Aleksei Navalnîi s-a întors în Rusia după 5 luni și a fost arestat de regimul Putin chiar la aeroport

0
1865
Aleksei Navalnîi, oprit și arestat în aeroport

Aleksei Navalnîi (44 de ani), opozantul numărul 1 al lui Vladimir Putin, a ajuns duminică în Rusia, pentru prima dată de când a fost otrăvit, în vara anului trecut. În ultimele 5 luni, mai exact 148 de zile (22 august 2020 – 17 ianuarie 2021), Navalnîi a stat în Germania, la Berlin, unde s-a și recuperat după otrăvirea cu Noviciok.

Deși avertizat că autoritățile ruse îl vor aresta la sosirea în Rusia, Navalnîi nu s-a răzgândit. Urmarea: la Moscova a fost arestat chiar la aeroport, n-a apucat să ajungă acasă. Au fost arestați și 53 de simpatizanți ai săi.

Liderul opoziției anti-Putin din Rusia, Alexei Navalnîi, a revenit duminică la Moscova, în ciuda faptului că autoritățile ruse au anunțat că-l vor aresta și condamna la mai mulți ani de închisoare, conform Reuters, citat de Agerpres.

Serviciul rus al penitenciarelor (FSIN) a confirmat într-un comunicat că Navalnîi a fost arestat pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate. El va rămâne în custodia poliției până la audieri.

Deși era programat să aterizeze pe aeroportul Vnukovo, avionul care venea Navalnîi de la Berlin a fost redirecționat spre alt aeroport moscovit, Șeremetievo. Sute de simpatizanți ai lui Navalnîi îl așteptau pe acesta la Vnukovo. Dintre ei, 53 au fost arestați de poliția rusă.

La aeroportul Șeremetievo, Aleksei Navalnîi a fost reținut la controlul pașapoartelor. Avocata sa a cerut să meargă cu el, dar a fost refuzată. Nici soției nu i-a fost dată permisiunea de a-l însoți. Navalnîi și-a sărutat soția de rămas bun și a plecat cu polițiștii ruși.

Ultima fotografie pe care Navalnîi a mai făcut-o în libertate a fost alături de purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiș:

Aleksei Navalnîi a apucat să facă declarații la aeroport, după aterizare, înainte de a fi arestat. Și-a cerut scuze că au avut de suferit simpatizanții săi, care au fost blocați din cauza măsurilor adoptate de autorități.

„Este o dovadă în plus că lupta trebuie continuată”, a spus el. „Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea”, a declarat opozantul rus.

„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate. Știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”, a spus el. Dar n-a mai ajuns acasă, pentru că la controlul pașapoartelor a fost reținut.

Schimbarea aeroportului, explicată printr-o minciună pe care n-a crezut-o nici echipajul avionului

Schimbarea aeroportului de aterizare, de la Vnukovo la Șeremetievo, a avut un scop precis: să nu fie prezenți susținătorii lui Aleksei Navalnîi la aterizarea și arestarea acestuia. Pilotul avionului a anunțat că nu poate ateriza pe aeroportul Vnukovo din motive tehnice: o altă aeronavă are o defecțiune și este blocată pista de la Vnukovo care era alocată pentru avionul lor.

Toți pasagerii au început să râdă, la fel și comandantul aeronavei. Nimeni n-a crezut eplicația livrată de compania aeriană Pobeda, cea care efectua zborul.

În timpul zborului, însoțitoarele de bord au venit la Navalnîi și i-au cerut să facă un selfie.

Compania Pobeda a comunicat că trei zboruri au fost redirecționate „din motive tehnice”. Avionul în care se afla Navalnîi s-a învârtit în aer în apropiere de Moscova, înainte de aterizare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Șoșoacă a intrat în război și cu familia lui Bogdan Stanoevici! Vrea să oprească incinerarea acestuia, deși familia a stabilit altfel

* Calendarul sinucigaș al conspiraționistului Stanoevici

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here