miercuri, februarie 28, 2024
AcasăMainO nouă condamnare definitivă pentru Nicuşor Constantinescu: 8 ani de închisoare în...

O nouă condamnare definitivă pentru Nicuşor Constantinescu: 8 ani de închisoare în dosarul „Fantasio”. Prejudiciu de peste 8 milioane de euro

-

Nicușor Constantinescu (54 de ani), fost lider PSD și fost preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a fost condamnat joi, definitiv, la 8 ani de închisoare cu executare. Sentința a fost dată de magistraţii de la Curtea de Apel Galaţi în dosarul finanţării ilegale a fundaţiilor Fantasio şi Thalia.

Curtea de Apel Galaţi a menţinut pedeapsa dictată de Tribunalul Constanţa în 2018.

Conform acuzațiilor DNA, confirmate prin sentința judecătorilor, inculpatul Nicușor Constantinescu – în calitate de președinte al Consiliului Județean Conatanța – a constituit un grup infracțional organizat, împreună cu împreună cu inculpaţii Cristian Zgabercea, Carmen Florentina Oproiu, Marcel Brâncoveanu Părău şi fundaţiile Fantasio și Thalia, cu scopul de a comite mai multe infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi unele infracţiuni de evaziune fiscală.

Printre altele, Nicușor Constantinescu aplica o schemă de tip mafiot, specifică tripletei infracționale Radu Mazăre – Nicușor Constantinescu – Sorin Strutinszky: dirija bani de la Consiliul Județean către fundații, asociații, cluburi sportive sau instituții care, la rândul lor, făceau plăți către societăți comerciale deținute de Nicușor Constantinescu și tovarășii săi.

- Advertisement -

Nicușor Constantinescu este deja încarcerat la Penitenciarul Poarta Albă, având mai multe condamnări definitive, care totalizează mai multe zeci de ani. Prejudiciul însumat din dosarele sale este de sute de milioane de euro. Nici măcar „Avocatul Poporului PSD”, Renate Weber, n-a reușit să-l scoată din închisoare, deși a tot încercat.

Cristian Zgabercea, fost consilier al lui Nicușor Constantinescu și fost șef în TVR în „regimul Dragnea”, a scăpat de încarcerare. El a primit o pedeapsă cu suspendare, după ce în primă instanță, în 2018, fusese condamnat la 4 ani și 8 luni de închisoare (cu executare).

Prejudiciu în acest dosar: peste 8 milioane de euro

Suma totală cu care a fost prejudiciat bugetul Consiliului Județean Constanța este de 35.767.919,94 lei (peste 8 milioane de euro), astfel:

- Advertisement -
 • 5.094.836 de lei – finanțări ilegale către asociații și fundații
 • 13.305.000 de lei – finanțări ilegale către asociații și cluburi sportive
 • 100.000 de lei – finanțare ilegală către DJTS Constanța, pentru a fi plătită cazarea unor sportivi la care Nicușor Constantinescu deținea 25% din părțile sociale (conflict de interese)
 • 3.750.000 lei – finanțări ilegale către echipa de handbal a municipiului Constanţa (al cărui preşedinte era tot Nicușor Constantinescu), iar 113.032 de lei au fost redirecționați de club către o societate la care Nicușor Constantinescu deţinea 25% din părţile sociale (conflict de interese)
 • 13.365.903,94 lei – finanțări ilegale către trei firme la care asociat era o persoană aflată în relaţii comerciale cu Nicușor Constantinescu (conflict de interese)
 • 152.180 lei – prejudicierea bugetului de stat, prin raportarea unor activități fictove (evaziune fiscală).

Acuzațiile DNA la adresa grupului infracțional condus de Nicușor Constantinescu

* „În cursul anului 2012, „inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, împreună cu inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan, Oproiu Carmen Florentina şi Fundaţia Fantasio, a constituit un grup infracţional organizat al cărui scop a fost comiterea mai multor infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului judeţului Constanţa, precum şi a unor infracţiuni de evaziune fiscală.”

* „În aceeaşi perioadă, „inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, ajutat de inculpaţii Zgabercea Cristian Bogdan şi Oproiu (Vasile) Carmen Florentina, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu care decurgeau din calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi a plătit, în mod nelegal, suma de 5.094.836 de lei, reprezentând finanţări nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi fundaţii.”

* „Finanţarea şi plăţile au fost efectuate numai în baza unei hotărâri a Consiliului Judeţean, fără respectarea normelor legale în vigoare prevăzute de Legea nr. 350/2005, privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general, şi de O. G. nr. 51/1998, actualizată, referitoare la îmbunătăţirea sistemului de finanţare a programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale, care stipulează în mod expres principiile şi regulile în care se pot asigura finanţări nerambursabile din fonduri publice.”

* „În cursul anului 2012, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, beneficiind de ajutorul aceloraşi doi inculpaţi, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu, finanţând în mod nelegal, cheltuieli cu activităţile sportive, în sumă de 13.305.000 de lei, ce au reprezentat plăţi nerambursabile din fonduri publice către asociaţii şi cluburi sportive.”

*”Şi de această dată, finanţarea şi plăţile respective au fost efectuate numai în baza hotărârilor Consiliului Judeţean, cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii nr. 350/2005, care reglementează regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activităţi non-profit de interes general, şi a prevederilor Legii nr. 69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, privind organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de educaţie fizică şi sport în România şi condiţiile finanţării activităţii sportive din fonduri publice.”

* „La data de 08.01.2015, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, a emis o dispoziţie prin care, în mod nelegal, a deposedat o persoană de atribuţiile funcţiei de director general al unei direcţii din cadrul Consiliului Judeţean Constanţa, totodată retrăgându-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control. Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vătămare nepatrimonială a drepturilor şi intereselor legitime privind exercitarea atribuţiilor unui post pe care îl ocupase prin concurs, cât şi o pagubă patrimonială reprezentată de diminuarea salariului.”

