Armata rusă a făcut „progrese minime” peste weekend și „este foarte improbabil să-și fi atins obiectivele fixate pentru această dată”, anunță luni dimineața Ministerul Apărării din Marea Britanie, în buletinul său zilnic de informații despre războiul din Ucraina. Invadatorii au suferit pierderi teribile în primele 11 zile ale invaziei și acum se concentrează, scrie sursa citată mai sus, pe atacuri asupra țintelor civile și militare din orașele ucrainene.
Principalele motive ale eșecului armatei ruse, a explicat pentru BBC amiralul Sir Toni Radakin, șeful Statului Major al Forțelor Armate Britanice, sunt rezistanța ucraineană puternică și sprijilul logistic foarte slab al invadatorilor, care par prost organizați.
În weekend, menționează buletinul informativ al armatei britanice, rușii au atacat aerian, dar și cu artileria de la sol, orașele Harkov, Mikolaev, Cernihiv și în mod special Mariupol.
Sir Radakin a menționat că „vedem o remarcabilă ripostă atât din partea armatei ucrainene, cât și a civililor”, dar trebuie să ne așteptăm că va fi „o luptă lungă și dură” cu invadatorii ruși.
Lovituri asupra infrastructurii de comunicații. Se încearcă ruperea locuitorilor de sursele lor de informare
Serviciile britanice de informații confirmă că duminică rușii au lovit turnul TV din Harkov, ceea ce a dus la suspendarea transmisiunilor. Este o lovitură similară celei aplicate turnului de televiziune din Kiev pe 1 martie, ceea ce este semnul că „Rusia încearcă probabil să lovească infrastructura de comunicații a Ucrainei, pentru a reduce accesul locuitorilor la surse de informații și știri de încredere”.
Accesul cetățenilor ucraineni la internet a fost deja puternic perturbat ca urmare a „pagubelor colaterale produse de atacurile Rusiei asupra infrastructurii”, raportează serviciile britanice. În weekend au fost întreruperi ale internetului în Mariupol, Sumi, Kiev și Harkov.
Loviturile par să vină mai degrabă din disperarea pe care o dă neputința. În aceeași intervenție la BBC, șeful armatei britanice a explicat: „Să coordonezi acțiunea combinată a mai multor arme este incredibil de complicat. Rusia n-a mai făcut așa ceva de la Al Doilea Război Mondial încoace. Vedem că au eșuat să coopereze într-un mod competent”, iar acest lucru a avut „un impact asupra moralului combatanților”.
We’re seeing Russia failing to operate „in a competent fashion… and that is impacting on morale”
Chief of the Defence Staff Admiral Sir Tony Radakin on the Russian convoy stuck outside Ukrainian capital Kyiv
#Raworth https://t.co/RnGpWs5DK4 pic.twitter.com/8V5yDR4SpC— BBC Politics (@BBCPolitics) March 6, 2022
Forțele „care au condus lupta pentru Rusia au suferit pierderi pur și simplu teribile”
Un amănunt foarte important punctat de Sir Tony Radakin este că forțele din primul eșalon combatant, „care au condus lupta pentru Rusia, au suferit pierderi pur și simplu teribile”.
De ce este relevant acest detaliu: armata rusă este foarte inegală în instruire și echipare.
În primul eșalon se află militarii profesioniști, celebrii kontraktniki. În eșaloanele doi și trei urmează militarii în termen și rezerviștii. Aceste ultime două categorii sunt slab instruite și motivate. Pe măsură ce primul eșalon înregistrează pierderi (despre care comandantul armatei britanice spune că au fost „teribile” în primele 11 zile), cei din eșaloanele doi și trei sunt aduși să umple golurile rămase. Dar soldații în termen și rezerviștii nu sunt foarte bine instruiți și nici n-au chef să lupte, așa că nivelul de combativitate al unităților scade, iar efectivele devin eterogene.
Într-o analiză publicată în 2020, Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) menționa că e vorba de 410.000 de militari sub contract și 260.000 de soldați în termen. Aceștia din urmă fac stagiul militar 12 luni. Recruții în termen alcătuiesc circa 25% din forțele armatei ruse chiar și în unitățile de comando, elita armatei ruse (Spetznaz).
Având în vedere că de curând au fost piratate site-uri strategice ruse, e de înțeles de ce au fost sincope în comunicare și nu e deloc de mirare că rușii au răspuns în acest fel. Era singurul răspuns logic posibil.
„Ai nostri”,ce fac pentru anihilarea ologarhilor rusi de pe la noi? Guvernantii lui Iohannis,VECHI PRIETEN cu oligarhul rus ,AGENT FSB,RENATO USATAI,prin prietenul sau din tinerete,sibian ca si el, Michael Shmidt,nu scot un cuvant despre blocarea afacerilor prietenilor lui putin din tara noastra,caci sunt bagati si ei,pesedeii peneleii,pana in gat in afaceri cu ei!!Au fost in inspectie la vama Siret,cu baronasul lui basescu,flutur,NU SA AJUTE,CI SA FACA BAIE DE MULTIME LA TEVEURILE LOR,ARUNCAND UN „MULTUMESC” CELOR CARE ,DIN BANII LOR ,AJUTA NON STOP REFUGIATII !!Pentru astia merita ,oare sa mori,intr-un razboi?? Intreb si eu,pe onoratii ziaristi liberi,caci nu am vazut nicio stire despre ipocritii lui iohannis de la inceperea razboiului de catre putin ,in Ucraina!!Chiar,asa,pupat toti in „Piata Independentii”??