Invazia monstruoasă a Rusiei în Ucraina nu mai e tolerată nici măcar de unii politicieni care au fost cândva în anturajul dictatorului Vladimir Putin. Un exemplu în acest sens îl reprezintă senatoarea Liudmila Narusova (70 de ani), care a declarat că armata țării ei se află pe marginea prăpastiei. Mai precis, s-a referit la pierderile suferite de militarii ruși pe frontul ucrainean.
Videoclipul cu discursul Liudmilei Narusova, susținut vineri, a devenit viral pe rețelele de socializare, în special pe Twitter, fiind preluat și de site-ul nv.ua. Narusova lasă să se înțeleagă că în războiul din Ucraina au ajuns tineri neexperimentați, forțați să semneze contracte în regim de urgență: „Ieri (joi – n. red.), din zona de luptă au fost retrași acei recruți care fie au fost forțați să semneze un contract, fie au semnat alții în locul lor. Dar, până la urmă, dintr-o companie de 100 de oameni, doar 4 au supraviețuit!”
Dezvăluirea senatoarei Narusova spulberă eforturile aparatul propagandistic al actualei puteri de a masca deciziile criminale ale lui Vladimir Putin cu privire la atacul armat din Ucraina. Reprezintă și un puternic semnal de alarmă pentru toți demnitarii care au semnat în favoarea dezlipirii Donbass-ului de Ucraina și a recunoașterii așa-ziselor „republici populare” Donețk și Lugank.
Din cauza lor, Ucraina s-a transformat într-un câmp sângeros atât pentru ucraineni, cât și pentru ruși. În 8 zile de bătălii, invadatorii ruși au pierdut peste 9.000 de militari, sute de tancuri, sute de alte vehicule blindate, zeci de tunuri, zeci de avioane și elicoptere. Iar retragerea de pe front a acelor recruți, care inițial erau aruncați în război, denotă o disperare vădită în rândul conducătorilor armatei din Federația Rusă.
În 2000 l-a făcut pe Putin președinte pe viață, în 2022 s-a întors împotriva lui, după invadarea Ucrainei
Liudmila Narusova s-a născut la 2 mai 1951, la Briansk (URSS). Înainte să devină senator, a fost deputat al Dumei de Stat a Federației Ruse (1996-1999). Este văduva primului primar din Sankt Petersburg (1991-1996), Anatoli Sobciak, care a decedat pe 19 februarie 2000 la Svetlogorsk, în regiunea Kaliningrad, ca urmare a unei insuficiențe cardiace acute.
Au apărut imediat zvonuri conform cărora Sobciak ar fi fost otrăvit pentru că „știa prea multe”. Soția sa, Liudmila, a efectuat o investigație independentă față de cea a autorităților ruse și a constatat că Sobciak n-a murit din cauza unui atac de cord. Deși a susținut că știe cum s-au petrecut lucrurile în cazul lui, n-a vrut să facă nicio dezvăluire.
Vladimir Putin, colonel KGB, deținuse trei funcții până la alegerile prezidențiale din 7 mai 2000: președinte interimar al Rusiei (după retragerea lui Boris Elțîn), prim-ministru, dar și director al Serviciului Federal de Securitate. Mai înainte fusese însă viceprimar chiar la Sankt Petersburg, în orașul condus de Sobciak!
După moartea lui Anatoli Sobciak, Liudmila a fost aleasă președinte al consiliului consultativ politic din Sankt Petersburg. Din același an, a obținut și funcția de consilier al șefului Administrației Președintelui Federației Ruse.
În martie 2000, ea a devenit consilierul principal al lui Vladimir Putin pentru alegerile prezidențiale din 7 mai, în urma cărora fostul colonel KGB s-a înscăunat la Kremlin până în zilele noastre.
În aprilie 2000, printr-un decret semnat de Vladimir Putin, care era președinte interimar până la alegeri, Narusova a fost numită președinte al consiliului de supraveghere al Fundației ruso-germane pentru înțelegere reciprocă și reconciliere.
20 de ani mai târziu, în martie 2020, Narusova s-a transformat într-un opozant feroce al despotului de la Kremlin: a fost unul dintre cei trei membri ai Consiliului Federației care s-au abținut de la votul legii privind modificările constituționale.
În februarie 2022, când Vladimir Putin a anunțat recunoașterea independenței republicilor Donețk și Lugansk, Narusova s-a situat împotriva invaziei armate în Ucraina.
Românii știu foarte puține lucruri despre disidenți și intelighenție. De aceea, avem mare demonstrație la Praga, cu intervenție Zelenski pe ecrane, iar la București tăcere, de parcă coaliția ar aștepta să se termine cu alegerile din țara lui Viktor Orban.
La noi a facut ravagii propaganda putinista cu acceptul SRI si al guvernului.