Invazia rusă a Ucrainei pare să se fi împotmolit de tot. Kievul anunță că, în noapte de duminică spre luni, un atac-surpriză asupra unui aeroport de lângă Herson a dus la distrugerea a zeci de elicoptere rusești. Lângă Harkov, un contraatac al armatei ucrainene s-a soldat cu recucerirea unei localități și uciderea a doi locotenent-colonei ruși.
Până acum, armata ucraineană pretinde că au fost uciși 11.000 de militari ai invadatorilor. Peste weekend, rușii n-au făcut niciun progres teritorial semnificativ, iar șeful armatei britanice a vorbit la BBC, pentru prima oară, despre posibilitatea ca Ucraina să poată câștiga, totuși, acest război care părea inițial imposibil de dus.
Surse militare de la Pentagon (SUA), citate de NBC, afirmă că, în acest moment, Putin are în Ucraina peste 95% din totalul forțelor combatante de care dispune. Cu toate acestea, progresele sunt modeste, iar pierderile foarte mari, inclusiv în oameni și materiale.
Experți chestionați de publicația britanică Daily Mail afirmă că pierderile armatei ruse “încep să devină nesustenabile”.
După un al doilea weekend, de la începutul invaziei, marcat de lupte crâncene, Rusia pare blocată. Forțele invadatoare continuă să încerce încercuirea Kievului, capitala Ucrainei, dar acest lucru nu s-a petrecut deocamdată. Sunt bombardate cu furie Mariupol, Cernihiv, Mikolaiv și Harkov, dar progrese la sol n-au fost făcute.
Forțele ucrainene au proclamat că au reușit să distrugă în noaptea de duminică spre luni, într-o operațiune specială, circa 30 de elicoptere rusești surprinse la sol, care tocmai fuseseră aduse pe Aeroportul Hornobaivka, lângă Herson.
În dimineața zilei de luni a fost recucerit orașul Șuhuiv, în apropiere de Harkov, iar în timpul bătăliei pentru localitate au fost uciși doi locotenent-colonei care conduceau trupele rusești din zonă, Dmitri Safronov și Denis Glebov.
Conform datelor furnizate de armata ucraineană, rușii au pierdut în primele 11 zile de luptă circa 1.000 de vehicule blindate, 290 de tancuri, 68 de elicoptere și 46 de avioane.
Observatorii independenți sunt mai reținuți față de acest bilanț, spunând că pierderile rușilor sunt totuși mai mici. Dar – spune Franz-Stefan Gady, expert de la Institutul Internațional pentru Studii Strategice – „oricum situația devine încet-încet nesustenabilă pentru Rusia”.
Cum forța de invazie mobilizată de Putin este aproape toată implicată deja în Ucraina (95% din totalul trupelor și echipamentelor, conform americanilor), este improbabil ca alte întăriri care să revigoreze atacul să mai poată veni prea curând.
Experții atrag însă atenția că posibila înfrângere a Rusiei nu înseamnă automat victoria Ucrainei. În ciuda pierderilor masive, armata lui Putin a reușit să captureze teritorii-cheie, mai ales în sudul Ucrainei. La rândul lor, ucrainenii s-au dovedit până acum feroce în defensivă, dar rămâne de văzut dacă au și capacitatea de a contraataca și împinge armatele rusești înapoi, peste granițe.
În weekendul trecut par să se fi produs și alte schimbări. La negocierile purtate în Belarus, rușii au acceptat pentru prima oară să discute despre încetarea focului, cu condiția ca Ucraina să accepte anexarea Crimeei la Rusia și să recunoască independența celor două regiuni separatiste din Donbass.
Kievul a refuzat oricum aceste pretenții, dar noua versiune a acestora este minimalistă față de cele pe care le-a avut Putin până acum câteva zile, când încă se mai credea stăpân pe situație, și în care cerea capitularea Ucrainei, numirea unui nou Guvern pro-rus, „denazificarea”, predarea actualilor conducători unor tribunale „de război” rusești, renunțarea la intenția de a adera la NATO și UE etc.
Moscova a făcut o nouă mișcare de PR: a adus autocare în preajma orașelor asediate și le cere locuitorilor atacați de armata sa să se evacueze în Rusia!