Joe Biden și Senatul SUA, în unanimitate: „Putin este criminal de război”. Kremlinul: „O retorică de neiertat”

0
1423
Joe Biden - Vladimir Putin

S-a trecut linia roșie a cutumelor diplomatice, nu mai există mănuși în dialogul de la distanță dintre America democratică și Rusia tiranică. Senatul SUA și Joe biden l-au declarat pe Vladimir Putin, oficial, „criminal de război”, cu o unanimitate istorică între democrați și republicani. Kremlinul a replicat cu o retorică anchilozată, care se vrea și amenințătoare.

Senatul SUA: „Putin este criminal de război”

Tonul l-a dat, marți, Senatul SUA, care a adoptat în unanimitate o rezoluţie prin care-l condamnă pe preşedintele rus Vladimir Putin drept „criminal de război”. A fost o demonstraţie rară de unitate în Congresul american, profund divizat mai ales după „mandatul Trump” (2017-2021), constată Reuters.

Rezoluţia, introdusă de senatorul republican Lindsey Graham şi susţinută de senatorii ambelor partide, încurajează Curtea Penală Internaţională de la Haga şi alte state să vizeze armata rusă în orice investigaţie a crimelor de război comise în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, a spus, într-un discurs ţinut înaintea votării: „Toţi ne-am unit împreună, în această Cameră, democraţi şi republicani, pentru a spune că Vladimir Putin nu poate scăpa de responsabilitatea atrocităţilor comise împotriva poporului ucrainean”.

Joe Biden: „Putin este criminal de război”

Președintele SUA, Joe Biden, l-a numit miercuri „criminal de război ” pe Vladimir Putin, urmare a invaziei declanșate de dictatorul rus asupra Ucrainei, transmite Reuters.

„Este un criminal de război”, le-a declarat Joe Biden miercuri reporterilor, în timpul unui eveniment la Casa Albă.

Declarația a venit la o zi după votul istorice din Senatul SUA și la un an după ce același Biden îl numea pe Putin, pentru prima dată, „criminal”.

Pe 17 martie 2021, la două luni după ce a preluat funcția de președinte al SUA, Joe Biden a fost întrebat, în cadrul unui interviu acordat ABC News, dacă e de părere că Putin este un „criminal” („killer”). Biden a răspuns: „Da, cred că este”. El a adăugat: „Preţul pe care-l va plăti pentru asta se va vedea curând”.

Preşedintele SUA a mai dezvăluit atunci că i-ar fi spus în faţă lui Putin faptul că acesta „n-ar avea deloc suflet”. Replica lui Putin a fost: „Ne înţelegem noi”.

Declarațiile lui Joe Biden din martie 2021 au venit după publicarea unui raport al serviciilor de informaţii americane, conform căruia Putin s-ar fi aflat în spatele unei operaţiuni destinate influenţării voturilor în favoarea fostului preşedinte al SUA, Donald Trump, la alegerile prezidenţiale din 2020.

Moscova: „E o retorică inacceptabilă și de neiertat”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a reacționat joi la declarația președintelui american Joe Biden, care-l numise pe Vladimir Putin „criminal de război”, relatează Reuters, citând agenția rusă TASS (agenție de stat).

Peskov a spus că declarația lui Biden este „o retorică inacceptabilă și de neiertat”, potrivit TASS.

Anul trecut, reacția Kremlinului a fost similară, dar prima rafală a venit de la preşedintele Dumei de Stat (Camera inferioară a Parlamentului rus), Viaceslav Volodin. Acesta a scris pe Telegram: „A-l califica pe preşedintele Vladimir Putin drept «ucigaş» şi a-l ameninţa că «va plăti» reprezintă un atac împotriva Rusiei. Este o isterie datorată neputinţei. Putin este preşedintele nostru, iar un atac împotriva lui este un atac împotriva ţării noastre. Cu declaraţiile sale, Biden i-a insultat pe cetăţenii ţării noastre”.

Vladimir Putin continuă să susțină legitimitatea intervenției armate în Ucraina și insistă că Rusia își va atinge scopurile. Liderul de la Kremlin nu și-a schimbat nici discursul privind „demilitarizarea” și „denazificarea” Ucrainei.

