Panică în avion, deasupra Siberiei: „Aleksei, bea apă! Aleksei, respiră!”. Filmul otrăvirii lui Navalnîi, inamicul lui Putin

0
2444
Aleksei Navalnîi

Cel mai cunoscut opozant al lui Vladimir Putin a fost otrăvit în Rusia, au anunțat autoritățile din Germania. Substanța folosită: Novociok, ca și în cazul Skripal, din Anglia. Europa cere Rusiei să afle vinovații și pregătește noi sancțiuni la adresa Moscovei.

Între timp, jurnaliștii de la BBC au refăcut firul momentelor critice la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi (44 de ani).

Era 20 august și Navalnîi urma să se îmbarce la bordul unei curse a companiei S7, care să-l ducă de la Tomsk (estul Siberiei) la Moscova. Toată dimineața nu a mâncat și nu a băut nimic, în afara unui ceai pe care și l-a cumpărat de la o cafenea a aeroportului Bogașevo, din Tomsk, susține purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiș. 

Un alt pasager al respectivei curse, Ilia Agheev, l-a văzut pe Navalnîi bând ceaiul cu o oră înainte de ora programată pentru decolare. Opozantul zâmbea și glumea cu alți pasageri, care îl recunoșteau.

Orele 8.01 – 8.30 (ora locală). În prima jumătate de oră de la decolare, Navalnîi a început să se simtă rău. Însoțitorii de zbor împărțeau apă pasagerilor, dar el a refuzat-o. Apoi s-a ridicat să meargă la toaletă.

Un alt pasager a încercat să folosească toaleta, dar Aleksei Navalnîi era deja înăuntru de vreo 20 de minute. S-a făcut deja coadă în fața ușii.

„Este vreun medic la bord?”

Ceva mai târziu, în jurul orei 9.00, una dintre stewardese a întrebat la microfon dacă este vreun medic la bord. Ceilalți pasageri au realizat că situația era gravă.

Pilotul a fost informat, iar restul echipajului a încercat să-i acorde primul ajutor lui Navalnîi.

Asistentul său, Ilia Pahomov, a mers pe coridor, cerând ajutor pasagerilor. O femeie, al cărei nume nu este cunoscut, s-a ridicat și a spus că este asistentă medicală.

În următoarea jumătate de oră, ea și însoțitorii de bord s-au străduit să-l țină pe Navalnîi în stare de conștiență, până când pilotul a putut să facă aterizarea de urgență la Omsk, în vestul Siberiei, aproape Munții Urali.

Avocatul Serghei Nejeneț, aflat în avion, a povestit: „La câteva minute de la anunțul prin care se întreba dacă este vreun doctor la bord, Aleksei a început să geamă și să țipe. Stătea întins pe podea, în partea de avion rezervată pentru echipaj. Nu spunea nimic, doar se văita. Apoi a venit asistenta. Nu știu ce făceau, că nu vedeam. Dar i-am auzit cum îi tot spuneau: «Aleksei, bea, bea, Aleksei, respiră!». Când îl auzeam gemând, într-un fel, noi, restul, ne simțeam mai bine, pentru că ne spuneam că cel puțin încă este în viață. La momentul acela nu știam că este Navalnîi”.

Doi dintre colaboratorii lui Navalnîi stăteau în picioare, în preajmă. Unul dintre ei era purtătoarea sa de cuvânt, Kira Iarmiș. „Era foarte nervoasă, iar când a fost întrebată ce s-a întâmplat, a spus: «Nu știu, probabil a fost otrăvit»”, a relatat Serghei Nejeneț.

Echipajul a cerut rapid permisiunea pentru o aterizare de urgență la Omsk, iar aceasta i-a fost acordată imediat, potrivit companiei aeriene.

La ora 9.01, ora Omsk-ului, avionul a aterizat, iar la ora 9.03, echipa medicală a aeroportului era deja la bord.

Avionul a fost realimentat, iar după o jumătate de oră și-a continuat zborul către Moscova.

„Când am aterizat pe aeroportul Domodedovo din Moscova, la bordul avionului au urcat polițiști și oameni îmbrăcați în combinezoane”, a povestit Serghei Nejeneț. „Le-au cerut pasagerilor care aveau locuri în apropierea locului unde stătuse Aleksei să rămână, restul au fost liberi să plece. Aleksei a stat undeva în centrul avionului, pe rândul 10 sau 11”, își amintește avocatul.

Mărturisește că i s-a părut ciudat că a venit poliția la bord. „La acel moment, cazul nu părea de natură penală. Și totuși, era serviciul de securitate”, menționează Serghei Nejeneț.

Tulburare metabolică la Omsk, otrăvire cu Noviciok la Berlin

Timp de două zile, spitalul din Omsk l-a ținut pe Navalnîi în secția pentru intoxicări acute. Inițial, medicii ruși au refuzat să-și dea acordul ca el să fie luat cu un avion medical și dus în Germania, invocând că starea lui este instabilă.

Totuși, la 22 august, Navalnîi a fost transferat la clinica Charité din Berlin, iar după două zile medicii germani au spus că analizele pe care le-au făcut indică o otrăvire cu Noviciok.

Doctorii din Omsk, inclusiv medicul-șef al Spitalului de Urgență nr. 1 și medicul-șef toxicolog, au insistat că nu au fost depistate niciun fel de substanțe otrăvitoare în corpul lui Navalnîi cât timp acesta s-a aflat în grija lor. Ei au indicat ca posibil diagnostic „o tulburare de natură metabolică”.

BBC a solicitat un punct de vedere autorităților medicale din Omsk și detalii despre spitalizarea lui Aleksei Navalnîi, dar nu a primit niciun răspuns.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here