Ofensiva rusă pare blocată. Ucrainenii anunță că au distrus zeci de elicoptere noaptea, pe un aeroport lângă Herson, și au recucerit o localitate ucigând doi colonei ruși

0
6767
Imagini cu tancuri și mașini blindate rusești distruse sau capturate date publicității de forțele ucrainene după bătăliile din weekend

Invazia rusă a Ucrainei pare să se fi împotmolit de tot. Kievul anunță că, în noapte de duminică spre luni, un atac-surpriză asupra unui aeroport de lângă Herson a dus la distrugerea a zeci de elicoptere rusești. Lângă Harkov, un contraatac al armatei ucrainene s-a soldat cu recucerirea unei localități și uciderea a doi locotenent-colonei ruși.

Până acum, armata ucraineană pretinde că au fost uciși 11.000 de militari ai invadatorilor. Peste weekend, rușii n-au făcut niciun progres teritorial semnificativ, iar șeful armatei britanice a vorbit la BBC, pentru prima oară, despre posibilitatea ca Ucraina să poată câștiga, totuși, acest război care părea inițial imposibil de dus.

Surse militare de la Pentagon (SUA), citate de NBC, afirmă că, în acest moment, Putin are în Ucraina peste 95% din totalul forțelor combatante de care dispune. Cu toate acestea, progresele sunt modeste, iar pierderile foarte mari, inclusiv în oameni și materiale.

Tanc rusesc T-72 distrus lângă Mariuopol. Fotografia le aparține celor din Regimentul Azov

Experți chestionați de publicația britanică Daily Mail afirmă că pierderile armatei ruse “încep să devină nesustenabile”.

După un al doilea weekend, de la începutul invaziei, marcat de lupte crâncene, Rusia pare blocată. Forțele invadatoare continuă să încerce încercuirea Kievului, capitala Ucrainei, dar acest lucru nu s-a petrecut deocamdată. Sunt bombardate cu furie Mariupol, Cernihiv, Mikolaiv și Harkov, dar progrese la sol n-au fost făcute.

Forțele ucrainene au proclamat că au reușit să distrugă în noaptea de duminică spre luni, într-o operațiune specială, circa 30 de elicoptere rusești surprinse la sol, care tocmai fuseseră aduse pe Aeroportul Hornobaivka, lângă Herson.

În dimineața zilei de luni a fost recucerit orașul Șuhuiv, în apropiere de Harkov, iar în timpul bătăliei pentru localitate au fost uciși doi locotenent-colonei care conduceau trupele rusești din zonă, Dmitri Safronov și Denis Glebov.

Vehicule blindate rusești abandonate

Conform datelor furnizate de armata ucraineană, rușii au pierdut în primele 11 zile de luptă circa 1.000 de vehicule blindate, 290 de tancuri, 68 de elicoptere și 46 de avioane.

Observatorii independenți sunt mai reținuți față de acest bilanț, spunând că pierderile rușilor sunt totuși mai mici. Dar – spune Franz-Stefan Gady, expert de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice – „oricum situația devine încet-încet nesustenabilă pentru Rusia”.

Tanc rusesc abandonat după ce a fost avariat și s-a împotmolit lângă Mariuopol. FOTO: Regimentul Azov

Cum forța de invazie mobilizată de Putin este aproape toată implicată deja în Ucraina (95% din totalul trupelor și echipamentelor, conform americanilor), este improbabil ca alte întăriri care să revigoreze atacul să mai poată veni prea curând.

Experții atrag însă atenția că posibila înfrângere a Rusiei nu înseamnă automat victoria Ucrainei. În ciuda pierderilor masive, armata lui Putin a reușit să captureze teritorii-cheie, mai ales în sudul Ucrainei. La rândul lor, ucrainenii s-au dovedit până acum feroce în defensivă, dar rămâne de văzut dacă au și capacitatea de a contraataca și împinge armatele rusești înapoi, peste granițe.

Vehicul blindat de infanterie distrus într-o ambuscadă lângă Mariupol. FOTO: Regimentul Azov

În weekendul trecut par să se fi produs și alte schimbări. La negocierile purtate în Belarus, rușii au acceptat pentru prima oară să discute despre încetarea focului, cu condiția ca Ucraina să accepte anexarea Crimeei la Rusia și să recunoască independența celor două regiuni separatiste din Donbass.

Kievul a refuzat oricum aceste pretenții, dar noua versiune a acestora este minimalistă față de cele pe care le-a avut Putin până acum câteva zile, când încă se mai credea stăpân pe situație, și în care cerea capitularea Ucrainei, numirea unui nou Guvern pro-rus, „denazificarea”, predarea actualilor conducători unor tribunale „de război” rusești, renunțarea la intenția de a adera la NATO și UE etc.

