Opoziţia acuză judecătorii Curţii Constituţionale că au ignorat voinţa populară de la referendumul pentru justiţie din 26 mai. PNL şi USR au critică decizia CCR de joi care declară neconstituţională iniţiativa de revizuire a Constituţiei, iniţiată de PNL şi USR, referitoare la interzicerea graţierii condamnaţilor pentru fapte de corupţie.
Comunicatul lui Ludovic Orban, preşedintele PNL
- „Decizia CCR privind respingerea inițiativei legislative de revizuire a Constituției depuse de PNL alături de partenerii din opoziție este surprinzătoare în condițiile în care milioane de români s-au exprimat în favoarea interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție la referendumul de pe 26 mai”
- „Decizia de astăzi este cu atât mai surprinzătoare cu cât în urmă cu nici o lună, Curtea Constituțională a validat referendumul pe justiție. Pe cale de consecință, este inexplicabil că judecătorii Curții au decis să respingă proiectul de revizuire a Constituției inițiat de PNL alături de partenerii din opoziție, în condițiile în care acesta a transpus întocmai întrebările formulate la referendum. La ora actuală, Constituția României nu prevede dreptul fundamental de a fi grațiat și amnistiat”
- „Mai mult, decizia CCR poate fi interpretată de cei care sunt obișnuiți să comită fapte de corupție drept un cadou nesperat. Avertizez PSD-ALDE să nu încerce să profite în mod politicianist de decizia Curții și să înceteze să acționeze împotriva voinței cetățenilor, așa cum se prefigurează; în caz contrar, românii îi vor sancționa aspru la alegerile de peste câteva luni, iar actuala majoritate va fi nostalgică după scorul de la alegerile europarlamentare. Reamintesc și faptul că în urma Deciziei CCR nr. 682/2012 nu pot fi adoptate prevederi legale care sa fie contrare voinței cetățenilor”
- „Partidul Național Liberal consideră că voința românilor este literă de lege și votul covârșitor de la referendumul pe justiție nu poate fi ignorat. Românii s-au exprimat foarte clar pe 26 mai în favoarea interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție și în favoarea interzicerii ordonanțelor de urgență în domeniul justiției și a extinderii dreptului de a ataca ordonanțele direct la CCR. Prin urmare, Partidul Național Liberal se va asigura că voința cetățenilor exprimată la referendumul de pe 26 mai va fi transpusă în lege astfel încât hoții nu vor mai ajunge în fruntea statului și cei care vor fura vor fi pedepsiți”
USR: „CCR ignoră votul a 6,4 milioane de români”
Uniunea Salvaţi România susţine că decizia CCR de a respinge proiectul de revizuire a Constituţiei pe care l-a iniţiat cu PNL ”ignoră votul a peste 6,4 milioane de români” şi anunţă că va continua lupta la nivel parlamentar pentru transpunerea rezultatelor referendumului din 26 mai, cât şi pentru adoptarea iniţiativei civice ”Fără penali în funcţii publice”.
„Actualii judecători ai Curţii Constituţionale au dovedit din păcate, încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portiţa de a-şi acorda amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. Aşteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituţia astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai şi să scriem explicit interdicţia de amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români şi arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcţionarea statului de drept şi a democraţiei, o reformare a CCR şi o depolitizare a acestei instituţii”, a declarat preşedintele USR, Dan Barna, potrivit unui comunicat de presă transmis joi.
Totodată, USR apreciază că nu mai există niciun impediment să fie transpuse cât mai rapid celelalte prevederi din proiectul de revizuire iniţiat de USR şi PNL.
Curtea Constituţională a României a decis joi că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază, au declarat oficiali ai instituţiei, joi, pentru AGERPRES.
„Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?”
Aceasta a fost prima întrebare de la referendumul din 26 mai.
La referendumul pe teme de justiţie, din 7.922.591 de participanți, 6.459.383 au votat cu DA la întrebarea de mai sus.
Stimatã redactie, faptul cã votul CCR a fost unanim ar trebui sã vã dea de gândit : nici mãcar oamenii trimisi acolo de presedinte si de PNL n-au votat altfel. Asta nu înseamnã cã nu se tine cont de rezultatul referendumului, ci doar cã pevederile în cauzã nu sunt de domeniul constitutional, ci de cel al dreptului penal. Ca ziaristi responsabili, vã revine datoria sã informati cititorii corect.
Cu respect.
Hei tovarăși , poporul vrea să modifice Constituția României, ce nu pricepuți ? Cum este, poporul e suveran sau voi bandiții bolșevici ?
Conform bandiților bolșevici poporul nu are voie să modifice Constituția decât dacă este de acord CC al PCR !!!