Claudiu Manda – un habarnist populist, candidat PSD la europarlamentare (Pamflet)

1
3088
Claudiu Manda, eurodeputat
Claudiu Manda invită 30 de senatori PSD să petreacă o mică vacanță la Strasbourg pe banii europenilor în mijlocul sezonului de shopping

Un pamflet de Vladimir Mnteanu

Într-un interviu recent publicat de fițuică locală online (http://www.oltenianews.com/claudiu-manda-patriot-in-europa/) arvunită până la ultimul bit de PSD, onor candidatul PSD Claudiu Manda, cunoscut mai mult sub cognomenul de „Olguțul, soțul Olguței”, oferă proștilor care încă „îndrăznesc să creadă” o mostră de mizerabil populism amestecat cu afirmații de habarnist în cele despre drepturile și obligațiile României ca stat membru al Uniunii Europene.

Cu gura plină de enormități, tovarășul candidat Claudiu Manda promite alegătorilor că, înainte de toate, „va lupta la Bruxelles pentru înlăturarea dublului standard” cu care România, chipurile, ar fi tratată de Uniunea Europeană. „Tratamentul preferențial este o idee la care trebuie să se renunțe”, zice soțul Olguței, dar nu oferă nici măcar un cuvințel prin care să demonstreze că România ar fi fost nedreptățită de Uniunea Europeană.

Să-i oferim tovarășului candidat un exemplu de tratament preferențial, de data aceasta în adevăratul sens al cuvântului, pe care-l aplică Uniunea Europeană. Cui îl aplică? României! Astfel, conform datelor oferite de Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman (AM POCU) din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE), „România beneficiază în cadrul Programului Operațional Capital Uman 2014-2020 de o alocare totală de 4,326 miliarde de euro. Programul stabilește prioritățile de investiții, obiectivele specifice și acțiunile asumate de România în domeniul resurselor umane, pentru a contribui la reducerea disparităţilor de dezvoltare economică şi socială dintre România şi statele membre UE”. Până în septembrie 2018, Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capital Uman, din cadrul MFE, semnase contracte de finananțare în valoare totală de 2,1 miliarde euro.

Curat tratament preferențial, coane Claudiule!

Olguța, Olguțul și Daddy

Tovarășul Olguțu’ – pardon, Manda – le mai zice alegătorilor că „vrem ca drepturile și obligațiile să fie aceleași pentru toate statele. Aici mă refer, bineînțeles, și la imixtiunea altor state sau ale Uniunii în sine doar în afacerile interne ale unui singur stat”.

La ce fel de „imixtiuni” ale Uniunii se referă candidatul PSD? Cumva la declarația comună din ianuarie 2018 a președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și prim-vicepreședintelui instituției, Frans Timmermans, în care aceștia își exprimă „îngrijorarea față de evoluțiile recente din România privind modificarea legilor justiției și la amendamentele aduse Codurilor penale, care sunt dezbătute în Palament”?

Sau oare tovarășul candidat PSD Manda vorbește despre scrisoarea de avertisment trimisă Guvernului Dăncilă, în toamna anului 2018, de Comisia Europeană, prin care România era atenționată că este în pericol să piardă fonduri europene de circa 800 de milioane de euro pentru neîndeplinirea unor ținte de contractare? Sau tov. Claudiu ne povestește despre declarația preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din decembrie 2018, prin care acesta avertiza că, deși România este „din punct de vedere tehnic foarte bine pregătită” să deţină şefia Consiliului Uniunii Europene, „Guvernul de la Bucureşti nu a înţeles pe deplin ce înseamnă să prezidezi ţările UE, iar disputa politică internă a României înseamnă că ţara ar putea să nu pară o entitate unită pe scena europeană”?

Se constituie în „imixtiune în afacerile interne ale României”, pentru tovarășul candidat PSD Manda Claudiu, faptul că în februarie 2019, trei oficiali din Comisia Europeană au semnat și trimis o scrisoare-avertisment Ministerului Fondurilor Europene, prin care atenționau că „OUG 114/2018 conţine modificări legislative care contravin recomandărilor specifice făcute de Comisia Europeană în ceea ce priveşte modalitatea de verificare a eligibilităţii cheltuirii banilor europeni”?

Sau este imixtiune faptul că eforturile disperate, ilegale și imorale făcute de Guvernul Dăncilă și majoritatea PSD-ALDE din Parlament de a-l salva pe Dragnea Liviu de pușcărie au determinat Comisia Europeană să avertizeze sever România, în aprilie 2019, și să solicite țării noastre revenirea pe calea unui proces de reformă în Justiţie corect, fără măsuri care ar provoca un grav regres în privinţa statului de drept?

Nene Claudiule, astea nu-s imixtiuni, bre, sunt doar supărările provocate de gașca voastră de la PSD partenerilor europeni din cauză de „Salvați Daddy de pușcărie!”, neicușorule!

În interviul publicat în fițuica online de partid, tovarășul candidat PSD Manda Claudiu caută să se arate mare iubitor de mineri, deh, nostalgii iliesciene din adolescență, și ne zice că va „marja foarte mult pe o temă care are mai multe avantaje, și anume energia pe bază de cărbune și mineritul”. Nea Claudiu se bagă-n seamă cu un domeniu despre care habar nu are și face dovadă că nu a încercat nici măcar să se folosească de ajutorul banalului „Goagăl” pentru a afla minimal cam cum stau lucrurile în mineritul românesc.

