Zeci de mii de ruși au protestat la -30/-50ºC. Putin a arestat 3.000 de manifestanți, inclusiv pe soția lui Navalnîi

4
1812
Iulia Navalnîia - la protest și în duba Poliției

A fost o sâmbătă a protestelor majore în Federația Rusă, în ciuda frigului tăios, care a mers până la -50 de grade Celsius în unele orașe din Siberia (Extremul Orient). Manifestațiile s-au desfășurat la chemarea liderului opoziției anti-Putin, Aleksei Navalnîi (44 de ani), întemnițat chiar în ziua revenirii în Rusia, după 5 luni de „exil medical” în Germania.

Regimul Putin a reacționat în forță: peste 3.000 de arestări, inclusiv femei și copii. Printre cei reținuți de „gorilele” lui Putin s-au numărat: Iulia Navalnîia (soția lui Aleksei Navalnîi), Lyubov Sobol (o colaboratoare apropiată a lui Navalnîi) și bloggerul llya Varlamov (susținător al lui Bavalnîi). Iulia Navalnîia a fost eliberată după circa trei ore.

Protestele au început în Orientul Îndepărtat, la -40ºC sau chiar -50ºC. Manifestanții din Vladivostok, Novosibirsk, Irkuțk, Yakuțk, Tomsk (orașul în care a fost otrăvit Navalnîi), Omsk, Ulan-Ude, Kemerovo au acuzat regimul Putin – supus tot mai multor sancțiuni ale Occidentului – de otrăvirea lui Navalnîi și de arestarea abuzivă a acestuia.

Apoi, protestele au ajuns în Rusia Centrală: Ekaterinburg, Ufa, Celiabinsk etc., la -30°C.

Rusia europeană (la vest de Urali) a dat protestelor o altă dimensiune, prin mulțimile care au manifestat la Moscova, Sankt Petersburg, Krasnodar, Nijni Novgorod și chiar în enclava Kaliningrad.

Mai mulți dintre colaboratorii lui Navalnîi au fost arestați în ultimele zile, iar autoritățile au cerut ca postările de pe rețelele sociale care promovează manifestațiile să fie șterse.

VIDEO: Proteste la Moscova (sursa: Radio Europa Liberă)

 

Femeie lovită sălbatic pentru că a întrebat „De ce-l arestați?”

Un video filmat la protestele desfășurate în Sankt Petersburg arată cum un membru al forțelor de ordine lovește violent o femeie în abdomen, doborând-o la pământ, după ce aceasta a întrebat: „De ce-l arestați?”. Potrivit relatărilor martorilor, femeia a fost luată ulterior cu ambulanța.

40.000 de protestatari la Moscova, 10.000 la Nijni Novgorod

La protestele din Siberia și Orientul Îndepărtat au participat peste 15.000 de manifestanți, potrivit estimărilor corespondenților MBKh. Cel puțin 174 de persoane au fost reținute.

La Moscova au protestat circa 40.000 de oameni, conform evaluării făcute de agenția Reuters. Adunarea a fost în Piața Pușkin, iar moscoviții au continuat să vină în ciuda mesajelor difuzate de megafoanele Poliției, care avertiza insistent împotriva participării la un protest neautorizat.

La un moment dat, manifestanții din capitala Rusiei au plecat în marș spre Kremlin. Un grup de protestatari a mărșăluit spre Matrosskaia Tișina, închisoarea de maximă securitate unde e deținut Navalnîi.

Protestatarii au continuat să meargă în coloană pe străzile din centrul Moscovei în ciuda faptului că forțele de ordine rețineau oameni la întâmplare. Manifestanții au aruncat cu bulgări de zăpadă spre polițiști, strigând „Fasciștii!”.

La Nijni Novgorod, al cincilea oraș ca mărime din Rusia, au protestat aproape 10.000 de oameni, potrivit „Novaia Gazeta”. La Krasnodar – alte câteva mii.

