Pentru a captura Kievul, Putin mobilizează tot ce are mai sângeros: Gărzile cecene și cele moscovite, Grupul Wagner, un detașament și o brigadă din Siberia

0
5136
Tancuri abandonate de militarii ruși / FOTO: Alexander Ermocenko - Reuters

Dictatorul criminal Vladimir Putin a ajuns la fundul sacului. Nu mai are militari cu care să formeze un eșalon de asalt asupra capitalei Ucrainei, Kiev, cu singură excepție, avertizează colonelul ucrainean Viktor Kevliuk, într-un interviu acordat publicației Novosti Vremia.

Expertul de la Centrul pentru Strategii de Apărare susține că sceleratul de la Kremlin, fost colonel KGB, a fost nevoit să-și adune ultimele trupe lângă Kiev, compuse din:

  • Garda Națională Rusă din Groznâi (Cecenia) – „măcelarii” lui Ramzan Kadîrov;
  • Garda Națională Rusă din Moscova;
  • detașamentul Kuzbass (Kemerovo);
  • Divizia 98 Aeropurtată și Brigada separată de pușcași marini (155 OBRMP) – ambele din Extremul Orient, cu baza la Vladivostok;
  • compania militară privată Wagner (Grupul Wagner).

„Kievul rămâne ținta principală a războiului declanșat de Kremlin”

Novosti Vremia: Ce ne puteți spune despre situația de pe front? Câtă putere are inamicul?

Col. Viktor Kevliuk: Ministerul Apărării vede 15 vehicule blindate de transport de trupe BTG (grupuri tactice de batalion – n. red.) lângă Kiev, 3 lângă Cernigov, 17 lângă Herson și 3 lângă Mariupol. Lângă Sumî și Harkov, inamicul este într-o asemenea disperare, încât își va veni în fire de-abia peste câteva zile. Mai detaliat, Kievul rămâne ținta principală a războiului declanșat de Kremlin. Cele mai mari evenimente ar trebui să fie așteptate pentru locuitorii din Gostomel (2 BTG), Bucha (3 BTG), Borodianka (3 BTG), Sîtniakov (2 BTG), Borispol (4 BTG), Brovarov (2 BTG). Reînvierea ostilităților va avea loc în raioanele Vîșgorod, Gostomel, Irpin, Stoianka.

Novosti Vremia: În ce constă BTG?

Col. Viktor Kevliuk: BTG-ul rusesc este format dintr-un batalion convențional de pușcă motorizată în componență deplină, care este întărit de un batalion de artilerie, o companie de tancuri, o baterie de obuziere, o companie de recunoaștere, o baterie de artilerie antiaeriană, un pluton MANPADS (rachete sol-aer portabile, arme ghidate amenințătoare pentru aeronavele care zboară la joasă înălțime, cum ar fi elicopterele – n. red.), chiar și în lucruri mărunte – săpători, medici, logistică, REB (război electronic), ATGM (arme antitanc). Adică, BTG a fost creat pentru o sarcină tactică specifică. Tot acest mare dispozitiv are o frecvență principală și o frecvență de rezervă. Cum a spus liderul lor de la Ministerul de Externe? „Nenorociți”? În acest caz, avea dreptate. Dar nu despre acestea. Este necesar să vorbim despre BTG și cei care le formează. Numărul unei astfel de formații este de până la 1.000 de oameni, dintre care aproximativ 250-300 se luptă, sunt susținuți cu foc de încă 350-400, iar restul sunt servitori. Armata ucraineană a fost capabilă să învingă așa ceva nu o singură dată și să facă asta cu entuziasm.

„Cei din trupele Wagner nu sunt supra-oameni, ci mercenari obișnuiți, mai bine pregătiți decât cei pe care i-am transformat deja în îngrășăminte”

Novosti Vremia: Și explicații despre frecvența comunicării? Există, de asemenea, dovezi că, în unele locuri, comandamentul rușilor a pierdut contactul cu unitățile.

Col. Viktor Kevliuk: Există diferite opțiuni de organizare a comenzii și controlului trupelor, iar baza materială a acestei organizații este sistemul de comunicații. Construcția sa este o reflectare a moralității manageriale a unității: sistemul ierarhic de comunicare (după cum vedem din documentele rusești capturate) mărturisește fără echivoc opinii învechite cu privire la comandă și control. Lipsa de încredere a comandanților în subordonați le paralizează inițiativa și face imposibilă formarea de contacte orizontale. Adică, diviziunile din partea de jos nu au posibilitatea deplină de a se sprijini reciproc. În astfel de condiții, probabilitatea de a pierde comunicarea este mult mai mare, deoarece suprimarea unei frecvențe de către unitățile noastre de război electronic paralizează controlul întregului BTG.

