Virusul nenorocit e aici! Primul infectat din România e un gorjean, care a luat boala de la cei doi italieni, săptămâna trecută

0
2766
Miercuri, 19 februarie: cei doi italieni, în Primăria comunei Drăguțești

Vestea proastă a picat miercuri seară, aproape de ora 23.00: se confirmă, oficial, primul caz de persoană infectată cu coronavirus în România.

Informația a fost confirmată de doi oficiali: Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București, și Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Persoana infectată este un bărbat tânăr din Gorj. Acesta nu se numără printre cei care s-au întâlnit săptămâna trecută cu cei doi italieni aflați în vizită în România și depistați ulterior cu coronavirus: Cesare Emendatori (71 de ani) și prietenul său de 51 de ani. El a luat virusul în mod indirect, fie prin intermediul altei persoane (care, automat, ar fi infectată și ea), fie prin accesarea aceluiași mediu (restaurant, instituție publică, toaletă etc.), în momente diferite.

„Putem confirma: există diagnosticul virusologic pozitiv realizat la Institutul «Matei Balș», confirmat de profesorul Streinu-Cercel. Este vorba de un pacient din grupul de la Gorj”, a spus telefonic Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății Horațiu, la Antena 3.

Se știe că gorjeanul infectat este dintr-o comună în care Emendatori și prietenul său au fost în perioada 18-22 februarie (de marțea până sâmbăta trecută). Cei doi italieni au fost în comunele Bâlteni (satul Peșteana Jiu), Drăguțești și Slivilești, precum și în orașul Târgu-Jiu. De asemenea, ei au aterizat la și au decolat de la aeroportul internațional din Craiova (în județul vecin, Dolj).

În această zona a Gorjului, pe hartă sunt marcate localitățile în care a fost italianul săptămâna trecută: Peșteana Jiu (com. Bâlteni), Târgu-Jiu, Slivilești, Drăguțești

Italienii au circulat cu o mașină închiriată

Cesare Emendatori este căsătorit cu o româncă din satul Peșteana Jiu, comuna Bâlteni, județul Gorj. Atât el, cât și prietenul său (italian și el) s-au simțit rău și au fost depistați cu coronavirus luni, 24 februarie, la două zile după ce au plecat din România.

Cei doi au venit în România marți, 18 februarie, zburând de la Bologna la Craiova, și tot împreună au plecat spre Italia, cu o cursă low cost a companiei Wizz Air, patru zile mai târziu (sâmbătă, 22 februarie).

Cei doi italieni au călătorit în România în interes de afaceri, dar Cesare Emendatori a profitat de ocazie pentru a vizita și rudele soției sale, din satul Peșteana Jiu, comuna Bâlteni, județul Gorj (aproape de Rovinari, pe drumul european care leagă Craiova de Târgu-Jiu).

Cei doi italieni, acum declarați oficial ca fiind infectați cu coronavirus, au fost surprinși de o cameră de supraveghere în urmă cu o săptămână (miercuri, 19 februarie, orele 13.41 – 13.53) la Primăria comunei Drăguțești, din apropiere de Tg. Jiu, unde Emendatori a venit să-și plătească niște taxe, pentru afacerile derulate în localitate.

În cele patru zile cât au stat în România, cei doi italieni au circulat cu o mașină închiriată de la o firmă de specialitate, de lângă aeroportul din Craiova.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Și al doilea italian din Gorj e infectat cu coronavirus!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here