în Dobrogea: au căzut, succesiv, un avion și un elicopter ale Armatei Române. Toți cei 8 militari aflați la bord au murit

0
4661

Dublă tragedie aeriană în Dobrogea: un avion MiG-21 LanceR și un elicopter IAR-330 Puma, ambele decolate de la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, s-au prăbușit la Cogealac, respectiv Gura Dobrogei, pe direcția nord-est față de bază. Avionul plecase într-o misiune de patrulare aeriană, iar elicopterul zbura spre locul prăbușirii acestuia. Bilanțul: 8 morți (toți cei 7 din elicopter + pilotul avionului).

Un avion MiG-21 al aviaţiei române a dispărut de pe radar după ce a decolat miercuri seara, la ora 19.50, de la baza Mihail Kogălniceanu, într-o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, în condiții de vizibilitate redusă. Avionul s-a prăbușit la Cogealac la 3 minute după decolare (19.53). Pilotul a fost găsit mort după miezul nopții.

Un elicopter IAR 330-Puma, plecat în jurul orei 20.21 în misiune de căutare-salvare a aeronavei Mig-21 LanceR, s-a prăbușit și el, dar la Gura Dobrogei, la ora 20.44. Toate cele 7 persoane aflate la bordul elicopterului (5 membri ai echipajului și 2 salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române) au decedat.

Cea mai probabilă cauză a prăbușirii celor două aparate de zbor este givrajul, ca urmare a vremii nefavorabile. Dar există multe suspiciuni legate de faptul că zona e una sensibilă, iar avioanele carea sigură poliția aeriană au fost provocate de multe ori de aeronave rusești deasupra Mării Negre. În ultima săptămână, după invadarea Ucrainei de trupele lui Putin, Rusia a devenit extrem de agresivă în Marea Neagră; în plus, s-a apropiat periculos de mult de teritoriul României, prin capturarea Insulei Șerpilor.

Suspiciunile sunt alimentate și de coincidența dublei tragedii, un avion + un elicopter, în aceeași zonă, într-un interval scurt de timp.

Publicația „Replica de Constanţa” a difuzat imagini de la locul prăbuşirii avionului.

VIDEO: Incendiul izbucnit după prăbușirea avionului MiG-21 Lancer

Comunicatul Ministerului Apărării Naționale (MApN): „O aeronavă MiG-21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar astăzi, la ora 20.03, a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei”.

Avionul MiG-21 decolase de pe Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu în jurul orei 19.50. În căutarea lui a plecat un elicopter IAR-330 PUMA.

MApN: „Un elicopter IAR-330 Puma a decolat de urgență spre zona posibilului impact, iar echipajele de intervenție ale ISU Dobrogea au pornit, de asemenea, spre această zonă”.

Ulterior, elicopterul IAR-330 trimis să-l caute a dispărut şi el de pe radar.

MApN: Pilotul raportase condiții de vreme nefavorabilă și primise ordin să se întoarcă la bază. Ultima poziție cunoscută a elicopterului, care avea la bord un echipaj format din 5 militari, este zona localității Gura Dobrogei, la aproximativ 11 km de aerodrom. Și în acest caz s-au declanșat operațiunile de căutare-salvare”.

Cele două aparate de zbor au decolat de la baza militară aeriană de la Mihail Kogălniceanu. Avionul s-a prăbușit la Cogealac, iar elicopterul la Gura Dobrogei

Puțin mai târziu, Ministerul Apărării a comunicat că și elicopterul s-a prăbușit, iar cei 5 membri ai echipajului au murit.

Ulterior, MApN a anunțat că, pe lângă cei 5 membri ai echipajului, la bordul elicopterului se aflau și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române. Niciunul nu a supraviețuit.

Căpitanul Niță, pilotul avionului, avea 31 de ani

Căpitanul Costinel Iosif Niță, pilotul avionului MiG-21 LanceR prăbuşit miercuri în judeţul Constanța, şi-a pierdut viaţa, anunță MApN. Pilotul avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii.

Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.

