DNA a lovit de două ori într-o zi, trimițându-i în judecată două personaje cu greutate în PSD: Mircea Drăghici (fost trezorier al PSD) și Decebal bacinschi (fost primar al orașului Focșani).
DNA l-a trimis în judecată, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe Mircea Drăghici, trezorier al PSD în mandatul lui Liviu Dragnea. Drăghici este acuzat de delapidare. Procurorii spun că fostul trezorier al PSD a utilizat fondurile partidului, provenite din subvenția plătită de la bugetul de stat, pentru a-și cumpăra o vilă în cartierul Pipera de lângă București, sub acoperirea unui contract de chirie.
Un complice al lui Drăghici a fost Daniel Barbu (ALDE), care, pe când era președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), nu a verificat modul în care PSD a cheltuit banii din subvenția de la stat. Barbu este cercetat într-un dosar separat, disjuns din cel al lui Drăghici.
Omul lui Oprișan a furat din ornamentele de Sărbători
Tot joi, fostul primar al municipiului Focşani, Decebal Bacinschi (PSD), a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu. El este acuzat că a atribuit un contract unei firme agreate și a plătit lucrările la preț supraevaluat. Alături de fostul edil a fost trimis în judecată și un șef de serviciu, anunță DNA.
Decebal Bacincshi, primar al Focșaniului timp de 16 ani, și Maria Costin, șef al Serviciului Investiții din Primăria Focșani, au fost trimiși în judecată pentru abuz în serviciu.
Potrivit procurorilor, în perioada decembrie 2013 – ianuarie 2014, Decebal Bacinschi, primar la acea dată, a atribuit în mod direct către o firmă agreată un contract pentru iluminat ornamental în Piața Unirii și ulterior a achitat contravaloarea lucrărilor, deși știa că prețul acestor servicii este supraevaluat. La data încheierii contractului, instalarea ornamentelor de sărbători era deja finalizată.
Ce spune DNA: „În ambele situații, edilul a acționat contrar dispozițiilor legale, rezultatul acestor acțiuni fiind prejudicierea bugetului local cu suma de 394.855 de lei, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în cuantum de 267.482 de lei de către societatea respectivă”, afirmă DNA.
Procurorii au instituit sechestru pe mai multe bunuri ale celor doi, iar dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vrancea.
Comunicatul DNA în privința lui Mircea Drăghici
„În completarea comunicatului nr. 510/VIII/3 din 24 iunie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată a inculpatului
DRĂGHICI MIRCEA GHEORGHE, la data faptelor trezorier al unui partid, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât acelea pentru care au fost acordate,
– delapidare (2 fapte).
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 15.02.2018 – 11.06.2018, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe în calitatea menționată mai sus, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești aparținând formațiunii politice respective, a utilizat suma de 380.000 euro provenită din subvenția acordată partidului de către Autoritatea Electorală Permanentă, pentru a-și cumpăra un imobil în cartierul Pipera, orașul Voluntari, județ Ilfov.
Cu acești bani, inculpatul a acoperit parțial, în proporție de peste 2/3, valoarea imobilului respectiv. Plata din subvenții a sumei respective a fost disimulată prin încheierea unui contract de închiriere din care reieșea că banii respectivi ar fi plătiți de partid drept chirie, iar nu pentru beneficiul trezorierului.
În acest sens, în cursul lunii februarie 2018, în exercitarea funcției de trezorier, inculpatul împreună cu o persoană din familie, a negociat și a convenit să achiziționeze, de la un vânzător, un imobil cu valoare de circulație de peste 500.000 euro, pe care să-l achite, în parte, cu sume de bani pe care le gestiona în calitate de trezorier, și în parte, cu fonduri proprii.
În ziua de 15.02.2018, au fost încheiate două contracte: o promisiune de vânzare cumpărare între vânzătorul imobilului și persoana din familia inculpatului pentru suma de 180.000 de euro (plătită din fonduri proprii), dar și un contract de închiriere între același vânzător și formațiunea politică (care practic îi asigura vânzătorului imobilului că va încasa diferența până la valoarea reală de peste 500.000 de euro, din subvențiile primite de partid).
Contractul de închiriere fusese încheiat pentru o perioadă de 10 ani (01.03.2018 – 01.03.2029), valoarea totală a chiriei de 380.000 de euro urmând a fi achitată timp de 18 luni.
În realitate, întreaga contravaloare a contractului a fost achitată în avans, într-un interval de timp de 5 luni din sume de bani provenite din subvenția acordată formațiunii politice în baza Legii nr. 334/2006, privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.
După declanșarea controlului de către Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la utilizarea subvențiilor de formațiunea politică în cadrul căreia inculpatul îndeplinea funcția de trezorier, a fost reziliat contractul de închiriere, precum și promisiunea de vânzare-cumpărare și au fost restituite sumele de bani încasate cu titlu de chirie și pentru achiziționarea imobilului.
Într-un alt context, în aceeași calitate de trezorier al unui partid, având atribuții de gestionare și administrare a bunurilor și fondurilor bănești, inculpatul Drăghici Mircea Gheorghe ar fi dispus scoaterea, din patrimoniul partidului, a unui autoturism de lux (marca Mercedes Benz model GLE 350 Coupé) cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.
Concret, data de 10.07.2017, formațiunea politică, prin trezorier, a cumpărat autoturismul anterior menționat, iar după numai câteva zile, autoturismul ar fi fost vândut unei persoane din familia trezorierului, însă contravaloarea acestuia nu a fost încasată de partid la data înstrăinării bunului.
Banii pentru autoturism au fost plătiți abia la data de 23.08.2018.
Formațiunea politică a ales ca, în urma propriilor analize, să își exprime poziția procesuală, cu privire la constituirea de parte civilă, până la începerea cercetării judecătorești în cauză.
Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curți de Casație și Justiție.
Referitor la persoana care, la data faptelor, deținea funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP) și față de care procurorii anticorupție au dispus efectuarea urmăririi penale în același dosar, precizăm că a fost dispusă disjungerea cauzei, formarea unui nou dosar și continuarea cercetărilor.
De asemenea, aceeași soluție a mai fost dispusă și față de alte persoane și infracțiuni.”
Nu mai pierdeți timpu’ cu câte un bandit ! Arestați toată gașca de banditi PSD-ALDE , deodată ! Acum e momentul când sunt toți grămadă nu la anu’ când se vor împrăștia ca potârnichile în toată lumea !