„Durii lui Putin” i-au otrăvit pe negociatorii ucraineni și pe Abramovici! „Nu exista intenţia de a ucide, a fost doar un avertisment”

0
4543
Roman Abramovici și participanții la o rundă de negocieri ucraineano-ruse

Rușii au confirmat încă o dată, la nivel statal, că metoda lor favorită de asasint este otrăvirea. În deceniile post-sovietice au exersat-o pe opozanții politici (gen Navalnîi) și pe „defectorii” care s-au refugiat în străinătate, mai ales în Marea Britanie (Litvinenko, Skripal etc.). Acum, brusc, otrava i-a vizat pe negociatorii ucraineni și pe oligarhul Roman Abramovici, care s-a implicat în negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia.

Membri ai delegației ucrainene care participă la negocierile cu Rusia, dar și oligarhul Roman Abramovici ar fi fost vizați de o tentativă de otrăvire, scrie The Wall Street Journal. Informațiile au fost confirmate și de o anchetă a grupului de investigații Bellingcat.

Tabăra dură de la Moscova

Negociatorii ucraineni și Abramovici ar fi început să aibă simptome după o întâlnire la Kiev, la începutul lunii martie, la câteva zile după declanșarea invaziei ruse în Ucraina. Abramovici s-a implicat intens într-o mediere a conflictului și a avut mai multe deplasări, făcând naveta între Moscova și Ucraina.

Presupusa tentativă de otrăvire este pusă pe seama unor lideri din tabăra dură de la Moscova, care vor să saboteze negocierile de pace, au declarat persoane care cunosc bine situația, citate de Wall Street Journal.

Simptomele acuzate de Abramovici și de cel puțin doi membri ai delegației de negociatori ucraineni sunt:

  • ochi roşii;
  • lăcrimare constantă şi dureroasă;
  • exfolierea pielii de pe faţă şi de pe mâini;
  • Abramovici și-ar fi pierdut chiar vederea pentru câteva ore (potrivit unei surse citate de Wall Street Journal).

Roman Abramovici şi negociatorii ucraineni, printre care se numără și Rustem Umerov (parlamentar tătar din Crimeea), se simt mai bine acum, iar viața nu le este pusă în pericol, susţin persoanele citate de Wall Street Journal.

Abramovici confirmă că a avut simptome

Un purtător de cuvânt al miliardarului rus Roman Abramovici a confirmat, potrivit BBC, că oligarhul rus a avut simptome ale unei posibile otrăviri, după discuțiile de la Kiev, de la începutul acestei luni.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care s-a întâlnit cu Abramovici, nu a fost afectat. Purtătorul de cuvânt al lui Zelenski a declarat că nu are informaţii despre vreo suspiciune de otrăvire, precizează Wall Street Journal.

Experţi occidentali care au analizat incidentul susţin că este dificil de determinat dacă simptomele au fost provocate de un agent chimic sau biologic sau de un tip de atac cu radiaţie electromagnetică, susţin persoanele citate de Wall Street Journal.

Investigaţia a fost efectuată Hristo Grozev, un jurnalist din cadrul grupului Bellingcat, cel care a ajuns la concluzia că o echipă de la Kremlin l-a otrăvit pe politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi cu un agent neurotoxic în 2020.

Grozev a declarat că a văzut imaginile cu efectele atacului asupra lui Abramovici şi a negociatorilor ucraineni, dar că o prelevare de probe nu a putut fi efectuată la timp în oraşul Lvov, pentru că aceștia se grăbeau să ajungă la Istanbul.

Până când o echipă din Germania, cu expertiza necesară, să fi putut efectua această examinare, trecuse deja prea mult timp pentru ca otrava suspectată să poată fi detectată, a precizat Hristo Grozev. „Nu exista intenţia de a ucide, a fost doar un avertisment”, este concluzia la care a ajuns bulgarul.

Pe de altă parte, jurnalistul Shaun Walker de la The Guardian citează o sursă potrivit căreia cei trei au primit tratament și s-au refăcut la o clinică din Istanbul.

Noaptea de 3 spre 4 martie: victimele au consumat doar apă și ciocolată

„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegației care a participat la negocierile de pace dintre Ucraina și Rusia în noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici”, a transmis, pe Twitter, grupul de investigații.

Bellingcat a oferit detalii: „Abramovici, împreună cu un alt antreprenor rus, a participat la negocieri alături de deputatul ucrainean Rustem Umerov. Runda de negocieri din după-amiaza zilei de 3 martie a avut loc pe teritoriul ucrainean și a durat până în jurul orei 22.00. Trei membri ai echipei de negociere s-au retras apoi într-un apartament din Kiev și în cursul nopții au avut primele simptome – între care inflamații ale ochilor și ale pielii și dureri acute la nivelul globilor oculari. Simptomele nu s-au atenuat până dimineața. A doua zi, grupul de negociatori a plecat cu mașina de la Kiev la Lvov, în drum spre Polonia, și apoi spre Istanbul, pentru a continua negocierile informale cu partea rusă. Simptomele au dispărut treptat în cursul săptămânii următoare”.