Cei 7 militari care au murit în accidentul de elicopter

  • Locotenent-comandor Bogdan Florin (41 de ani) – pilot, angajat din anul 2003, avea la activ peste 1.500 de ore de zbor, era căsătorit şi avea trei copii.
  • Locotenent Pătrașcu Sorin (27 de ani) – copilot, angajat din anul 2016, avea 500 de ore de zbor, necăsătorit.
  • Maistrul militar Banu Gelu (53 de ani) – angajat din anul 1993, avea la activ peste 1.700 de ore de zbor, era căsătorit şi avea doi copii.
  • Caporal Lateș Cătălin (29 de ani) – operator căutare salvare, angajat din 2021, era căsătorit și avea doi copii.
  • Sergent Marinescu Ionuț (44 de ani) – personal de însoțire medico-sanitar, angajat din 2021, era căsătorit și avea un copil.
  • Maistru militar cls. I Carp Vlad (39 de ani) – scafandru marin, salvator pe mare, era căsătorit și avea un copil.
  • Maistru militar cls. II Bosoi Sergiu (37 de ani) – scafandru marin, salvator pe mare, angajat din 2005.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* DOCUMENTE CAPTURATE: Planul secret al Rusiei. Toată Ucraina trebuia ocupată în 15 zile: 20 februarie – 6 martie. Invazia urma a fi lansată în ziua închiderii Olimpiadei de iarnă, dar s-a amânat cu 4 zile

* În doar 6 zile de război în Ucraina, Rusia are mai mulți morți decât URSS în 5 ani de Afganistan!

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

* Ce s-a întâmplat cu aviația lui Putin? Reuters: experții americani sunt surprinși. „Rușii nu sunt atât de buni pe cât se credeau”

„Convoiul morții”, întins pe 64 de kilometri, se apropie de Kiev. Crește panica în capitala Ucrainei

Tot mai mulți oligarhi ruși îi cer lui Putin să oprească războiul! Presiunea celor 6: Deripaska, Fridman, Tinkov, Tinkovan, Iacobașvili, Râbakov

Putin a trimis la Kiev 400 de mercenari din grupul Wagner, să-l ucidă pe președintele Zelenski

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* „Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

Artistă a Poporului din Ucraina: „Ești fiul diavolului, un copil născut degeaba! Te voi arde în cenușă, ai grijă!”

Putin agită amenințarea nucleară! „Ordon punerea forțelor de descurajare ale armatei ruse în alertă specială de luptă!”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

Germania ia două decizii crunte pentru Putin: trimite arme Ucrainei și aceptă decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT

5.000 de militari ruși s-au revoltat la Belgorod, refuzând să meargă la luptă în Ucraina!

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Fiica oligarhului Abramovici și cea a „trompetei” lui Putin își sfidează părinții și se opun războiului! Sofia Abramovici: „Nu «Rusia vrea război cu Ucraina», ci «Putin vrea război cu Ucraina»!” / Elizaveta Peskova: „Nu războiului!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Sceleratul Putin amenință Suedia și Finlanda cu „consecinţe militare și politice grave” dacă vor încerca să intre în NATO

VIDEO. Declarația de război a lui Putin. Amenințări demente, posibil nucleare, către aliații Ucrainei „naziste”: „Veți suporta consecințe cum nu ați văzut în istoria voastră! Sper că am fost auzit”

Germania și Uniunea Europeană, împinse pe calea înarmării de atacul declanșat de Putin asupra Ucrainei. „O schimbare uriașă. UE va deveni o super-putere politică globală”

Ofițer american de origine rusă: „Până când cineva nu-i va rupe gâtul, Putin va continua. Sper că Ucraina i-l va rupe. Este un demon, un psihopat”

OPINIE. Monstrul urii în sutană. Crime în numele religiei ortodoxe. Zorro a venit și în Ucraina, dar pentru a asasina oamenii săraci. Lukașenko distruge Belarus

Moment greu pentru AUR, Șoșoacă, Ciutacu și Cristoiu: România închide Sputnik și Russia Today. UE face la fel: „Călcăm șarpele pe cap”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here