Novosti Vremia: Cel mai mare pericol pentru capitală vine din vest?

Col. Viktor Kevliuk: Pentru a captura Kievul, se formează un grup de asalt, care include unități ale Gărzii Ruse (Groznîi), al 27-lea detașament al SPP Kuzbass (Kemerovo), al 604-lea centru GNL al Gărzii Ruse Vitiaz (Moscova) și compania militară privată (PMC) „Liga” (fostul „Wagner”, au un rebranding acolo). Adică, inamicul nu mai are trupe din care să formeze un eșalon de asalt. În această afacere, aruncă la înaintare forțele polițienești, completate în general de o companie privată. Cei din PMC-uri nu trebuie considerați un fel de supra-oameni, ci mercenari obișnuiți, mai bine pregătiți decât cei pe care i-am transformat deja aici în îngrășăminte.

Col. Viktor Kevliuk

„În luptele pentru aeroportul din Lugansk, parașutiștii din Lvov bătuseră deja 98 de divizii aeropurtate, inclusiv în luptă corp la corp”

Col. Viktor Kevliuk: În apropiere de Irpen, Bucha și Gostomel, au mai fost remarcate vehicule blindate de transport de trupe din Divizia 98 Aeropurtată și 155 OBRMP (brigadă separată de pușcași marini, cu sediul în orașul Vladivostok – n. red.). Aceste unități militare erau situate în afara teritoriului Ucrainei ca rezerve, adică acesta este ultimul „castravete” despre care am vorbit zilele trecute. Trebuie să vă reamintesc că în luptele pentru aeroportul din Lugansk, parașutiștii din Lvov bătuseră deja 98 de divizii aeropurtate, inclusiv în luptă corp la corp. După ce trupele noastre au părăsit aerodromul complet distrus, rușilor le-a fost frică să meargă acolo timp de 2-3 zile. În căldura verii anului 2014, acolo au murit ruși răniți, abandonați fără apă și fără îngrijiri medicale. Acum se va întâmpla același lucru. Singura diferență este că parașutiștii din Ivanovo (oraș din Rusia – n. red.) abandonați de ai lor vor îngheța. Prezența marinarilor din Vladivostok sugerează că totul, mai mult sau mai puțin pregătit pentru luptă, a fost adus în Ucraina. Aș înțelege folosirea marinarilor în Marea Kiev (face referire la fluviul Nipru, care străbate Kievul – n. red.), dar în Irpen?! De asemenea, inamicul nu a renunțat încă la speranța de a obține un succes în apropiere de Cernigov, unde vor opera până la 3 vehicule blindate de transport de trupe BTR în zonele Semenovka, Mena, Bobrovița. Scopul acțiunii este intrarea în Kiev dinspre est.

„Rușii au stocuri uriașe de arme și echipamente militare încă din perioada sovietică, dar trebuie să ținem cont de starea tehnică a acestora. Fără echipaj, orice unitate este doar o anumită cantitate de metal”

Novosti Vremia: Garda Naţională Rusă are experienţă de luptă? Câte rezerve le-au rămas rușilor?

Col. Viktor Kevliuk: Voi răspunde de la final: analiza imaginilor satelitare realizată de Pentagon arată că gruparea de invazie a angajat toate forțele disponibile pentru operațiune și nu are rezerve. În ceea ce privește Garda Națională Rusă: fostele trupe ale Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse au acumulat o oarecare experiență în timpul ostilităților din Caucaz, dar această experiență este specifică. În esență, prin formarea forțelor de securitate, Garda Rusă nu poate îndeplini pe deplin sarcinile forțelor de apărare.

Novosti Vremia: Dar echipamentul rușilor?

Col. Viktor Kevliuk: Forțele Armate ale Federației Ruse au stocuri uriașe de arme și echipamente militare încă din perioada sovietică, dar trebuie să ținem cont de starea tehnică a acestor stocuri. Amintiți-vă că, fără echipaj, orice unitate este doar o anumită cantitate de metal. Pierderile inamicului sunt publicate pe resurse oficiale, așa că nu ne oprim aici. Toți cei care urmăresc cursul războiului au văzut deja videoclipul eșalonului rusesc cu vehicule civile în diferite scopuri, cu marca de identificare Z. Acest lucru trebuie înțeles astfel: pierderile de vehicule de uz general au atins un astfel de nivel încât acestea nu pot fi acoperit prompt prin transfer din adâncurile teritoriului rus. Așadar, sub masca atracției pentru taxe de testare, au fost confiscate mașini în zonele de frontieră – din economia națională. S-ar putea să greșesc în privința temeiului legal pentru o astfel de scutire.