Cei trei bărbați cărora le-a fost rău consumaseră doar ciocolată și apă în orele dinaintea apariției simptomelor. Un al patrulea membru al echipei, care a consumat și el aceste produse, nu a avut simptome, precizează Bellingcat.

Porfirină, organofosfați sau substanțe biciclice

Doi experți consultați de Bellingcat și un medic susțin că simptomele ar fi putut fi provocate de porfirină, organofosfați sau substanțe biciclice.

Experții au declarat că doza și tipul de toxină folosită au fost probabil insuficiente pentru a provoca leziuni care să pună viața în pericol și, cel mai probabil, au fost menite să sperie victimele, nu să provoace sechele permanente.

Pe de altă parte, agenția germană DPA, preluată de Agerpres, amintește că un alt membru al delegaţiei ucrainene la negocieri, Denis Kireev, a fost omorât prin împuşcare la Kiev, pe 5 martie, în circumstanţe care rămân neclare. Asasinarea lui Kireev a avut loc la două zile după otrăvirea lui Abramovici, a lui Umerov și a altui negociator ucrainean.

Conform informaţiilor apărute iniţial în presă, Kireev ar fi spionat pentru Rusia, dar ulterior i-au fost aduse onoruri oficiale ca membru al serviciului de informaţii al armatei ucrainene, care a murit în misiune.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

VIDEO. Discursul istoric al lui Joe Biden în Polonia. „Ucraina nu va fi niciodată a Rusiei, nu vă temeți!” / „Voi, poporul rus, nu sunteți dușmanul nostru!”

„Unitatea de elită a armatei lui Putin a fost îngropată și practic a încetat să mai existe”. Armata 1-a de tancuri fusese înființată de Stalin în 1943

„Șoigu e în stare critică din cauza otrăvirii ordonate de Putin!” Ministru interimar la Apărare a fost numit un general de 73 de ani, veteran al războiului din Afganistan

VIDEO. „Măcelarii” ceceni din Mariupol sunt conduși de ucigașul lui Boris Nemțov, opozantul rus asasinat în 2015 la comanda lui Putin

Al 7-lea general rus căsăpit de ucraineni într-o lună de război. Generalul Rezanțev era „comandantul de aur al Kremlinului”

„La Kremlin se formează un pluton de execuție circular, toți cei prezenți își îndreaptă armele unii spre alții. Regimul Putin se clatină pentru prima oară” – analiza profesorului Galeotti, expert în Rusia lui Putin

Anunț oficial al NATO: Rusia a pierdut 40.000 de oameni în Ucraina – morți, răniți, prizonieri și dispăruți în luptă (21% din totalul efectivelor)

VIDEO. Un batalion din Belarus a „dezertat” de la Lukașenko și luptă alături de ucraineni, împotriva invadatorilor ruși

AUDIO. Generalul rus care ucide civili în Mariupol: „De ce nu e mutilat încă? De ce n-are urechea tăiată? De ce nu șchioapătă acest bastard?” / „Să fie găsit la reanimare și să i se împingă o sticlă spartă de bere! Puneți totul pe seama boschetarilor!”

Medic faimos despre Putin: „Trăim lângă un câine turbat. Nu trebuie să-l tachinăm, ci să devenim urgent atât de puternici, încât să nu ne mai fie frică de el”

Deportări ca pe vremea lui Stalin: ucrainenii sunt duși de ruși pe insula Sahalin din Extremul Orient, în Pacific!

Putin își pregătește buncărul pentru atac nuclear. „Există centre de control subterane pentru a gestiona atât țara, cât și trupele, închise la câteva zeci de metri adâncime. Un oraș întreg”

Un militar rus s-a înfuriat pe comandantul său și a trecut cu tancul peste el! Brigada condusă de colonelul Medvedev pierduse 50% din personal pe frontul ucrainean

Rușii rânjesc cinic, amintindu-le polonezilor că le-au ucis președintele în 2010, dar și ofițerimea în 1940: „Vino la Smolensk, vorbim”

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

Germania va apăra și România cu scutul antirachetă pe care-l va cumpăra din Israel. Protejate vor fi și Polonia, şi ţările baltice

Senatorul Lavric, lider AUR: „Depinde cine va câștiga, Putin sau globaliștii. Se vrea distrugerea națiunilor creștine”. Rusia devine astfel, din agresor, un erou care luptă pentru libertate

Codruța Kovesi, activitate intensă la Parchetul European. Peste 500 de anchete, cu daune de 5,4 miliarde de euro. Câte dosare sunt din România

Șoc în fotbal: Italia, campioana Europei, eliminată acasă de Macedonia de Nord! Al doilea Mondial consecutiv fără cvadrupla campioană a lumii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here