Moscova a făcut o nouă mișcare de PR: a adus autocare în preajma orașelor asediate și le cere locuitorilor atacați de armata sa să se evacueze în Rusia!

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Garda Națională Rusă, măcelărită la intrarea în Harkov. „Nimeni nu ne va impune dictatura sa!” / „Acest om a venit să «denazifice» Ucraina și acum zace sub zăpadă”

* VIDEO. Putin și-a măsluit întâlnirea cu stewardesele de la Aeroflot, pentru a arăta că stă aproape de oameni, nu ascuns într-un buncăr! Propaganda Kremlinului a suprapus filmări diferite

* DOCUMENT. Militarii ruși morți în Ucraina trebuie aruncați în gropi comune din Belarus! Semnat: adjunctul ministrului Apărării din Rusia

* Șeful Statului Major General al Armatei din Belarus și-a dat demisia, refuzând să-și trimită trupele să lupte în Ucraina

* Oligarhul ucrainean Rinat Ahmetov despre fostul său prieten: „Putin e criminal de război, Rusia e țară agresoare!”

* „Militarii ruși dorm 2-3 ore pe zi. Le e frică, știu că vor fi împușcați de la fiecare fereastră”. Telefoanele invadatorilor sunt ascultate de ucraineni

* Lovitură de teatru: bancherul ucrainean infiltrat la negocierile cu rușii nu e trădător, ci erou! El n-a fost executat de serviciile secrete de la Kiev, ci a murit în timpul unei misiuni speciale pentru Ucraina

* Trei tentative eșuate ale lui Putin de a-l asasina pe Zelenski, prin grupul Wagner, cecenii lui Kadârov și armata Rusiei

* VIDEO. Deputatul ucrainean pro-rus bătut de un jurnalist în direct, la TV, a fost arestat pentru trădare. El le-ar fi divulgat rușilor pozițiile militarilor ucraineni

* „WANTED: MORT SAU VIU”. Recompense pe capul sceleratului Putin, de la un rus exilat în SUA și un ucrainean fugit din Donbass

* “Nu-i adevărat! Nu e niciun război, Rusia salvează Ucraina de naziști!” Părinții care se uită la televiziunile lui Putin refuză să-și creadă copiii, care le spun că armata lor face masacru în Ucraina

* Ucrainenii l-au ucis pe generalul rus Suhovețki, decorat de Putin în 2014 pentru ocuparea Crimeei! „O mare pierdere pentru forțele ruse”

* Un primar pro-rus din Ucraina, care a salutat invazia trupelor lui Putin, a fost răpit și împușcat în inimă. „Un trădător mai puțin!”

* DOCUMENTE CAPTURATE: Planul secret al Rusiei. Toată Ucraina trebuia ocupată în 15 zile: 20 februarie – 6 martie. Invazia urma a fi lansată în ziua închiderii Olimpiadei de iarnă, dar s-a amânat cu 4 zile

Dictatorul Putin a fugit din Moscova! Stă ascuns într-un buncăr antiatomic din Siberia, la peste 3.000 de kilometri de Kremlin. Nu lasă pe nimeni să se apropie de el, pentru „a nu fi stropit cu ceva”

Un fost președinte al Ucrainei le cere rușilor: „Spânzurați-l pe acest bătrân senil în Piața Roșie, lângă mausoleul lui Lenin!”

* „Putin, «marele apărător al ortodoxiei», a trimis musulmani ceceni să ucidă ortodocși ucraineni”

Un renumit psihiatru i-a pus diagnosticul lui Putin încă din 2018: „Are toate trăsăturile unui sociopat. Mulți teroriști sunt așa”

„În doar 30 de zile de război, Rusia își va cheltui toate rezervele de aur, de 600 de miliarde de dolari”

Instrucțiuni pentru ucraineni: „Dacă inamicul e în pădure, dați foc pădurii! Va crește una nouă pe oasele ocupantului!!!”

Ministrul Apărării din Ucraina: „Acesta va fi sfârșitul unui criminal în serie și violator care-și atacă vecinii!”

* Cum vrea Germania să scape de dependența gazelor rusești. Ce plan au pregătit nemții

* Declarații oribile ale lui Daniel Pancu, mare admirator al lui Kadârov: „În Cecenia poți să omori femeile oricând! Ei își păstrează niște tradiții, pe care noi le-am pierdut”

* Abuz grav al Guvernului: a închis „din greșeală”, timp de 18 ore, un site pro-occidental, pe motiv că ar fi pro-rus! Concluzia: nimeni nu e vinovat

* AGENȚII HAOSULUI (7). Grupul parlamentar Ro-Exit, aripa PSD. Susținătorii proiectului legislativ inițiat de sputnik-ul Dan Chitic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here