„Starea morală și psihologică a inamicului se apropie de nivelul «îmbrățișării și plânsului»”

Novosti Vremia: Și cu alte zone cum rămâne?

Col. Viktor Kevliuk: Lângă Sumî și Harkov, inamicul a pierdut inițiativa, încearcă să pună ordine în formațiunile de luptă, să compenseze cumva pierderile și să reia ofensiva către Kiev de-a lungul autostrăzii Harkov – Poltava – Kiev. La sud-est de Harkov, a apărut o nouă direcție de acțiune, către Izium. Orașul este aproape complet distrus. Subdiviziunile celui de-al 2-lea AK (corp de armată – n. red.) al teroriştilor de la Lugansk se grăbesc să ajungă acolo de la Severodoneţk. Scopul este de a tăia OTU Sever (formația operațională-tactică ucraineană – n. red.) și de a dezvolta o ofensivă pe Nipru. Datorită faptului că în JFO (Operațiunea Forțelor Comune din Donbass – n. red.) luptele sunt conduse de doi Eroi ai Ucrainei, sunt calm în privința acestui sector al frontului.

Novosti Vremia: Vă rog să completați tabloul.

Col. Viktor Kevliuk: Încercările agresorului de a sparge apărarea noastră în zonele Staromlinovka și Zachatovka s-au încheiat cu retragerea lor în direcția Liubimovka. Inamicul este activ în zona Mariupol, suferă pierderi, dar continuă să atace. Întârzierea generală a științei militare nu-i permite să aplice cele mai noi tactici, așa că lupta se desfășoară după principiul „cu orice preț”. Inamicul a concentrat cea mai mare grupare în direcția Taurida (17 vehicule blindate de transport de trupe). Ca în general în acest război, este foarte greu de înțeles acțiunile comandamentului militar rus. Se pare că principiul concentrării eforturilor pe direcția principală a fost uitat acolo sau nu a fost cunoscut deloc. Prin urmare, situația stă așa: Nikolaev – până la 2 BTG, Voznesensk – până la 2 BTG, Zaporoje – până la 4 BTG, Mariupol – până la 3 BTG. Belgorod-Dnestrovski, pentru BTG, este evident o greșeală, aceasta nu este deloc direcția corectă de acțiune și nu există niciun inamic în acea zonă. Activitatea de refacere a pistei aerodromului Melitopol vorbește despre concentrarea eforturilor pe direcția Zaporoje-Dnepr și pe direcția Mariupol. Au târât chiar și un tren blindat. Nu întrebați dacă, în acest context, cavaleria ar trebui să aștepte. O astfel de formație operațională ne permite să ne apărăm eficient și să provocăm pierderi semnificative inamicului. Partea rea: inamicul va continua să domine aerul și să bombardeze întregul teritoriu al Ucrainei cu rachete de croazieră. Partea bună: starea morală și psihologică a inamicului se apropie de nivelul „îmbrățișării și plânsului”. Între opțiunile de „așezați-vă și supraviețuiți” și „înaintați și muriți”, tot mai mulți militari ruși aleg o a treia cale – captivitatea. Se predau trupelor ucrainene. Și aceasta este alegerea corectă.

„Forțele grupării invadatoare sunt încă semnificative, acțiunile lor dând însă toate semnele inconsecvenței și administrării defectuoase”

Novosti Vremia: Ce se poate spune până la urmă despre armata rusă?