Eleganță și rafinament

Îl informăm pe tov. Manda că o simplă căutare cu nea „Goagăl” i-ar fi oferit posibilitatea să lectureze un Raport din 2014 al GreenPeace România intitulat „Costul cărbunelui în România”, document în care, printre altele, ni se spune:

 • „Principalele motive de închidere a minelor au fost valoarea redusă a cărbunelui produs şi costurile ridicate de producţie, cauzate de tehnologia învechită de extracţie, lipsa investiţiilor pentru eficientizare, costurile tot mai ridicate pentru conformarea cu standardele de mediu şi cererea internă scăzută de cărbune”.
 • „În 2007, România a comunicat Comisiei Europene intenţiile sale să acorde ajutor de stat către compania Naţională a Huilei (CNH) pentru a acoperi diferenţa între costurile de producţie şi venituri”.
 • „Comisia Europeană a aprobat extinderea subvenţiilor până în 2011, care era atunci data-limită pentru terminarea tuturor subvenţiilor pentru cărbune în toate ţările europene. Cu toate acestea, data-limită a fost extinsă cu mai mult de 7 ani pentru a ajuta statele membre să rezolve problemele sectorului într-o manieră prudentă şi acceptabilă social”.
 • „Huila românească are un conținut caloric mediu de 3.650 kcal/kg, iar lignitul României are o valoare calorică relativ redusă, de 1.650 şi 1.950 kcal/kg, în comparaţie cu Cehia, dar şi cu Germania. Ambele (huila şi orto-lignitul) au tendinţa să se fărâmiţeze când sunt aduse la suprafaţă, ceea ce face ca transportul pe distanţe lungi să fie neeconomic”.
 • „Măsura finală a competitivității lignitului este dată de costul combustibilului pentru producereaa energiei electrice de către termocentrala pe lignit. Acest cost este mai mare pentru energia electrică pe lignit produsă în România decât în Germania şi mult mai mare decât în Cehia. Pe lângă valoarea calorică redusă a lignitului din România, se adaugă și ineficiențele termocentralelor românești pe lignit”.

Îi recomandăm tovarășului candidat să caute Raportul GreenPeace România și să lectureze mai ales partea cu propunerile de reformă energetică făcute de organizație, poate i se luminează mintea cu idei ceva mai bune, gen „creșterea surselor regenerabile și nepoluante de energie”, decât aberația cu resuscitarea cadavrului mineritului românesc.

Să-i mai povestim lu’ mandea despre Acordul de la Paris în domeniul schimbărilor climatice, semnat la 22 aprilie 2016 și ratificat de Uniunea Europeană la 5 octombrie 2016, a cărui aplicare presupune, printre alte măsuri, și renunțarea la energia produsă pe bază de cărbune, cu termen orientativ de timp anul 2030? Inutil!

Coane Claudiule, cum să-ți zic, să înțelegi mai bine? Vorbești prostii, bibicule!

Restul interviului publicat de fițuica locală online de partid cu tovarășul Manda Claudiu, candidat PSD la europarlamentare, conține același rahat cu apă rece vânturat până la epuizare de Dragnea-Boss, gen „nu suntem printre cele mai înapoiate țări ale UE, asta e doar conspirația unor jurnaliști, formatori de opinie și a unor persoane importante care au anumite interese” etc.

Într-un singur loc are dreptate tovarășu’, anume când spune:  „E nevoie de patrioți adevărați care să apere interesele țării și ale cetățenilor ei!”

Da, avem nevoie de patrioți în Parlamentul European, și nu de patri(h)oți în Europa!

În concluzie, mergeți la vot și votați candidații cu adevărat patrioți, adică pe cei care nu au furat, nu au jefuit și nu au batjocorit țara asta!

Alte comentarii de VLADIMIR MUNTEANU:

* Papa Francisc în România – o vizită istorică și o palmă peste obrazul ierarhilor BOR

* PSD izolat în UE, Dragnea părăsit de amicii din Justiție. Începutul sfârșitului pentru dictatura lui Daddy?

1 COMENTARIU

 1. Claudiu Manda mason nu era
  Sportul minții îl miştocarea
  Elitele virtual vorbe năduf
  Omul simplu era un păcătui
  Şi devenea o biată surcea
  Cafea şi ceai la cafenea.

  Voi vota pe Cento Zagaris Serbia
  Unde amnistia e parte din Grecia
  Şi grațierea vorbe bune din Ceres
  Dar ordonanțe şi corupție perpedes
  Nu visez şi sigur nu M.A.I. creez
  După Patriciu şi Adamescu
  Frați americani din une Iliescu.

  Vocea ploilor merge la suflet stins
  Doamna mea ajunge la 90 ani vis
  Pornirea vremii mi se face dinadins
  M-a prins regul şi sunt nins
  Voi merge spre anii de mai bine
  Visez baclavale şi ninsori cu pâine.

  Urgia domnului cu preş la gât
  Eu un drum nu lung mi-am voit
  Visul face anii armură de oțel
  Lojile copiilor sunt un mare țel
  Prin lume de umblăm degeaba
  Face nimeni rabie şi mers rahia.

  Cento Zagaris Serbia

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.