Demisia generalului Viktor Gulevici (52 de ani), șefului Statului Major General și prim-viceministru al Apărării în Belarus, a stârnit o adevărată revoluție în rândul militarilor din țara sa. Aceștia nu vor să intre sub nicio formă în luptă împotriva Ucrainei, ca să ajute în acest sens trupele rusești de ocupație.
Situația este chiar mai gravă: ofițerii belaruși își părăsesc masiv patria, împreună cu familiile lor. Este vorba atât despre cei din armată, cât și despre cei din Ministerul Afacerilor Interne, informează site-ul Obozrevatel.com.
Publicația a mai aflat – pe surse – un lucru șocant: pentru a preîntâmpina noi revolte în armata Republicii Belarus, dictatorul Aleksandr Lukașenko i-a cerut de urgență sprijin sceleratului de la Kremlin, Vladimir Putin. Acum, în lipsa ofițerilor fugari, armata belarusă este plină de comandanți trimiși de la Moscova!
Sursa publicației Obozrevatel.com, familiarizată cu situația din cadrul trupelor belaruse, a declarat: „Pe fondul zvonurilor despre posibilitatea trimiterii Forțelor Armate ale Republicii Belarus în Ucraina, în unități separate, staționate în zona orașului Brest, au loc «revolte condiționate», în timpul cărora personalul militar și ofițerii își exprimă refuzul de a merge în Ucraina. Au devenit tot mai frecvente și cazurile de plecare din țară a ofițerilor Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu familiile lor. Comandanți și ofițeri superiori sunt trimiși de la Moscova pentru a stabiliza situația din forțele armate din Belarus”.
Debutul revoltei s-a produs la 3 martie, cînd o coloană întreagă de militari din Belarus s-a oprit în apropierea satului Mihailo-Koțubinskoe, regiunea Cernigov, refuzând să se deplaseze mai departe pe teritoriul ucrainean. Ofițerii superiori alergaseră atunci fără folos pe lângă subordonații lor pentru a-i determina să execute ordinele președintelui Lukașenko. Acea situație nemaiîntâlnită a culminat cu demisia generalului-maior Gulevici, care a atras după ea fuga ofițerilor din calea războiului.
Invadatorii ruși au încercat alte metode de a-l atrage pe Lukașenko de partea lor. Au bombardat câteva așezări din țara sa, cu populație de sub 100 de locuitori, după ce și-au poziționat avioanele în spațiul aerian al Ucrainei. Scenariul a eșuat, fiind repede devoalat de autoritățile de la Kiev.
Federația Rusă pare neputincioasă în a-i convingă pe belaruși să i se alăture în tentativa de a acapara Ucraina. Aceștia au aflat despre dezastrul înregistrat pe front de armata Kremlinului, care – conform Kievului – a pierdut până acum peste 12.000 de oameni și mii de echipamente militare.
Unul dintre motivele pentru care trupele lui Lukașenko nu vor să devină inamicii Ucrainei este slaba lor pregătire și numărul mult mai mic de personal. În 2017, spre exemplu, personalul din Forțele Armate ale Belarusului era de doar 48.000. În comparație, Ucraina are 159.000 de militari activi, ocupând locul 36 în lume.
Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, se orientează spre atragerea de „voluntari” din Orientul Mijlociu. A declarat oficial, într-o ședință a Consiliului de Securitate de la Moscova, că 16.000 de luptători vor să vină în așa-numitele „republici populare” din Donețk și Lugansk pentru a participa la războiul împotriva Ucrainei. El s-a oferit să transfere militanților pro-ruși sisteme de apărare aeriană și sisteme de rachete antitanc.
Vladimir Putin a aprobat imediat această idee, cerând ca mercenarii să fie ajutați să ajungă în „zona de luptă”. „Dacă vedeți că există oameni care vor să vină pe bază de voluntariat ca să ajute oamenii care locuiesc în Donbass, trebuie să-i întâlniți la jumătatea drumului și să-i ajutați să treacă în zona de război”, le-a transmis dictatorul de la Kremlin oficialilor din Apărare.