Un an de la primul caz de Covid în România. Cine a profitat de criză și cum i-a „produs” virusul pe Șoșoacă și Simion

2
223

În urmă cu exact un an, pe 26 februarie 2020, în România se înregistra primul caz oficial de infectare cu coronavirus. Acesta se producea la peste 3 luni după primul caz descoperit în lume (17 noiembrie 2019 – Wuhan, China) și la 27 de zile după ce OMS declarase Alertă Internațională și Urgență Sanitară Publică.

În România, primul caz a fost la un tânăr de 20 de ani din județul Gorj care intrase în contact cu un italian venit în țară. Bagatelizat inițial de autorități și specialiștii români, virusul provocat între timp, la noi în țară, 791.971 de cazuri oficiale și 20.167 de decese.

Anul scurs a aruncat România, laolaltă cu restul lumii, într-o criză sanitară și economică fără precedent și a schimbat radical stilul de viață al oamenilor.

Apariția coronavirusului a dus România de la o creștere economică de 4,1% în 2019 la o scădere, în 2020, de aproximativ 3,9%. Același fenomen s-a întâmplat în întreaga Europă.

Curentul conspiraționist, coordonat și amplificat profesionist de propaganda rusă, de PSD și de elemente din BOR

Lupta cu virusul a fost îngreunată atât de incapacitatea instituțiilor statului, profund politizate și deprofesionalizate, dar și de activitatea subversivă a mai multor forțe interesate.

Încă din primele zile, mișcarea conspiraționistă a prins aripi. Alimentat profesionist de propaganda rusă, discursul a prins aripi împins de la spate de PSD și de forțe afiliate BOR.

Site-uri cu profil așa-zis ortodox, de care Biserica nu s-a dezis niciun moment, precum și rețele extinse de postaci și chiar televiziuni controlate de oligarhi au propagat mai întâi ideea că virusul nu există, iar pandemia este inventată.

Apoi s-a afirmat că e vorba de o simplă răceală de care Oculta Mondială se folosește pentru a cipa întreaga populație, urmând apoi ca oamenii marcați cu semnul Fiarei să fie teleghidați cu ajutorul antenelor 5G.

PSD a alipit la acest discurs, odată cu instituirea stării de urgență pe teritoriul României (16 martie – 15 mai 2020), teoria instituirii dictaturii personale a „nazistului“ Iohannis. Conform tezei social-democraților, pandemia era, de fapt, o banală gripă pe care Iohannis a folosit-o ca să suprime libertățile, să distrugă economia și să anuleze Constituția, alegerile și orice altă instituție democratică.

Primul deces din cauza Covid, survenit pe 22 martie 2020 – un pacient de 67 de ani, cu boli deosebit de grave –, a născut o nouă teorie: de fapt, virusul n-ar fi mortal și aparținătorii persoanelor decedate ar fi plătiți de spitale ca să declare că rudele lor au murit din cauza virusului.

În timp, teoriile conspiraționiste puse în circulație s-au modificat în acord cu evoluția evenimentelor. Când numărul de îmbolnăviri a devenit prea mare pentru a mai fi negată existența virusului, s-a afirmat că el există totuși, dar e inofensiv. Când și numărul deceselor a devenit prea mare ca să se mai spună că morții sunt inventați, s-a spus că, de fapt, oamenii mor din alte cauze și sunt puși pe seama Covid.

Ultima versiune a acestor teorii cu geometrie variabilă este că vaccinurile apărute nu ne protejează și sunt testate insuficient, populația fiind transformată în cobai de forțe obscure. Oamenilor li se spune să nu se vaccineze pentru că virusul nu e chiar atât de rău, dar vaccinul sigur le va provoca peste 2-3-5 ani boli cumplite.

Epidemia din România a scos la suprafață mâlul societății: extremiști și anarhiști precum Șoșoacă și Simion și-au părăsit băncile din fundul clasei și au ajuns în Parlament

În România, ținta acestor mișcări care au încercat să speculeze deruta și îngrijorarea oamenilor în fața unei situații cu totul noi a fost, la început, destul de neclară. Specialiștii au observat că se încerca antagonizarea populației, crearea unor tensiuni suplimentare și subminarea încrederii în instituții, dar scopul final era, inițial, greu de intuit.

La alegerile parlamentare din 6 decembrie, însă, rezultatele votului au șocat pe toată lumea: în lunile de pandemie, campania conspiraționistă foarte bine țintită și deosebit de agresivă a promovat personaje scoase din joben, scandalagii și extremiști precum Șoșoacă și George Simion.

Periferici până atunci, fără priză la public și cu câțiva prieteni pe Facebook, astfel de oameni au fost foarte puternic mediatizați și prezentați drept salvatorii neamului românesc de la vaccinare și adevărații patrioți în stare să lupte cu Oculta. Discursul a prins la publicul care aderase la campania conspiraționistă, iar AUR – partidul susținut din umbră de agenți de influență ai Moscovei și de foști generali de Securitate și din Armată – a luat 10% în alegeri, aducând discursul extremist în Parlament.

În acest moment, forțele populiste și demagogice în Senat și Camera Deputaților sunt deosebit de puternice, PSD și AUR având împreună peste 40%.

Primele semne încurajatoare: epidemia ar putea fi stăpânită și învinsă până la toamnă

Dincolo de aceste evoluții politice și sociale, în anul scurs de la apariția primului caz de Covid în România au apărut și primele semne încurajatoare. S-au inventat mai multe vaccinuri anti-Covid și a început imunizarea populației. În ciuda faptului că sunt în continuare puternic susținute de propagandă, teoriile conspiraționiste și-au pierdut din priza la public și tot mai mulți oameni vor să se vaccineze.

Au apărut și noi tratamente pentru Covid și sunt motive de optimism, chiar dacă virusul suferă mutații, din care unele par a fi mai periculoase.

Există motive să sperăm că, până la toamnă, o masă critică din populație va fi vaccinată, fiind stopată astfel circulația comunitară a virusului, iar epidemia – încheiată.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Garda lui Șoșoacă la Lupeni: interlopul Paleșică și un ins dubios, care-l amenință pe Cîțu cu pistolul!

VIDEO. Scene grotești cu isterica Șoșoacă la spital. Răcnete tribale către Vlad Voiculescu, Beatrice Mahler și un bodyguard

* Șoșoacă a participat doi ani la hoțiile Guvernului Năstase! A văzut cum „se vinde țara”, dar a tăcut 18 ani. A dat-o afară PDL, în 2005

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here