UDMR se pregătește pentru schimbarea guvernării: rupe protocolul cu PSD. Și sondajele au contribuit la decizie

0
2867
Doi PSD-iști: unul român (Liviu Dragnea) și altul maghiar (Kelemen Hunor)

UDMR decide astăzi, în ședința conducerii Uniunii, ruperea protocolului de colaborare cu coaliția guvernamentală PSD-ALDE, semnat în 2016. Este pentru prima oară de la înființare când UDMR rupe un protocol de colaborare politică. O decizie care schimbă jocul politic din România.

Pretextul este escaladarea conflictului privind profanarea crucilor din Cimitirul eroilor români din Valea Uzului, județul Harghita. Dar cum ruperea protocolului are loc cu numai trei zile înaintea alegerilor europarlamentare, motivul poate fi legat de nevoia UDMR de a face pragul de 5%, mai ales că sondajele publicate ieri dau UDMR sub acest prag.

Un alt motiv ar putea fi repoziționarea UDMR față de cele două mari tabere politice din România, PSD-ALDE, respectiv PNL-USR-PLUS. Cum coaliția PSD-ALDE se prăbușește, UDMR caută o poziție favorabilă pentru a negocia cu cei care se pregătesc să preia guvernarea – PNL-USR-PLUS.

Cimitirul discordiei

Liderii UDMR au luat decizia ruperii protocolului după ce autoritățile judiciare au început joi percheziții în Harghita în cazul profanării crucilor eroilor români din Cimitirul eroilor din Valea Uzului.

UDMR reclamă existența unei duble măsuri a autorităților române în scandalul cimitirului. Mai precis, liderii maghiari sunt nemulțumiți că autoritățile judiciare nu au declanșat cercetări și față de decizia Primăriei Dărmănești, județul Bacău, de a amplasa crucile eroilor români pe locul în care UDMR susține că ar exista rămășițele militarilor maghiari.

UDMR a asigurat o majoritate parlamentară alături de PSD și ALDE la voturile critice după alegerile din 2016, în special modificarea Codurilor penale și a legilor justiției.

CITIȚI ȘI:

* Scrisoarea Andreei Răducan către români. „Haideți cu toții la vot! Să alegem înțelept, să nu mai tolerăm hoția și minciuna!”

„Vă rog din suflet să mergeți la vot!” – „ultima dorință” a lui Victor Rebengiuc, la 86 de ani, în fața a zeci de mii de oameni, în Piața Victoriei

Dosarul de la DIICOT al lui Vâlcov strânge lațul pentru șefa Adina Florea de la SS-Gestapo! Protocolul „sifonat” lui Vâlcov e coșmarul vieții ei

Claudiu Manda – un habarnist populist, candidat PSD la europarlamentare (Pamflet)

SUPERB: „Waza! Waza!”. Deținuții din Madagascar l-au „ușurat” de bani pe Radu Mazăre

„Arătați cam întristat, domnu’ Gâdea”. Până și mama lui Radu Mazăre a remarcat penibila jelire a unui mare infractor

Fotografia care o definește pe Carmen Avram. Și vorbele nerușinate ale propagandistei PSD

„Atâta ne mai lipsește, ca un infractor condamnat pentru fraude la referendum să fie candidat la Președinție”

Iohannis: „Ce obrăznicie din partea CNA!” / „E jalnică încercarea PSD de a boicota referendumul”

Barometrul IMAS la prezidențiale: Iohannis are mai mult decât Tăriceanu, Ponta și Dragnea la un loc!

Trădare sau prostie? Dăncilă îi lasă în ofsaid pe Dragnea și Tăriceanu: va vota la referendumul lui Iohannis!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here