Arestul de 3 ore al Iuliei Navalnîia

Soția lui Navalnîi, Iulia Navalnîia, a fost ridicată de forțele de ordine, la Moscova, în jurul orei locale 13.30. Ea a postat o imagine din interiorul dubei de poliție. A fost eliberată după circa trei ore.

Iulia Navalnîia în dubă

Cel puțin 100 de oameni au fost arestați înaintea protestului de la Moscova. Poliția i-au ridicat și pe avocata Lyubov Sobol, una dintre colaboratoarele lui Navalnîi, dar și pe bloggerul llya Varlamov.

Oleg Stepanov, șeful biroului de la Mocova al lui Navalnîi, a fost ridicat din biroul său.

Rusia a acuzat Ambasada SUA la Moscova că publică locurile și rutele marșurilor de protest planificate în sprijinul lui Navalnîi.

Leonid Volkov, mâna dreaptă a lui Navalnîi, spune că echipa sa încearcă să organizeze noi proteste masive și weekendul următor.

„Palatul lui Putin” – 54 de milioane de vizualizări

Aleksei Navalnîi a fost arestat duminică, 17 ianuarie, când a revenit în Rusia din Germania, unde a fost tratat după otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok.

Navalnîi a ripostat marți prin difuzarea unei video-anchete de aproape două ore, în care a dezvăluit existența unei imense și somptuoase proprietăți care i-ar aparține președintelui Vladimir Putin, la țărmul Mării Negre, și a cărei construcție ar fi costat peste un miliard de euro. Vineri dimineața, videoclipul avea peste 54 de milioane de vizualizări pe YouTube, un record pentru o anchetă a lui Navalnîi.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* „Eram la Scroviștea, cu soțul meu. Stănescu și Dragnea mi-au cerut amnistia și grațierea”. În cartea ei, Dăncilă susține că, dacă ar fi fost la Guvern pe 10 august 2018, represiunea ordonată de Dragnea și Carmen Dan n-ar fi avut loc

4 COMENTARII

 1. Ceea ce este poate CEL MAI ÎNGRIJORĂTOR e faptul că acest (ODIOS!) DICTATOR FASCISTO-BOLȘEVIC a devenit… IDOLUL (!) „OAMENILOR-de-GROTĂ” din TOATĂ lumea (inclusiv Europa – de Est sau de Vest – și chiar… Statele Unite!): NICI ROMÂNIA NU FACE EXCEPȚIE, din păcate!

  • ULTIMA ORĂ:
   Sâmbătă, pe TVR-1 au fost difuzate (la… o-oră-de-vârf, apoi și în reluare!), câteva dintre… CRETINISMELE alea de așa-zise „documentare” cu TEORII-CONSPIRAȚIONISTE: extratereștri veniți de pe… Marte pe Pământ, „oameni-în-negru(-MARȚIENI)” care lucrează mână-n-mână cuuu… „oculta-mondială” (probabil că sunt dintre cei care-l alergau prin București pe Livache Dragnea…) ș.a.m.d.!
   Așa-și îndeplinește funcția de EDUCATOR-al-nației televiziunea… PUBLICĂ/DE-STAT, ce-și zice „națională”, finanțată din banii noștri, de la bugetul Țării: difuzând… MIZERII ANTIOCCIDENTALE/ANTIAMERICANE, comandate și plătite de PUTIN și de chinezi!!!

   DEMITEREA acelei… SUINE (!) din fruntea TVR, SCURSURA aia de Doina Gradea (zisă șiii… „GINGĂȘIA-PORCULUI”!), TREBUIE (!) să devină o PRIORITATE-ZERO pentru Parlamentul României!
   Acum…, CHIAR CĂ-I… „PE-FAȚĂ”: Doina Gradea (numită la conducerea TVR de către… majoritatea P.S.D.-istă din fostul Parlament!) și „echipa” sa sunt… ÎN SLUJBA RUSIEI-PUTINISTE!!!

   S.R.I.-ul ce păzește?!!!
   Dar Parchetul?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.