Șantajul primitiv al lui Putin la adresa Europei: de la 1 aprilie, ori ruble, ori adio petrol și gaze! E încălcat contractul care prevede că plata se face doar în euro sau dolari

1
4049
Putin s-a lăudat că europenilor "le va îngheța coada de frig la iarnă ca lupului din poveste". Dar UE și-a văzut de treabă și în perioada următoare prețul gazului se va reduce de peste două ori

Vladimir Putin a aruncat încă o dată la gunoi cu toate documentele semnate de Rusia, somând Europa, printr-un decret emis joi, 31 martie, ca începând de a doua zi, 1 aprilie, să plătească în ruble gazele. Pretenția Moscovei încalcă flagrant contractul semnat cu europenii, care prevede că plata se face exclusiv în euro sau dolari.

Statutul de paria și de bandit al lumii pe care și l-a câștigat Rusia s-a consolidat joi. Președintele Putin a semnat un decret conform căruia chiar de a doua zi cumpărătorii străini trebuie să plătească gazul rusesc în ruble, amenințând că vor fi întrerupte contractele dacă nu se întâmplă acest lucru, scriu Reuters și BBC.

Cu doar o zi înainte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului anunța că modificările privind plata în ruble a gazului nu vor intra în vigoare imediat

Întreaga poveste pare să reconfirme că la nivelul conducerii Rusiei lucrurile au luat-o razna. În urmă cu câteva zile, rușii au dat primul semnal, avertizând că Europa va trebui să cumpere gazele în ruble. Bazându-se pe contractele cu Moscova, recunoscute pe plan internațional, conducătorii guvernelor europene au răspuns că nu se pune problema de așa ceva pentru că, potrivit înțelegerii în vigoare, plata se face exclusiv în euro sau dolari.

În cursul zilei de miercuri, Guvernul Rusiei a dat înapoi și un purtător de cuvânt a revenit și a spus că subiectul plății în ruble a gazelor va reveni la un moment dat în actualitate. Se lăsa astfel de înțeles că, atunci când vor expira actualele contracte, Rusia va avea pretenția ca următoarele înțelegeri să fie modificate. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, declarase că noile reguli de plată nu vor intra în vigoare de la 31 martie, deoarece „plata și livrările sunt un proces care se prelungește în timp”.

Analiștii s-au grăbit, exact ca și în preajma invaziei din Ucraina, să răsufle ușurați și să concluzioneze că n-a fost decât un bluf al rușilor, care au testat reacția Europei și care nu se pot lipsi, de fapt, de banii veniți din vânzările de gaze.

„Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate – adică contractele existente vor fi reziliate“

Doar că, nici 24 de ore mai târziu, în cursul zilei de joi, Putin a emis pe neașteptate un decret care prevede că livrările de gaze vor fi oprite dacă începând de a doua zi clienții Gazprom nu plătesc în ruble. „Pentru a cumpăra gaze naturale rusești, ei (cumpărătorii – n.r.) trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci rusești. Din aceste conturi se vor face plățile pentru gazul livrat, începând de mâine (1 aprilie – n.r.). Dacă aceste plăți nu vor fi efectuate, vom considera acest lucru o neplată din partea cumpărătorilor, cu toate consecințele care decurg de aici. Nimeni nu ne vinde nimic pe gratis și nici noi nu vom face acte de caritate – adică contractele existente vor fi reziliate”, a proclamat președintele rus.

Afirmațiile lui Putin sunt, din nou, destinate în primul rând poporului rus și grupurilor de conspiraționiști pe care Rusia le-a cultivat cu grijă în ultimii 8 ani în rândurile țărilor europene atacate prin războiul hibrit. În mod evident, nici până acum gazul rusesc n-a fost gratis, ba dimpotrivă, plătit la prețuri tot mai mari. Plata se făcea în euro și dolari.
Conform Interfax, Putin a amintit că blocarea activelor pe care le are Banca Centrală a Rusiei în Rusia și Uniunea Europeană este o amenințare la adresa veniturilor în valută din exporturile de gaze.