Col. Viktor Kevliuk: Inamicul a introdus în operațiune aproape toate forțele și mijloacele disponibile, are o rezervă de aproximativ 9.000 de baionete, pe care le va folosi acolo unde va obține cel mai mare succes (și acest lucru nu se va întâmpla, Forțele Armate ale Ucrainei nu vor fi permite). Forțele grupării invadatoare sunt încă semnificative, acțiunile lor dând însă toate semnele inconsecvenței și administrării defectuoase. Problemele logistice nu au fost rezolvate, ceea ce afectează negativ starea fizică și psihică a agresorului. În general: evaluarea grupării rusești de aproximativ 90 de vehicule blindate de transport de trupe, făcută de Statul Major, este corectă. Deja, în Ucraina, 80 de BTG-uri în direcții diferite – eliminate în diferite moduri, undeva în jur de 10 (doar în jetoane), alte 30 – la nivelul de „mamă, du-mă acasă”. Desigur, toate acestea par neuniforme, ceea ce este de fapt benefic pentru Forțele Armate ale Ucrainei. Aproape că am uitat: un „zaporebrik” (meme apărut în limba ucraineană în 2014 odată cu începutul agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei în Donbass – n. red.) nu a învățat niciodată să lupte în grupurile tactice de brigadă. Criza gândirii militare, probabil.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Rusia intră în incapacitate de plată la mijlocul lunii viitoare. Economia e în pragul colapsului, Banca Națională impune restricții drastice. Disperați, rușii încearcă să-și vândă petrolul cu discount de 20%

* Tancurile rusești devin „frigidere de 40 de tone” sub valul de frig care cuprinde Ucraina. La Harkov, temperaturile vor coborî la -20°C. Moralul trupelor e puternic afectat

* Directorul CIA: Putin și-a bazat decizia de a ataca Ucraina pe 4 presupuneri, toate false. Invazia nu merge cum se aștepta, iar „acum e supărat și frustrat”

Documente secrete capturate de ucraineni arată premeditarea crimelor făcute de ruși: bombardarea de brutării, fabrici, piețe, stații de cale ferată și de autobuz

Petrolul, cărbunele și gazele rusești – interzise în SUA! Joe Biden: „Dăm o nouă lovitură puternică maşinii de război a lui Putin”. Și Marea Britanie va renunța la resursele rusești

Planul în 6 puncte al lui Boris Johnson pentru a-l pune pe Putin cu botul pe labe. Posibil și punctul 7: embargo total pe gazele și petrolul din Rusia

Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

VIDEO. Jefuitorii caselor abandonate sunt legați de stâlpi, cu pantalonii în vine, și bătuți cu nuiele, în orașele ucrainene aflate sub asediul rușilor

Cea mai frumoasă poveste de război. Un puști de 11 ani a parcurs singur 1.300 km prin Ucraina, până la granița cu Slovacia, cu un rucsac în spate și un număr de telefon scris pe mână

VIDEO. Garda Națională Rusă, măcelărită la intrarea în Harkov. „Nimeni nu ne va impune dictatura sa!” / „Acest om a venit să «denazifice» Ucraina și acum zace sub zăpadă”

VIDEO. Putin și-a măsluit întâlnirea cu stewardesele de la Aeroflot, pentru a arăta că stă aproape de oameni, nu ascuns într-un buncăr! Propaganda Kremlinului a suprapus filmări diferite

DOCUMENT. Militarii ruși morți în Ucraina trebuie aruncați în gropi comune din Belarus! Semnat: adjunctul ministrului Apărării din Rusia

Șeful Statului Major General al Armatei din Belarus și-a dat demisia, refuzând să-și trimită trupele să lupte în Ucraina

Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov despre fostul său prieten: „Putin e criminal de război, Rusia e țară agresoare!”

„WANTED: MORT SAU VIU”. Recompense pe capul sceleratului Putin, de la un rus exilat în SUA și un ucrainean fugit din Donbass

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

„Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

Avertismentul dat de Putin la Summit-ul NATO de la Bucureşti, pe care nimeni nu l-a luat în seamă în 2008: ”Ucraina nu este un stat!”

Declarații oribile ale lui Daniel Pancu, mare admirator al lui Kadârov: „În Cecenia poți să omori femeile oricând! Ei își păstrează niște tradiții, pe care noi le-am pierdut”

* Sondaj INSCOP: Putin trage în jos și partidul rusofil AUR – 3,5 procente pierdute într-o lună! PSD scade constant, PNL crește spectaculos, USR crește ușor

Abuz grav al Guvernului: a închis „din greșeală”, timp de 18 ore, un site pro-occidental, pe motiv că ar fi pro-rus! Concluzia: nimeni nu e vinovat

Proiect de lege: în „situație de criză”, toți bărbații între 18-60 de ani pot fi încorporați. Armata primește puteri sporite

„Fiica vitregă” a lui Marcel Vela, numită șefă la Ariile Naturale Protejate. Mama ei vrea să construiască microhidrocentrale într-o arie protejată

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here