Forțele ruse atacă însă și zone civile. Potrivit OMS, 43 de spitale au fost bombardate. De asemenea, miercuri a fost bombardat Teatrul din Mariupol, unde se adăposteau până la 1.200 de civili.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

„Vom începe contraofensiva. Vom împinge inamicul peste graniță. Avem nevoie de o înfrângere militară completă a Rusiei”

COMUNICAT: „Putin se confruntă cu demiterea forțată sau cu distrugerea fizică din partea celor din jur”. Tiranul a fost izolat, dictatura sa se apropie de sfârșit. Doar trei oligarhi mai comunică personal cu el. Nici ministrul Apărării nu mai are acces direct la scelerat

Povestea teribilă a unei mame-eroină. Olga avea 12 copii, dar a plecat la război. A murit împușcată de ruși, la 48 de ani. Alți 5 membri ai familiei luptă cu arma în mână

AUDIO. Disperare în armata rusă: „Este un război dat dracului! Avem 80% pierderi. 80%! Pe Arsalan l-au luat fără picioare și un braț. Altuia i-au smuls capul. Dorjik a rezistat, dar este invalid pe viață”

„Cine vine la noi cu sabia, de sabie va muri!” Detașamentul „Azov” l-a ucis pe generalul rus Mitaev – al 5-lea general lichidat de ucraineni în 3 săptămâni de război

* Comandantul Legiunii Naționale Georgiene: „Rusia va înceta să mai existe cu o populație atât de teroristă precum cea de astăzi”

Rușii au suferit o înfrângere cruntă lângă Nikolaev. Au fugit înapoi în Crimeea anexată. „Puteți fi 99% siguri că inamicul nu va fi lăsat să ajungă la Kiev”

„Ce e în neregulă cu armata rusă?” Analiza amiralului Stavridis, ex-comandant NATO: „Rușii se prezintă nu ca o armată sofisticată din Secolul XXI, ci ca o forță brută din Al Doilea Război Mondial. Modernizarea a eșuat”

Ilustru academician rus: „Putin e criminal de război la toate categoriile!” / „Are o imaginație iremediabil bolnvă” / „Nu știe nici cât costă înghețata în țara sa. A cumpărat-o de la o angajată a FSB” / „Armata lui e comandată de un parvenit care n-a slujit-o nici măcar o zi”

Surse militare britanice: armata Rusiei mai are resurse pentru ofensivă „cel mult 14 zile”, după care „forța de rezistență a Ucrainei ar trebui să devină mai mare decât forța de atac a Rusiei”

Putin și Șoigu au ordonat „tăierea totală” a pădurilor și parcurilor din Ucraina, pentru a finanța astfel armata rusă invadatoare

China a luat frica sancțiunilor occidentale, după ce a văzut cum a fost pedepsită Rusia. Xi Jinping ezită să-l ajute pe Putin și și-a pierdut elanul în privința invadării Taiwanului

Panică la Kremlin: Planul A de invazie a expirat, iar un Plan B nu există! În fostul KGB „au loc represiuni”

Ucrainenii l-au lichidat pe odiosul colonel rus Porohnia, „măcelarul din Cecenia”. În 1994-1999 a ucis civili pașnici în războaiele din Caucaz

Putin a fost trădat, în capturarea Ucrainei, chiar de finul său, care a furat un miliard de dolari din banii alocați „activităților subversive”. După eșecul „Coloanei a 5-a”, Medvedciuk a vrut să se sinucidă

Putin e turbat: a destituit deja 8 generali din fruntea armatei și „e furios” pe FSB, care i-a prezentat rapoarte greșite despre puterea Ucrainei. Doi șefi ai agenției sunt în arest la domiciliu

Marele trădător al Ucrainei ar fi agent KGB! Au apărut documentele

Gravida rănită în bombardamentul maternității din Mariupol a murit. Rușii pretindeau că era o actriță ucraineană pusă să joace rolul mai multor victime

AUDIO. Dovada că militarii ruși au primit ordin să omoare civili. „Ni s-a dat porunca să-i f… pe toți, pe toți la rând: civili, copiii nu sunt copii…”

Locuitorii din Donețk sunt obligați să-i închine ode lui Putin. „Ne-ați dat forțe să eliberăm Ucraina de naziști și trădători” / „Noi zdrobim sancțiunile Occidentului prin credința noastră în victoria armatei voastre și a lui Putin”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Cel mai cunoscut lunetist din lume a ajuns în Ucraina să lupte contra rușilor: “Trebuie să ajut”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Putinista Şoşoacă, plasată oficial de Facebook „sub controlul Guvernului rus”. Senatoarea Urlătoare strigă „Neutralitate!”, adică să ieșim din NATO, ca să ne invadeze Rusia când vrea

O rușine mondială: directorul Teatrului Național București, numit recent de ministrul Romașcanu (PSD)! Mircea Rusu se opune solidarizării cu Ucraina, pe motiv că „se știe ce pățesc românii la Cernăuți și Cahul”, iar „ucrainenii ne-au făcut multe rele”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here