Încă o decizie pe care Putin pare s-o fi luat singur și prin surprindere

În stilul deja binecunoscut, în timp ce declara că Rusia își va respecta obligațiile asumate în toate contractele, Putin expunea exact ideile contrarii: „Contractele existente pentru furnizarea de gaze vor fi reziliate dacă cumpărătorii din țările «neprietenoase» nu respectă noile condiții de plată“.

Rusia asigură circa 33% din gazul consumat de Europa. Acum, Putin folosește această pârghie pentru a reacționa în fața sancțiunilor impuse de Occident după invadarea Ucrainei.
Însă modul în care se iau deciziile la Kremlin arată din nou dezacord și nesincronizare între Putin și oamenii săi. O situație similară s-a întâmplat la invadarea Ucrainei. Surse din cercul puterii de la Moscova au relatat că miniștrii habar n-au avut că pe 24 februarie urma să înceapă atacul.

Toată lumea era la curent cu faptul că Putin va ordona, foarte probabil, o operațiune militară în Ucraina, dar se credea că va fi un atac limitat, în zona de est a țării, respectiv în Donbass. Când au descoperit că s-a pornit o invazie pe scară largă a întregii Ucraine, miniștrii au fost șocați și îngroziți, pentru că și-au dat seama ce sancțiuni urmau să se abată asupra Rusiei.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Trompetele Rusiei pregătesc circul anti-Zelenski în Parlament. Șoșoacă și Coarnă s-au ploconit la Ambasada Rusiei, AUR dă comunicate ultimative

* Rușii au mințit din nou: nu se retrag din regiunea Kiev, ci atacă violent capitala Ucrainei. Lupte grele la Kiev și Cernihiv

* Fost comandant NATO: „Cât timp Putin se află la Kremlin, nu poate exista pace în Europa“. Generalul britanic consideră retragerea rușilor de lângă Kiev “o recunoaștere a eșecului”

* „În apropierea biroului președintelui Zelenski s-au tras 4 focuri de armă. Rușii nu încetează să încerce să-l asasineze”

* „Durii lui Putin” i-au otrăvit pe negociatorii ucraineni și pe Abramovici! „Nu exista intenţia de a ucide, a fost doar un avertisment”

VIDEO. Discursul istoric al lui Joe Biden în Polonia. „Ucraina nu va fi niciodată a Rusiei, nu vă temeți!” / „Voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru!”

„Șoigu e în stare critică din cauza otrăvirii ordonate de Putin!” Ministru interimar la Apărare a fost numit un general de 73 de ani, veteran al războiului din Afganistan

VIDEO. „Măcelarii” ceceni din Mariupol sunt conduși de ucigașul lui Boris Nemțov, opozantul rus asasinat în 2015 la comanda lui Putin

Al 7-lea general rus căsăpit de ucraineni într-o lună de război. Generalul Rezanțev era „comandantul de aur al Kremlinului”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară” – analiza profesorului Galeotti, expert în Rusia lui Putin

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Deportări ca pe vremea lui Stalin: ucrainenii sunt duși de ruși pe insula Sahalin din Extremul Orient, în Pacific!

Un militar rus s-a înfuriat pe comandantul său și a trecut cu tancul peste el! Brigada condusă de colonelul Medvedev pierduse 50% din personal pe frontul ucrainean

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Senatorul Lavric, lider AUR: „Depinde cine va câștiga, Putin sau globaliștii. Se vrea distrugerea națiunilor creștine”. Rusia devine astfel, din agresor, un erou care luptă pentru libertate

* Radu Banciu, declaraţii scandaloase despre naţionala feminină a României: “În Iran cred că primeau 225 de lovituri de bici, de căciulă. Aici au fost primite cu îmbrățișări”

* 40 de filiale PNL (din 49) vor să-l schimbe pe Cîțu cu premierul Ciucă la șefia partidului, după numai 6 luni de când a fost ales

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here