* „În perioada 2009–2014, inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi în scopul obţinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat următoarele acţiuni:

 • a aprobat virarea sumei de 100.000 de lei către Direcţia Judeţeană pentru Tineret și Sport (DJTS) Constanţa la solicitarea acestei instituţii, pentru achitarea unui avans către un hotel, în condiţiile în care acesta este deţinut de o societate la care inculpatul deţine 25% din părţile sociale;
 • a finanţat echipa de handbal a municipiului Constanţa, în mod ilegal, de la bugetul judeţean, cu suma de 3.750.000 lei, iar din această sumă clubul sportiv, al cărui preşedinte era tot el, a achitat societăţii la care inculpatul deţinea 25% din părţile sociale, suma de 113.032 de lei;
 • a încheiat 7 contracte de prestări servicii cu trei firme, la care asociat este o persoană aflată în relaţii comerciale cu inculpatul, şi a efectuat plăţi din fonduri publice în temeiul acestor contracte, în mai multe rânduri, în cuantum total de 13.365.903,94 lei (peste 3.000.000 de euro).”

* „În cursul anului 2012, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan, împreună cu inculpata Fundaţia Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile plătite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, întocmite fictiv cu ocazia organizării a două festivaluri de muzică.”

* „În acest sens, inculpatul Zgabercea Cristian Bogdan a înregistrat în contabilitate facturile emise de Fundaţia Culturală Thalia, prin inculpatul Părău Marcel Brâncoveanu, şi a efectuat plăţi în temeiul lor, deşi cunoştea că operaţiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale.”

* „Aceste documente nu au fost însoţite de documente justificative, iar serviciile a căror plată se solicitase nu fuseseră recepţionate de către beneficiarii lor, aceştia din urmă cunoscând de altfel şi împrejurarea că Fundaţia Thalia nu le prestase în fapt. În această modalitate a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 152.180 lei.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Jaf uriaș la o companie înființată de Firea: salarii de 8 ori mai mari decât cifra de afaceri; sume colosale pontate ca ore suplimentare, deși nu muncea nimeni!

- Advertisement -

11 COMENTARII

 1. Atata timp cat prejudiciul nu este recuperat de stat, pe mine ca localnic nu ma incalzeste prea mult incarcerarea hotilor. Confiscarea averilor ilicite ar descuraja viitoarele furturi din banii publici. Dar, nu se doreste schimbarea.

  • Pentru cine se întreabă cine este acel Marcel Brâncoveanu Părău: „Fundația Culturală THALIA”, fondată, patronată și manageriată/administrată de el se ocupa de… BOTEZURI, NUNȚI și (alte) PETRECERI, iar sediul său era… „la-doi-pași” de Constanța, mai precis în… AGNITA, județul SIBIU!

   Vom reveni asupra poveștii lor, pentru că Părău și Fundația-sa au fost implicați și în alte ESCROCHERII, NU-NUMAI în… „Republica Mazăre(-Constantinescu-Strutinsky)” de la malul-mării!

   • Din 2014, soția din acea perioadă a lui Cristian Zgabercea (au divorțat în 2018), actrița Dana Dumitrescu, a devenit manager-general al Teatrului-de-Stat-Constanța/T.S.C., rezultat în urma desființării, de către (co)ordonatorul-de-credite, Consiliul Județean Constanța – condus-DICTATORIAL de către Nicușor Daniel Constantinescu (președinte) –, a CELEBRULUI (pe plan NAȚIONAL!) Teatru-de-Revistă „FANTASIO”, prin comasarea, sub noul nume, cu Teatrul-Dramatic din Constanța!

    Dana Dumitrescu-Zgabercea câștigase concursul de manager-general, organizat de Consiliul Județean Constanța, din postura deee… UNIC-CANDIDAT!

    Încă o mențiune: nașul-de-nuntă al soților Zgabercea a fost… ați-ghicit: Nicușor Constantinescu, șeful lui Zgabercea de la C.J.C.!

    • La Festivalurile (de muzică ușoară și, separat, de muzică-populară) de la Mamaia (organizate de fapt în… Constanța, la Teatrul-de-Vară „Soveja”, aproape de malul lacului Tăbăcărie!) din perioada „baronului” Nicușor Constantinescu, prezentatori (GRAS-plătiți!) erau, alternativ, fina-de-nuntă a președintelui C.J.C., soția lui Cristian Zgabercea, actrița Dana Dumitrescu-Zgabercea (desemnată, cum scriam mai sus, manager al Teatrului-de-Stat din Constanța, după un concurs cu… UNIC-candidat!) și… fratele acesteia, Adrian Dumitrescu, și el actor la T.S.C.-ul condus de sora-sa și prezentator la T.V.-„Neptun”, postul lui Mazăre-Constantinescu-Strutinsky, prin care, de-asemenea, se sifonau și spălau (MUUUULȚI!) bani-PUBLICI, ȘI (!!!) printr-o altă așa-zisă televiziune-privată a lui Cristian Zgabercea, care executa numeroase „producții” pentru „Neptun”!!!

     • Este în rechizitoriul D.N.A. (și, implicit, trebuie să fie cuprinse și în motivarea-hotărârii Instanței-de-Judecată): ȘI (!) prin edițiile „măzăriste” ale celor două festivaluri au fost FURAȚI mulți bani-publici!!!

 2. Nicușor, în ritmu’ („drăcesc” – Sic! –) în care toooot adună condamnări-peste-condamnări (toate:… CU-EXECUTARE!), NU mai iese din „bulău”… nici dacă trăiește trei(zeci de) vieți!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -