Traian Băsescu, fost președinte al României și actual europarlamentar PMP, face o dezvăluire importantă: Ministerul de Interne, prin Direcția de Operațiuni Speciale (DOS), avea echipamentele necesare pentru a localiza cu precizie locul din care a sunat Alexandra la 112.
Bun cunoscător al dotărilor instituțiilor centrale, în calitatea sa de fost șef al statului, Traian Băsescu a spus duminică seara, la Digi 24, că polițiștii de la judiciar nu trebuiau să apeleze la STS, care nu are echipamentele necesare, ci la colegii lor polițiști de la DOS.
Și SRI are dotările necesare unei localizări precise, dar în ultimii doi ani SRI a fost scos din joc prin decizii ale Curții Constituționale și demonizat de propaganda PSD-ALDE. De aceea, SRI nu se mai implică în astfel de operațiuni dramatice, deși ar avea cu ce s-o facă.
Întrebarea-cheie pe care o pune fostul președinte: „De ce n-a colaborat polițistul de judiciar, care stărea în poartă, cu polițistul de la DOS, care era din același minister? Ministerul de Interne avea și polițistul care trebuia să spargă ușa, și echipamentele cu care să facă determinarea exactă a poziției telefonului de pe care s-a sunat”.
Dezvăluirile lui Traian Băsescu
„STS nu are echipamentul de stabilire a poziției exacte a unui telefon”
- „STS nu are echipamentul de stabilire a poziției exacte a unui telefon. El primește informație de la operatorii de telefonie. Dacă incidentul se produce în București, STS-ul va primi de la operatorul de telefonie poziția clară a telefonului. Dacă se produce în Bărăgan, va primi un cerc mare. Dacă se produce la Caracal, unde este o singură stație, și ar trebui să se mai intersecteze cu stația de la Deveselu, va primi iarăși un cerc destul de mare. La Caracal nu era decât o singură antenă, deci i-a dat un cerc relativ mare. Este adevărat că la un moment dat s-a recepționat și Deveselu, și dacă polițiștii puneau pe o planșă să intersecteze cele două arii, probabil că reduceau suprafața cu suspiciune. Realitatea este că a fost o profundă incompetență a beneficiarilor.”
„Ministerul de Interne, prin DOS, avea echipamentul cu care ar fi putut să determine exact strada, numărul, etajul…”
- „Nu am nicio obligație față de STS, dar am obligația de om care știe cine, ce și ce poate, să nu las să se producă mârșăvii. Spre exemplu, o mare mârșăvie este că Ministerul de Interne, prin DOS, avea echipamentul care-i lipsește STS-ului și cu care ar fi putut să determine exact strada, numărul, etajul, dacă e în pod sau dacă telefonul a fost la parter. Dar nici procurorul, nici polițistul n-au chemat DOS-ul la timp – Direcția de Operațiuni Speciale, care are în dotare aceste echipamente.”
- „Mai are în dotare aceste echipamente SRI-ul, care nu le folosește decât cu mandat de la judecător. Deci, n-a cerut nici sprijinul SRI-ului, nu s-a dus nici procurorul cu un mandat de utilizare a echpamentului de identificare a poziției nici la DOS, nici la SRI.”
„Marea bătălie politică «Să se termine cu ascultările!» a blocat pentru doi ani procesul de dotare a STS”
- „Toată lumea vorbește de STS, care nu are echipamentul. Mai mult decât atât: STS-ul trebuia să-l aibă la ora asta. Are alocați de la Uniunea Europeană 45 de milioane de euro pentru această dotare, care să fie utilizată preponderent în situații de urgență. Problema a fost că timp de doi ani a fost marea bătălie politică «Să se termine cu ascultările, nu vrem să ne mai supravegheze!», ceea ce a blocat pentru doi ani procesul de dotare a STS.”
- „Acum este în curs de pregătire a licitației pentru achiziție. Dar vreau să văd care va fi dezbaterea publică când se va ști că este o instituție, STS, care fără mandat face supraveghere continuă a oricărei poziții de telefon din suprafața teritoriului național. Să vedeți cum uităm de «cazul Alexandra» și ne aducem aminte de drepturile noastre de a nu fi supravegheați. Sigur, în Statele Unite nimeni nu are o astfel de problemă. În multe țări din Uniunea Europeană, sistemul funcționează, dar există încrederea totală în instituția deținătoare că nu va utiliza acele informații să le comercializeze, să le împrumute sau știu eu… Pe când în România nu există. Trebuie găsit optimul între nevoia de siguranță și nevoia de intimitate.”
„Doamna Dăncilă nu are dreptul să declanșeze un referendum”
- „Doamna Dăncilă s-a repezit să spună: «Facem un referendum să mărim pedepsele». Dar dânsa nu are dreptul să declanșeze un referendum. Doamna Dăncilă este premier și, dacă apreciază că trebuie să facă legile mai aspre, să dea ordonanță de urgență, să trimită la Parlament proiect de lege de modificare a Codului Penal, să tripleze pedepsele, să facă ce crede că trebuie făcut. Dar să vii să faci jocul unui referendum ca să faci un joc politic, mi se pare de proasă calitate propunerea.”
- „Eu aș întreba: de ce n-a colaborat polițistul de judiciar, care stărea în poartă, cu polițistul de la DOS, care era din același minister? Deci era Ministerul de Interne, care avea și polițistul care trebuia să spargă ușa, și echipamentele cu care să facă determinarea exactă a poziției telefonului de pe care s-a sunat. E greu de spus de ce în interiorul unui minister nu se poate colabora, darămite în zona interministerială.”
„Drama de la Caracal ne-a arătat că instituțiile sunt tot mai slăbite”
- „După marele scandal al protocoalelor, iar a apărut o zonă de timorare a instituțiilor. Instituțiile trebuie să aibă protocoale de colaborare, ca să nu se întâmple să stea să se gândească: «Mă, ce fac, sun eu la STS acuma sau unde sun? Sau sun la DOS, sau sun…?». Polițistul trebuie să știe: nene, vezi că la tine în instituție, în minister, există echipamentul. Când ai nevoie, suni la DOS, alergi la procuror să iei un mandat și DOS-ul își face treaba, că STS-ul nu are echipamente. Deci, protocoalele sunt necesare, dar ele trebuie făcute transparent, nu ascunse, pitite…”
- „Colaborarea asta a fost un eșec major la Caracal. Dacă ei își făceau treaba, salvau copilul. Salvau copilul dacă nu întârziau atâta… Singura șansă a acestui copil ar fi fost dacă Poliția intervenea fără mamă, fără tată, să dea buluc în locuință, cu toate cele necesare. Altfel, copilul n-a avut șansă, cu prelungirea timpului.”
- „Drama de la Caracal ne-a arătat că instituțiile sunt tot mai slăbite.”
https://www.youtube.com/watch?v=0Gva4KXuzuI