Petrolul, cărbunele și gazele rusești – interzise în SUA! Joe Biden: „Dăm o nouă lovitură puternică maşinii de război a lui Putin”. Și Marea Britanie va renunța la resursele rusești

0
547
Joe Biden

Președintele Joe Biden a anunțat marți interzicerea importurilor rusești de petrol, gaze naturale și cărbune în SUA. Decizia administrației de la Washington va avea efect doar în ceea ce privește petrolul, dat fiind că 8% din țițeiul importat de SUA provine din Rusia. În schimb, SUA importă din Rusia cantități mici de cărbune, iar gaze naturale – deloc.

Președintele SUA, Joe Biden, le-a spus marți jurnaliştilor acreditați la Casa Albă (și, prin ei, poporului american, cu bătaie spre întreaga planetă): „Interzicem toate importurile de petrol şi gaz rusesc. Aceasta înseamnă că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în porturile americane, iar poporul american va da încă o lovitură puternică maşinii de război a preşedintelui rus Vladimir Putin”.

După acest anunţ, cotaţia barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului, cu livrare în luna mai, a urcat cu 5,4%, până la 129,91 de dolari. Duminică seara, preţul barilului de ţiţei Brent din Marea Nordului crescuse până la 140 de dolari, în apropiere de maximumul istoric de 147,50 dolari, atins în luna iulie 2008.

În 2021, SUA a importat din Rusia, în medie, peste 20,4 milioane de barili de ţiţei şi produse rafinate pe lună, reprezentând aproximativ 8% din importurile de combustibil lichid al Washingtonului.

Liderul de la Casa Albă a spus că interdicția va avea un preț pentru SUA, dar legiuitorii din Congres sunt uniți în a acționa.

Joe Biden: „Am spus că apărarea libertății va costa, ne va costa și pe noi în SUA. Războiul lui Putin face rău familiilor americane la pompă. De când a început Putin comasarea militară de la granița ucraineană, prețul combustibilului în America a urca cu 75 de cenți per galon. Cu această acțiune, va crește și mai mult”.

Joe Biden s-a adresat și companiilor americane de petrol și gaze, spunând că războiul și impactul acestuia „nu sunt o scuză pentru a exercita creșteri excesive ale prețurilor, exploatând consumatorul american”. Liderul SUA a recunoscut însă că firmele „sunt un exemplu” prin retragerea voluntară din Rusia, fără a fi fost obligate s-o facă.

Wasgington-ul a luat această decizie unilateral, fără aliații europeni, din cauza dezacordului dintre statele europene cu privire la interzicerea aprovizionării cu gaze naturale din Rusia. Țările UE sunt mult mai dependente de importurile rusești de petrol și gaze decât Statele Unite.

Mai mult de o treime din gazul european provine din Rusia. Comisia Europeană a anunțat marți că va reduce dependenţa UE de importurile de gaze naturale ruseşti cu două treimi în acest an.

Marea Britanie va elimina treptat importurile de petrol până la sfârșitul anului 2022

Guvernul britanic plănuiește să renunțe treptat la importurile de petrol și gaze până la sfârșitul acestui an. Anunțul a fost făcut de secretarul britanic pentru afaceri, Kwasi Kwarteng.

Perioada de tranziție până la sfârșitul lui 2022 va da „timp mai mult decât suficient” pieței, afacerilor și lanțurilor de aprovizionare pentru a înlocui importurile rusești, care reprezintă 8% din cererea britanicilor, potrivit secretarului britanic pentru afaceri.

„Guvernul va lucra cu companiile printr-un nou grup de lucru privind petrolul, pentru a le sprijini în folosirea acestei perioada pentru găsirea de surse alternative. Marea Britanie este un producător semnificativ de petrol și produse petroliere, plus că deținem rezerve considerabile. Dincolo de Rusia, marea majoritate a importurilor noastre vin de la parteneri de încredere, precum SUA, Olanda și statele din Golf. Vom lucra cu ei în acest an pentru a securiza mai multe surse. Piața a început deja să ostracizeze petrolul din Rusia, aproape 70% din această resursă nefiind cerută pe piață. În cele din urmă, deși Marea Britanie nu este dependentă de gazele naturale rusești – 4% din stocurile noastre –, analizez opțiuni pentru a încheia achiziția total”, a declarat Kwasi Kwarteng pe Twitter.

Dependența țărilor europene de gazul rusesc

(în funcție de ponderea gazelor din Rusia în totalul energiei consumate)

Ungaria este cea mai dependentă țară europeană de resursele energetice rusești, conform clasamentului realizat de CNN pe baza datelor Eurostat. 25% din energia consumată în Ungaria  se bazează pe gazele naturale importate din Rusia.

În Slovacia, acest indicator este de 22%, în Republica Moldova – de 17% , Austria – 15%, Germania – 14%.

Potrivit acestui clasament, România se află pe locul 17, cu o dependență de 7% față de gazele importate din Rusia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Proiect de lege: în „situație de criză”, toți bărbații între 18-60 de ani pot fi încorporați. Armata primește puteri sporite

* Planul în 6 puncte al lui Boris Johnson pentru a-l pune pe Putin cu botul pe labe. Posibil și punctul 7: embargo total pe gazele și petrolul din Rusia

* Ucraina îi amenință pe Putin și pe lacheii săi că vor sfârși ca Eichmann (spânzurat) sau ca Bin Laden (împușcat). „Vom veni după voi! Nu vă veți putea ascunde nici în buncărul din Urali!”

* VIDEO. Jefuitorii caselor abandonate sunt legați de stâlpi, cu pantalonii în vine, și bătuți cu nuiele, în orașele ucrainene aflate sub asediul rușilor

Cea mai frumoasă poveste de război. Un puști de 11 ani a parcurs singur 1.300 km prin Ucraina, până la granița cu Slovacia, cu un rucsac în spate și un număr de telefon scris pe mână

VIDEO. Garda Națională Rusă, măcelărită la intrarea în Harkov. „Nimeni nu ne va impune dictatura sa!” / „Acest om a venit să «denazifice» Ucraina și acum zace sub zăpadă”

VIDEO. Putin și-a măsluit întâlnirea cu stewardesele de la Aeroflot, pentru a arăta că stă aproape de oameni, nu ascuns într-un buncăr! Propaganda Kremlinului a suprapus filmări diferite

DOCUMENT. Militarii ruși morți în Ucraina trebuie aruncați în gropi comune din Belarus! Semnat: adjunctul ministrului Apărării din Rusia

Șeful Statului Major General al Armatei din Belarus și-a dat demisia, refuzând să-și trimită trupele să lupte în Ucraina

Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov despre fostul său prieten: „Putin e criminal de război, Rusia e țară agresoare!”

„WANTED: MORT SAU VIU”. Recompense pe capul sceleratului Putin, de la un rus exilat în SUA și un ucrainean fugit din Donbass

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

„Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* Avertismentul dat de Putin la Summit-ul NATO de la Bucureşti, pe care nimeni nu l-a luat în seamă în 2008: ”Ucraina nu este un stat!”

Declarații oribile ale lui Daniel Pancu, mare admirator al lui Kadârov: „În Cecenia poți să omori femeile oricând! Ei își păstrează niște tradiții, pe care noi le-am pierdut”

* „Fiica vitregă” a lui Marcel Vela, numită șefă la Ariile Naturale Protejate. Mama ei vrea să construiască microhidrocentrale într-o arie protejată

Abuz grav al Guvernului: a închis „din greșeală”, timp de 18 ore, un site pro-occidental, pe motiv că ar fi pro-rus! Concluzia: nimeni nu e vinovat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here